Skip to content Skip to footer

Formatteren kan niet worden voltooid

Een foutmelding krijgen is nog steeds één van de grootste ergernissen van de gemiddelde computergebruiker. De foutmelding zelf is nog niet eens het grootste probleem. Hoe de fout op te lossen en voorkomen dat het weer gebeurt, is van groter belang. In dit artikel gaan we in op de foutmelding “formatteren kan niet worden voltooid”.

Wat betekent de foutmelding “formatteren kan niet worden voltooid”?

Het kan zomaar gebeuren dat je een nieuwe usb- stick in de computer doet en de melding “formatteren kan niet worden voltooid” in beeld komt. Op dit moment kun je de usb- stick dus niet gebruiken. Een dergelijke melding kan ook voorkomen bij het aansluiten van een externe harde schijf, of een geheugenkaart. Het zou heel vervelend zijn als je daardoor je externe schijf of usb- stick niet kan gebruiken. Mocht je met deze foutmelding te maken krijgen dan zijn hier drie mogelijke oplossingen.

Maak gebruik van Windows Schijfbeheer

Als je in Windows met de rechtermuisknop op de startknop klikt, opent zich er een menu. In dit menu klik je de optie Schijfbeheer aan. Het menu van Schijfbeheer zal zich nu openen en hierin zie je alle schijven die de computer kent. Daarbij zal ook de usb- stick, de externe harde schijf of de sd- kaart te zien zijn (meestal heeft deze een letter als e, f, of g). Vervolgens kun je proberen om de schijf toch te formatteren en dit doe je als volgt:

  • Ga met de muis op de betreffende schijf staan
  • Klik op de rechtermuisknop
  • Kies voor “formatteren”

De computer zal nu opnieuw een poging wagen de schijf te formatteren. Mocht dit niet lukken dan zou je ook kunnen proberen om de schijf eerst helemaal te verwijderen en het dan opnieuw te proberen via Schijfbeheer.

Los het probleem op met Opdrachtprompt

Je kunt ook gebruik maken van de Opdrachtprompt in Windows om het probleem met formatteren op te lossen. De opdrachtprompt vind je in Windows door in het zoekvak (het vergrootglas linksonder in beeld) de lettercombinatie “cmd” te typen. Het icoontje van opdrachtprompt verschijnt in beeld en deze klik je aan. Er opent zich nu een zwart beeldscherm met witte letters. Ga dan als volgt te werk:

  • Type:attrib -r -h -s ./s x:*.*(verander de x in de naam van de schijf, bijv e, f, of g)
  • Type:FORMAT X: /FS:FAT32 /Q /V: (verander de x voor de naam van je schijf)

De computer zal nu de disk opnieuw formatteren in een FAT32- bestand.

Pas op!

Door te formatteren ben je alle gegevens kwijt die op de harde schijf staan.

Maak gebruik van EaseUS Partition Master

Je kunt voor problemen met formatteren ook gebruik maken van een hulpprogramma. Een bekend en populair programma hiervoor is EaseUS Partition Master . Dit programma is gratis te downloaden en zeer geschikt om problemen met formatteren aan te pakken. Het is misschien wel aan te raden om deze oplossing als eerste te gebruiken, aangezien het bijzonder gemakkelijk is uit te voeren en er nauwelijks iets fout kan gaan. Als je EaseUs Partition Master hebt geïnstalleerd en geopend, kom je in het hoofdmenu. Net als bij schijfbeheer in Windows zie je nu alle schijven die aangesloten zijn op de computer. Ga nu als volgt te werk:

  • Klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt formatteren
  • Kies “format partition”
  • Geef een naam aan de disk
  • Selecteer het bestandssysteem
  • Druk op Apply

De harde schijf zal opnieuw geformatteerd worden en daarna kun je hem alsnog gebruiken. De gegevens die op de harde schijf staan worden gewist!

Het programma is makkelijk in gebruik, hieronder het hoofdscherm:

Partities aanmaken, groter maken etc met gratis software van easeus partition master

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.