Skip to content Skip to footer

Informatie Beveiligingscertificaten voor mid-loopbaan professionals

Dit artikel zoomt in op 5 onmisbare beveiligingscertificaten voor ambitieuze IT-professionals. Deze certificaten zijn ideaal voor netwerk ingenieurs of beveiligingsprofessionals die hun carrière naar een hoger niveau willen tillen. Omdat je als IT’er reeds over een basiskennis en praktische ervaring beschikt, biedt het uitbreiden van jouw kennis extra mogelijkheden doorheen jouw loopbaan. Met behulp van deze certificeringen kan je mogelijk opklimmen tot het niveau van een chief information security officer bij jouw huidige of toekomstige organisatie.

1. CATO SASE Expert Certificaat

Cato sase expert certificaat

De SASE Expert certificering valideert jouw begrip van Gartner’s Secure Access Service Edge (SASE) framework. Deze certificering leidt je door de nieuwe beveiligingsconcepten van het SASE-framework en de wijzigingen in de architectuur die nodig zijn voor de beveiligingsvereisten van jouw organisatie. Ideaal als je een beveiligings professional bent en jouw organisatie besluit dit framework te implementeren. 

Bovendien is het SASE-framework een aanbod dat uitgebreide WAN-mogelijkheden combineert met een netwerk beveiligingsfunctie die digitale ondernemingen dynamische, veilige toegang biedt. Het SASE-framework wordt geleverd als een cloudgebaseerde beveiligingsdienst oplossing. Met andere woorden, de meeste handelingen kunnen in de cloud worden uitgevoerd op basis van de identiteit van de entiteit, realtime context, nalevingsbeleid en voortdurende beoordeling van “risk/trust” tijdens een sessie. Om aan dit examen deel te nemen, moet je je aanmelden voor de CATO SASE-cursus, en nadat je de cursus hebt afgerond, kan je het certificeringsexamen afleggen en slagen.

SASE is dus een opkomend cyber beveiligingsconcept. Als professionele netwerk- of beveiliging ingenieur is dit een uitstekende kans om deel uit te maken van een opkomende trend en een SASE-expert van de toekomst te worden. 

2. Certified Ethical Hacker 

Certified ethical hacker 

Certified Ethical Hacker (CEH) is een certificering die je leert om te denken en te handelen als een hacker. Het is ontworpen om jouw kennis en vaardigheden op het gebied van hacking technologieën, veiligheidsbedreigingen, kwetsbaarheden, tegenmaatregelen en informatiebeveiliging wetten te testen door middel van lezingen en hun hands-on laboratorium. 

Bovendien is het CEH-examen geen examen voor beginners. Het is voornamelijk van toepassing op intermediaire en gevorderde cyberbeveiliging professionals die in de rol van ethisch hacker willen stappen. 

De EC-Council beheert momenteel het CEH-examen en verbetert de cursus en het examen voortdurend. Zij achten je geschikt voor het examen onder de volgende voorwaarden: 

(a) Je hebt het officiële trainingsmateriaal afgerond. 

(b) Je levert een bewijs van 2 jaar informatiebeveiliging gerelateerde ervaring. 

Ze hebben onlangs een nieuwe versie van het examen gelanceerd (CEHv11), dat zich meer richt op de cloud, IoT en biedt meer hands-on labo training.

3. GIAC Penetration Tester (GPEN)

Giac penetration tester (gpen)

GIAC Penetration Tester (GPEN) is een neutrale onafhankelijke cursus die wordt beheerd door de Global Information Assurance Certification (GIAC). Het is een certificering voor professionals op het gebied van cyberbeveiliging die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van target networks en het opsporen van zwakke plekken in de beveiliging. De cursus is bedoeld om te testen of de cursist in staat is penetratietests uit te voeren met gebruikmaking van de beste technieken en methodologieën. 

De GPEN-certificering is vooral van toepassing op cyber beveiligingsprofessionals. Idealiter zou je voor deze cursus enige basiservaring moeten hebben in penetratietesten en het beoordelen van netwerken en systemen om kwetsbaarheden te vinden. Deze certificering kan echter ook van toepassing zijn op andere professionals  zoals auditors, forensische specialisten, ethische hackers, enz.

De examen certificering omvat wachtwoord aanvallen, geavanceerde wachtwoord aanvallen, het aanvallen van hashes van wachtwoorden, wachtwoord formaten en hashes, penetratietest planning, penetratietesten met PowerShell en Windows Command Line, en AD-integratie. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

4. Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Certified information systems security professional (cissp)

De Certified Information Systems Security Professional-certificering van (ISC)2 helpt je jouw vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging te beoordelen. Het is de meest gevraagde cyberbeveiliging certificering. De certificering helpt je jouw ervaring en vaardigheden op het gebied van IT-beveiliging aan te tonen. Alsook jouw deskundigheid te tonen bij het ontwerpen, implementeren en controleren van cyberbeveiliging programma’s. 

(ISC)2 beveelt aan dat je ten minste drie tot vijf jaar praktijkervaring hebt in cyberbeveiliging domeinen zoals beveiliging en risicobeheer, beveiligingsarchitectuur, identiteit, toegangsbeheer, beveiligingsactiviteiten, beoordeling en testen, en beveiliging van softwareontwikkeling. 

Deze certificering geeft je het voordeel van geloofwaardigheid, wat betekent dat mensen begrijpen dat je weet waar je het over hebt. Een van de belangrijkste voordelen van het behalen van deze certificering is dat het je aanmoedigt om op de hoogte te blijven van het beveiligings vakgebied door middel van ondersteuning vanuit de gemeenschap. 

5) Penetratietests met Kali Linux (PWK) & Offensieve Beveiliging Certified Professional (OSCP)

Penetratietests met kali linux (pwk) & offensieve beveiliging certified professional (oscp)

Penetration Testing met Kali Linux (PWK) is een training in ethisch hacken, ontworpen voor informatiebeveiliging professionals die zich voorbereiden op de Offensive Security Certified Professional (OSCP) certificering. Deze certificering verwacht van kandidaten dat ze enige ervaring hebben met TCP/IP netwerken, Linux, en Bash scripting. Basis Python en Perl programmeer ervaring is een pluspunt. 

De officiële certificatie cursus van PWK bereidt je adequaat voor op het examen. De meeste studenten die de cursus hebben gevolgd en de certificering hebben ontvangen, vonden dat de cursus een sterke relevantie heeft voor de problemen waarmee een professionele beoefenaar van cybersecurity in de echte wereld wordt geconfronteerd. De meeste werkgevers erkennen dat OSCP houders bewezen praktische vaardigheden hebben in penetratietesten. Als gevolg daarvan krijgen de studenten jaar na jaar meer aanbiedingen en betere salarissen na het voltooien van hun OSCP certificering.

Samenvatting

De hierboven genoemde certificeringen zijn vooral bedoeld voor professionele netwerk- of beveiligingsmedewerkers die hun carrière naar een hoger niveau willen tillen. Het hebben van deze certificeringen kan jouw vaardigheden aanzienlijk verbeteren vanwege hun onmiddellijke relevantie voor de echte wereld. 

Dus waar wacht je nog op? Grijp de kans om te leren en de beste in jouw vakgebied te zijn.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.