Skip to content Skip to footer

Webcam gebruiken als beveiligingscamera

Voor het aanschaffen en aanleggen van een alarmsysteem met videobewaking rondom je huis ben je al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Het kan echter stukken goedkoper. Het enige wat je nodig hebt, is een webcam en (gratis) software.

Welke software heb je nodig?

Om een webcam in te stellen als bewakingscamera heb je een softwareprogramma nodig dat geïnstalleerd wordt op je computer. De bekendste en meest populaire tool op dit gebied is iSpy (www.ispyconnect.com). Een ander programma is Sighthound (voorheen Vitamine D), maar voor deze software moet je wel betalen.

De software configureren

De installatie van de software is meestal vrij simpel: gewoon klikken op het exe- bestand en een paar keer bevestigen. Wanneer je de software geïnstalleerd hebt, moet je de (al aangesloten) webcam toevoegen. Dit doe je door uit de lijst van geïnstalleerde camera’s de juiste te kiezen. Het is zelfs mogelijk om meerdere webcams aan te sluiten.

Waar plaats je webcam?

Het is natuurlijk van belang dat de webcam zo geplaatst wordt dat hij voor jou de juiste beelden weergeeft. Denk bijvoorbeeld maar aan de parkeerplaats van de auto, of de achterdeur. Denk erom dat je zoveel mogelijk uit de buurt blijft van voorwerpen die veel bewegen, zoals bomen met zwiepende takken of een drukke straat. ’s Nachts heb je niks aan een webcam, of je moet beschikken over goede straat- of buitenverlichting.

De webcam configureren

Binnen de webcam weergave kun je zones instellen die je wilt gebruiken om bewegingen te detecteren. Je hoeft alleen maar met de muis één of meer rechthoekige zones in het kleine voorbeeldvenster af te bakenen. Het programma zal dan alleen met beweging in die zones rekening houden. Je kunt de mate van beweging (gevoeligheid) overigens ook instellen (of helemaal uitzetten).

Bewegingsdetectie

Goede software, zoals iSpy, zorgt voor goede beeldopnames zodra er beweging wordt gedetecteerd. De opgenomen beelden zijn op een tijdlijn te zien, zodat je snel de gewenste beelden kunt bekijken. Afhankelijk van de software het je de optie om een e-mail of een smsje te verzenden als er bewegingen worden gedetecteerd. Het is ook mogelijk om de beelden naar YouTube of een FTP- server te uploaden. Extra optie is een van tevoren opgenomen bericht afspelen bij bepaalde detectie (bijvoorbeeld dat de hond moet stoppen met blaffen).

Op de timeline kun je zien wanneer er detectie is geweest:

Bewegingsdetectie kun je zie op de timeline in ispy

Planning

Het nadeel van het gebruik van een webcam is dat je computer overuren draait. De pc moet immers altijd aan staan om de beelden door te kunnen geven. Behalve een hoge elektriciteitsrekening, kan dit ook leiden tot een verkorting van de levensduur van je computer. Daarom is het handig om de webcam alleen op bepaalde uren aan te zetten. Je kunt in het programma de dagen selecteren dat je wilt opnemen. Daarbij kun je ook een start- en stoptijd instellen.

IP- camera’s

Je zou ook kunnen overwegen om een IP- camera te gebruiken. IP- camera’s zijn relatief goedkoop in aanschaf en bieden veel voordelen in vergelijking met een webcam. Zo kunnen ze bijvoorbeeld automatisch inzoomen en werken ze met infrarood, zodat je ze ook ’s nachts kunt gebruiken. Het grote voordeel van een IP- camera is echter dat je deze niet apart op een computer hoeft aan te sluiten. Een IP- camera maakt namelijk verbinding met de router. Daardoor kun je deze gebruiken via iedere computer (of tablet, of telefoon) die is aangesloten op je Wi- Fi- netwerk. Net als bij webcams kun je software op een computer installeren om opnamen te maken wanneer bewegingen worden gedetecteerd. Het is echter nog handiger om een IP- camera te nemen waar een micro SD- kaart in kan.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.