Home Hardware 7 vragen en antwoorden over refurbishment

7 vragen en antwoorden over refurbishment

Als je tegenwoordig een nieuwe smartphone of laptop wilt kopen, krijg je steeds vaker de vraag of je een ‘refurbished’ model wil. Deze apparaten worden tegen een (soms fors) lager bedrag aangeboden dan de prijs van een nieuw model. In dit artikel kom je onder andere te weten wat refurbishment is, wat de voor- en de nadelen zijn en de mogelijke alternatieven.

Wat is refurbishment?

Als je een smartphone refurbished koopt, wil dit zeggen dat deze smartphone al een eerste eigenaar heeft gehad. Het verschil met een tweedehands toestel is dat een dergelijk toestel helemaal wordt nagekeken, waar nodig gerepareerd en helemaal geüpdatet is. Op een refurbished apparaat krijg je ook gewoon dezelfde garantie als op een nieuw toestel.

Is refurbishment net zo goed als nieuw?

Een refurbished apparaat is als een nieuw apparaat naar een klant gestuurd en deze heeft hem na korte tijd (één of twee weken) weer geretourneerd. De reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat er een softwareprobleem was, of dat het model toch niet beviel. Vervolgens is de telefoon handmatig getest, eventueel gerepareerd en daarna als ‘refurbished’ verkocht. In principe is het verschil met een nieuw apparaat niet heel groot, behalve dat het al een eerdere eigenaar heeft gehad.

Waarom zou je een refurbished apparaat kopen?

De belangrijkste reden is natuurlijk dat je minder geld kwijt bent dan aan een ‘nieuw’ apparaat. Daarbij komt dat deze apparaten allemaal zijn nagekeken. Misschien ben je zelfs wel beter af met een refurbished smartphone dan met een nieuw toestel. Deze worden namelijk niet handmatig getest. Ten slotte doe je ook nog een ‘groene’ aankoop. Er hoeft namelijk geen nieuw exemplaar gemaakt te worden en dit beperkt weer de CO2- uitstoot.

Wat zijn de nadelen van refurbishment?

Het grootste nadeel van refurbishment is de software. De software van een refurbished apparaat wordt helemaal opnieuw geïnstalleerd en voorzien van de nieuwste updates. Het kan echter gebeuren dat de software van het door jou gekozen apparaat niet langer wordt ondersteund. Dat wil niet zeggen dat je je smartphone niet meer kunt gebruiken, maar wel dat je (steeds) minder gebruiksmogelijkheden hebt. Om die reden wordt bijvoorbeeld afgeraden om de Samsung Galaxy S7 refurbished te kopen.

Zijn er verschillen tussen refurbished apparaten?

Het ene refurbished apparaat is het andere niet. Ook binnen deze apparaten zijn er (prijs) verschillen. De meeste leveranciers werken met drie soorten refurbishment: apparaten zonder gebruikerssporen, apparaten met lichte gebruikerssporen en apparaten met behoorlijke gebruikerssporen. Verder is het altijd afwachten wat de leverancier verder met het toestel gedaan heeft. De ene aanbieder vervangt bijvoorbeeld alle interne componenten, terwijl de andere alleen defecten repareert.

Hoe groot is het prijsverschil met een nieuw toestel?

Als je kijkt naar smartphones kan het verschil met een nieuw toestel oplopen tot wel honderd euro. Het ligt er wel aan welk soort refurbished smartphone je neemt (zie hierboven). De nieuwste smartphones van de bekende merken (iPhone en Samsung), zijn straks alweer refurbished te krijgen voor achthonderd euro.

Wat zijn de alternatieven voor refurbishment?

Als er nieuwe toestellen worden aangeboden, betekent dit dat oudere modellen goedkoper worden. Daar komt nog eens bij dat de verschillen tussen nieuwe en oudere modellen smartphones steeds kleiner worden. Met een ouder model, kan je op wat kleine details na, vrijwel hetzelfde als met het allernieuwste. Ook zijn er tegenwoordig goedkopere merken die een uitermate goede kwaliteit smartphones leveren. Huawei wint behoorlijk terrein op de smartphonemarkt, terwijl het Franse merk Wiko een spectaculaire nieuwkomer is.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Meer van deze auteur

Eindelijk duidelijke wetgeving voor online casino’s in 2021

Er is goed nieuws voor Nederlandse gokkers. Vanaf 2021 zullen er namelijk heel wat opties bijkomen voor spelers. Daar waar er momenteel...

5 Cyber Security tips om je iPhone te beschermen

Nu hackers steeds vindingrijker worden, is het belangrijk om al je devices goed te beschermen. Hoewel er misschien niet veel data op...

Fabrieksinstellingen

Als je een mobiele telefoon, laptop, tablet of computer hebt, dan heb je er vast wel eens van gehoord. Het terugzetten van...