Skip to content Skip to footer

Collage maken

Een collage maken van afgedrukte foto’s was vroeger heel gewoon. Sinds de komst van de smartphone fotograferen we er op los. Op een gemiddelde geheugenkaart in een mobiel passen zomaar 2.000 foto’s. Maar wanneer bekijk je deze afbeeldingen eigenlijk? Vaak doen we niets met de foto’s die we maken en verdwijnen ze op een externe schijf, ergens in de cloud of wissen we ze per ongeluk. Vroeger was dit anders! De met zorg gemaakte foto’s werden afgedrukt en van de mooiste exemplaren werden op zeer creatieve wijze prachtige collages gemaakt. Een collage maken van uw beste foto’s was vrij normaal. Nu is het iets bijzonders en voor sommigen heeft het maken van een collage uitleg nodig. In dit artikel helpen we u op weg! We laten u graag zien wat er zo leuk aan het maken van een collage is.

Online tools beschikbaar voor collage maken

De tijden van foto’s laten afdrukken bij een fotowinkel en vervolgens een heel weekend met schaar, plakband en een stuk karton in de weer lijkt achter ons te liggen. Tegenwoordig kunt u op een veel efficiëntere wijze een collage maken van zomerse vakantiefoto’s of van de jaarlijkse barbecue met uw familie.

Collage maken van huwelijksfoto’s

Een jubileum of een huwelijk zijn uitermate geschikt om een collage van te maken. Er worden tijdens dit soort gelegenheden namelijk ontzettend veel foto’s gemaakt! Daarnaast ervaart u op deze momenten een sfeer die u graag wilt koesteren. Door een collage te maken van de mooiste foto’s kunt u deze speciale momenten opslaan. U kunt een collage maken voor de bruid of voor uzelf. U kunt ook een collage maken van het gouden huwelijksfeest van vrienden of uw (groot)ouders. Iedereen vindt het leuk om een collage te krijgen.

Hieronder een voorbeeld van een collage alleen van details van een trouwjurk:

Grafisch overzicht van de indeling van je harddisk

Canvas collage in de hal

Een collage die u online maakt kunt u laten afdrukken op canvas of andere materialen. Op deze manier heeft u voor altijd een mooi aandenken en kunt u uw collage een mooie plek aan de muur geven. Veel mensen maken fotocollages online, laten deze afdrukken op canvas en hangen deze vervolgens in de hal of langs de trap. Uitstekende plekken waar collages het best tot hun recht komen. Zo loopt u er af en toe langs en kunt u terugdenken aan mooie herinneringen.

Verschillende ideeën op een rij:

Verjaardagskalender maken van een collage

Een collage hoeft niet alleen op canvas of papier afgedrukt te worden. U kunt ook een collage maken voor een kalender. Dat kan een verjaardagskalender zijn of een jaarkalender. Als u een collage voor een kalender wilt maken plaats u de foto’s van familieleden of vrienden bij de maand waarin zij jarig zijn. Het is ook erg leuk om fotocollages te maken voor een kalender en die vervolgens cadeau te doen. U hoeft deze foto’s niet zelf te hebben, het gemakkelijkst is foto’s van Facebook te halen en daarmee uw collage samen te stellen. Lijkt u dit een leuke en originele verrassing? Ga er dan direct mee aan de slag!

Collage voor bedankkaartje maken

Een collage kunt u ook voor een bedankkaartje maken. Heel leuk als er een familiefeestje geweest is en u iedereen wilt bedanken voor zijn of haar komst. U maakt dan online een collage van de gasten en zet deze op een kaart. De kaart die u zelf heeft ontworpen kunt u zo vaak laten afdrukken als u zelf wilt. U zult merken dat iedereen die een dergelijk bedankkaartje ontvangt dit erg zal waarderen.

Allerlei soorten collages mogelijk

Collages kunt u in allerlei soorten en maten maken. Zoals genoemd zijn fotocollages het populairst en zijn er online verschillende mogelijkheden om deze collages op een betaalbare manier zelf te maken. Uiteraard kunt u ook een collage maken van dingen die u mooi vindt. Denk aan ansichtkaarten die u heeft bewaard. U kunt hier een zeer speciale herinnering in de vorm van een collage mee maken. Als de collage af is dan hangt u deze ergens aan de muur.

Een collage op canvas:

Collage op canvas

Postzegels uit stoffig album halen voor een fraaie collage

Als u een vriend, familielid of iemand anders kent die dol is op verzamelen, dan kunt u voorstellen om samen een collage te maken van de mooiste objecten uit de verzameling. Denk aan postzegels, u kunt postzegels in een stoffig album laten zitten of deze in een collage onderbrengen. Een leuke manier om iets met uw verzameling te doen! Uiteraard kunt u dit ook met sigarenbandjes, voetbalplaatjes en andere verzamelingen doen. Combineer de leukste items en maak er een mooi overzicht van.

Maak uw eigen kunstwerk in de vorm van een collage

Er zijn veel soorten collages, van eenvoudig tot complex en kunstzinnig. Als u uw creativiteit de loop wilt laten kunt u op allerlei manieren tot een collage komen. Denk aan het combineren van flessendopjes, oude foto’s, stukjes stof en andere kleurrijke ‘rommeltjes’. Door allerlei materialen te gebruiken kunt u tot de mooiste beelden komen. Print een foto uit en vorm een beeld met de gekozen materialen. Flessendopjes zijn er in veel verschillende kleuren, een uitstekend materiaal om dit mee te doen. U kunt dit soort kunstwerkjes aan uw collage toevoegen en eventueel ook nog foto’s toevoegen om het helemaal af te maken. Ontbreken er kleuren? Dan is het raadzaam om oude magazines te gebruiken, daarin vindt u veel verschillende kleuren.

Collage maken van oud geld

Als u nog oud geld heeft is de kans erg klein dat u daar nog iets voor krijgt bij de bank, dat geldt voor zowel munten als papiergeld. Gelukkig kunt u met voldoende oud en vreemd geld nog hele leuke collages maken! Als u inspiratie wilt opdoen zijn er online voldoende voorbeelden te vinden van collages die uit oude valuta bestaan. Dit soort collages staan leuk aan de wand in de woonkamer of in de hal.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.