Skip to content Skip to footer

Computer sneller maken: opschonen register

Heb je net een computer gekocht, dan is dit apparaat altijd razendsnel. Dit komt niet alleen omdat het apparaat gloednieuw is, maar ook omdat er nog niet veel programma’s en bestanden op het de computer staan. Heb je jouw computer al wat langer, dan wordt het vanzelf langzamer. Niet alleen door slijtage en een veroudering van de software, maar ook zeker door het grote aantal programma’s en bestanden op de pc.

Een langzame computer is een grote ergernis voor iedere gebruiker. Niet alleen omdat je langer wachten tot je kunt doen wat je wil doen, maar ook omdat een langzame computer sneller vast loopt. Is een computer eenmaal vastgelopen, dan is het moeilijk om de pc weer aan de praat te krijgen en is de kans bovendien groot dat je documenten kwijt bent. Vervelend, zeker als dit vaak gebeurt. Word jij helemaal gek van jouw langzame computer en wil je op een sneller apparaat werken, zonder een nieuwe computer aan te moeten schaffen? Lees dan in dit artikel hoe je jouw bestaande computer sneller kunt maken door het register van jouw Windows pc op te schonen.

Het register van Windows: een korte introductie

Het register van Windows wordt ook wel het registry van Windows genoemd. In het register van Windows worden allerlei gegevens over jouw computer en computergebruik opgeslagen, soms zonder dat dit echt nodig is. Zo kun je in het register lezen welke programma’s er op je computer staan, maar ook welke items er in het ‘Start’ menu van je computer staan. Hoe langer je jouw computer gebruikt, hoe meer informatie je in het register kunt vinden. Iedere keer als je weer iets op je computer zet, een bepaalde koppeling maakt of een bepaalde actie onderneemt op je pc, wordt dit namelijk weer in het register gezet. Heb je jouw computer al wat langer, dan kan je register helemaal vol komen te staan. Het resultaat? Je computer wordt langzamer en gaat sneller en vaker vastlopen.

Het opruimen van het Windows register

Sommige gegevens in het register zijn erg belangrijk voor het functioneren van je computer en mag je zeker niet verwijderen, maar dit is absoluut niet het geval bij alle informatie in het Windows register. Dit betekent dat je het register van jouw computer best op kunt ruimen om je computer wat sneller te maken, als je dit maar op de juiste manier doet.

In onderstaande alinea’s lees je welke programma’s jou kunnen helpen het register van je Windows computer op te ruimen en hoe goed deze programma’s werken. Het gaat om twee gratis programma’s en om drie betaalde programma’s, die allemaal grondig getest zijn op verschillende Windows computers. Door de informatie in onderstaande tekst goed door te nemen, weet je precies welk programma je moet gebruiken om jouw computer sneller te maken door het register op te schonen.

Het Windows register opschonen: de vijf beste tools

Er zijn vele tools die je kunt gebruiken om het register van je Windows computer op te schonen, maar niet alle tools werken even goed. De tools die we in onderstaande alinea’s beschrijven, zijn stuk voor stuk goed beoordeeld in diverse uitgebreide onderzoeken.

Registry First Aid

Het eerste programma dat je kunt gebruiken om het register van je Windows computer op te schonen, is Registry First Aid. Dit programma is niet alleen gebruiksvriendelijk en vrij duidelijk, maar ruimt het register ook erg goed op. Met de gratis versie van het programma kun je niet zoveel, maar het laat je wel kennis maken met de tool voor je de betaalde versie van Registry First Aid aanschaft (28 dollar). Wil je het register van je Windows pc echt goed opruimen, dan heb je wel echt de betaalde versie van de tool nodig.

RegSupreme Pro

RegSupreme Pro maakt het register van je computer niet alleen schoon door bestanden die je niet meer nodig hebt te verwijderen, maar ook door bestanden kleiner te maken. Het is een vrij compacte tool met niet al te veel poespas, maar de tool doet wel precies wat er moet gebeuren in jouw Windows register. Je betaalt 20 dollar voor RegSupreme Pro en dit maakt de tool vrij voordelig, zeker als je je bedenkt dat je hier een snelle computer voor terugkrijgt.

RegSeeker

RegSeeker is een prima tool om het register van je computer mee schoon te maken, maar dan moet je wel goed weten hoe de tool werkt. In het programma zitten bijvoorbeeld een paar foutjes, die je moet weten te vinden om de tool goed te kunnen gebruiken. Let op: wij raden je af om de functie ‘Auto clean’ te gebruiken. Deze optie ruimt het register van je computer namelijk iets te goed op, waardoor je zomaar belangrijke programma’s en documenten kwijt kunt raken. Wat je beter kunt doen, is het handmatig schoonmaken van het register met RegSeeker.

Advanced SystemCare Pro

Advanced SystemCare Prois niet gratis, maar het is de investering meer dan waard. Met deze tool kun je Windows compleet reinigen. Niet alleen het register van je computer wordt aangepakt door de tool, ook: sneller internetten, optimalisatie van je harde schijf bescherming van privacy en veiligheidsbedreigingen. Er bestaat een gratis versie met beperkte mogelijkheden en er bestaat een uitgebreide betaalde versie.

Snelle pc met advanced systemcare

Jv16 PowerTools wordt ook wel de grote broer van het programma RegSupreme Pro genoemd. De tool werkt ongeveer hetzelfde, maar heeft wel meer opties om het register van je computer schoon te maken. Ook biedt de tool betere ondersteuning, bijvoorbeeld door duidelijker uit te leggen wat de verschillende opties van het programma met het register van je computer doen. Je kunt dit programma aanschaffen voor 30 dollar, een gratis versie van Jv16 PowerTools is er niet.

Jv16 PowerTools is een van de duurdere programma’s om je Windows register mee te reinigen, maar het is wel een van de betere tools. Ben je bereid te investeren in een goed programma om je computer echt sneller te maken, dan raden wij je aan om Jv16 PowerTools aan te schaffen.

Je computer opschonen sneller maken: drie algemene tips

Voor je aan de slag gaat met je computer opschonen sneller maken, willen wij je nog een paar tips geven om dit op de juiste manier te doen. Door onderstaande tips te gebruiken bij het opschonen van je Windows register, weet je zeker dat er niets fout gaat en je computer inderdaad sneller wordt.

Tip 1:

Maak altijd eerst een back-up van je computer. Je weet maar nooit of er iets mis gaat.; Maak daarom voor de zekerheid altijd een back-up en je bent je bestanden in ieder geval niet voor altijd kwijt als je een foutje maakt bij het opschonen van je pc.

Tip 2:

Maak ook een back-up van je register. Voor je het programma opent om jouw register schoon te maken, maak je een back-up. Verwijdert het programma iets te veel bestanden om je register schoon te maken, dan kun je dit in ieder geval nog ongedaan maken.

Tip 3:

Gebruik de tool op de juiste manier: blijf opletten! De meeste programma’s hebben onnodige filmpjes die je laten zien hoe je het programma in kwestie moet gebruiken. Heb je basiskennis over computers en computerprogramma’s, dan heb je die filmpjes vaak helemaal niet nodig om het betreffende programma op de juiste manier te gebruiken. Let op: bij de tools in dit artikel is dit niet het geval. Wil je jouw computer echt sneller maken zonder belangrijke bestanden te wissen uit het register van je pc, dan moet je de tools op de juiste manier gebruiken. Dit doe je alleen door goed op te letten bij de tutorials van de tools, dus klik nooit zomaar op ‘Volgende’ voor je de filmpjes van de tools hebt gekeken of de informatie op de pagina hebt gelezen.

Aan de slag: maak je computer sneller!

Kun jij echt niet meer vooruit met je langzame computer? Gebruik dan een van de tools in dit artikel om je computer sneller te maken. Begin met het maken van een back-up van je computer, maak een back-up van je huidige register en neem de tutorials van een tool goed door en je kunt aan de slag.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.