Home Hardware Zelf computer reparaties uitvoeren

Zelf computer reparaties uitvoeren

Zelfs als je geen enorme computernerd bent, is het mogelijk om zelf reparaties uit te voeren voor je computer. Denk dan aan hardware-upgrades, reparaties of software-updates. Wij vertellen je hoe je dit thuis kunt doen.

Het is natuurlijk zonde van je geld om techneuten je computer te laten repareren wanneer je dit zelf ook kan doen. Het lijkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. We zullen drie reparaties bespreken die jou voortaan veel geld zullen besparen.

RAM vervangen of toevoegen

De eerste reparatie die je zelf kunt uitvoeren bij je computer is het verwisselen van je RAM-geheugen.Aan de onderkant van je laptop moet je een paar schroefjes losdraaien om bij de oude stick te komen. Deze haal je eruit en je stopt een nieuwe er in. Dit kan eigenlijk niet fout gaan, want de stick past er maar op één manier in.

Lees ook: Computer opschonen

Een laptoptoetsenbord verwisselen

Het verwisselen van een laptoptoetsenbord gaat net zo makkelijk als het vervangen van een RAM. Deze reparatie voor je computer is ook appeltje-eitje. Ook voor deze reparatie moet je een paar schroefjes verwijderen. Vervolgens schuif je het toetsenbord uit zijn huls en maak je de datakabel los die verbonden is met het moederbord. Om het nieuwe toetsenbord te plaatsen, werk je het stappenplan achterstevoren bij langs.

Windows opnieuw installeren

Daar kom hij weer: back-uppen! Voordat je begint aan een installatie van Windows, moet je eerst je persoonlijke bestanden back-uppen op een externe harde schijf. Je moet wel de extra software opnieuw installeren, zoals Microsoft Office. Je moet er wel om denken dat je de productcodes bij de hand hebt, wanneer je Windows opnieuw gaat installeren.

Veerle Hof
Tech lijkt moeilijk, maar door trial-and-error lukt het mij altijd het leven aangenamer te maken met mijn smartphone en laptop. Het schrijven van teksten en verhalen is altijd al mijn passie geweest en zo is er een leuke combinatie ontstaan. In Jip en Janneke taal leg ik graag alles uit over je smartphone, tablet en computer.