BesturingssystemenWindowsZekere voor onzekere: schakel WiFi Sense uit

Zekere voor onzekere: schakel WiFi Sense uit

Windows 10 beschikt over een functie, genaamd WiFi Sense, waarmee je vrienden en kennissen automatisch toegang tot je draadloze netwerk kunt geven. Dat is op zich handig, maar wist je dat deze functie automatisch ingeschakeld staat in Windows en dat je standaard het wachtwoord van je draadloze netwerk aan het delen bent met je contactpersonen? Tja… echt waar. We leggen je uit wat de risico’s zijn en belangrijker nog, hoe je deze beruchte functie kunt uitschakelen.

WiFi Sense

WiFi Sense ken je misschien al van de Windows Phone. Het is een functie waarmee je automatisch je wifi wachtwoord kunt delen met je contactpersonen van bijvoorbeeld Facebook, Outlook en Skype. Niemand krijgt het wachtwoord van het draadloze netwerk daadwerkelijk te zien maar het wordt standaard versleuteld opgeslagen op de servers van Microsoft. Wanneer er vrienden uit je contactenlijst bij je langskomen dan kunnen ze automatisch inloggen op je draadloze netwerk. En jij kunt dat ook bij hen thuis.

Risico’s van WiFi Sense

Op dit moment adviseren de meeste deskundigen en zelfs de politie (Emmen) om WiFi Sense in Windows 10 uit te schakelen. En niet zonder reden! Criminelen zullen ongetwijfeld gaan proberen om deze functie te misbruiken om zo toegang te krijgen tot jouw draadloze netwerk. Ze kunnen dan ongezien allerlei criminele activiteiten ontplooien. En alle sporen leiden mooi naar jouw adres. Maar er zijn nog meer redenen waarom je WiFi Sense beter kunt uitschakelen:

Het wachtwoord van je wifi router wordt gecodeerd opgeslagen op de servers van Microsoft. Wie zegt dat die gegevens daar veilig zijn? De veiligheidsdiensten zullen er blij mee zijn want die krijgen ineens toegang tot miljoenen draadloze netwerken. Wat bezielt Microsoft trouwens om ongevraagd jouw wifi sleutel zomaar op te slaan?

Alle draadloze netwerken waarvan jij de de sleutel (het wachtwoord) handmatig hebt ingevoerd deel je automatisch weer met andere contactpersonen. Een onervaren gebruiker weet op een gegeven moment niet meer wie er nu wel of niet toegang tot zijn netwerk heeft.

WiFi Sense uitschakelen in Windows 10

  • Ga naar het startmenu
  • Klik op instellingen
  • Klik op Netwerk en internet
  • Kies voor Wifi instellingen beheren

Wij hebben ook een instructiefilm gemaakt: WiFi Sense uitschakelen in Windows 10 .

Zet de functie ‘verbinding maken met contactpersonen die door mij worden gedeeld’ uit. Voor extra veiligheid kies je er het best voor om ‘verbinden met voorgestelde hotspots’ ook uit te schakelen. Zo log je tenminste niet meer automatisch in op ieder beschikbaar (onveilig) wifi netwerk.

Wifi sense uitschakelen op je router Wil je er zeker van zijn dat anderen geen toegang via WiFi Sense kunnen maken met jouw router, verander dan de SSID van je router. Zorg ervoor dat de nieuwe naam eindigt op _optout Alle draadloze netwerken die eindigen op _optout zullen niet door WiFi Sense worden opgeslagen.

Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week