Privacy instellingen Windows 10 aanpassen

Windows 10 is een veel gebruikt besturingssysteem. Toch zit er wel een veel gehoord minpuntje aan Windows 10, namelijk het omgaan met de privacy van de gebruikers. Microsoft lijkt er standaard vanuit te gaan dat iedereen zijn privacy zoveel mogelijk wil delen. Een fijne gedachte, maar in de praktijk blijken de meeste gebruikers hier heel anders over te denken. Gelukkig kun je in Windows 10 je privacy- instellingen aanpassen.

Aanpassen tijdens de installatie

Je kunt al tijdens de installatie van Windows 10 de privacy- instellingen aanpassen. Dit kun je doen als je Windows 10 nieuw installeert, maar ook als je een upgrade uitvoert vanuit Windows 7 of 8. Als je begint met installeren, verschijnt op een zeker moment het scherm “Zo snel mogelijk aan de slag”. Hier kies je links onderaan voor “instellingen aanpassen”.

Instellingen aanpassen

Je komt nu in het scherm waarin je instellingen aan en uit kunt vinken. Het is niet zo dat alle instellingen bij voorkeur slecht zijn. Ga voor jezelf na welke instelling je aan en uit zet. Locatiegegevens kunnen bijvoorbeeld best handig zijn voor bepaalde programma’s. Een belangrijke instelling is: “Apps mogen uw reclame- id gebruiken”. Met deze instelling stuur je persoonlijke informatie naar adverteerders. Let ook op de instelling: “'Maak automatisch verbinding met de voorgestelde open hotspots”. Als je een laptop gebruikt, geef je nu automatisch toestemming om je aan te melden op openbare wifi- netwerken, die vaak onveilig zijn.

Microsoft- account

Op het moment dat er gevraagd wordt om je Microsoft- account, lijkt het alsof je persé een account bij Microsoft moet hebben (bijvoorbeeld Outlook) om Windows 10 te kunnen gebruiken. Dit is onzin, want je kunt deze stap zonder problemen overslaan.

Aanpassen na de installatie

We moeten er even bij vermelden dat deze en volgende tips niet gelden voor de laatste versie (1607) van Windows 10. In deze versie zijn de privacy- instellingen opnieuw aangepast. Mocht je Windows 10 al geïnstalleerd hebben, is het alsnog mogelijk om bepaalde instellingen aan te passen. De opties “Apps mogen uw reclame-id gebruiken” en “Mijn Microsoft-reclame en andere persoonlijke gegevens beheren” kun je (via “start”) uitvinken in het “Actiecentrum” door daar te klikken op “Alle instellingen”. De optie “verbinding maken met voorgestelde hotspots” kun je hier ook uitzetten.

Apps instellen

Veel programma’s (in Windows 10 worden ze apps genoemd), willen maar al te graag toegang tot je adresboek, je locatie, en je camera. Door bij “start” te kijken en daarna het pop up- menu “privacy” aan te klikken, kun je per onderdeel aangeven welke apps er toegang mogen hebben tot welk onderdeel. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven dat Facebook niet in je contactenlijst mag kijken, maar wel je locatie mag weten.

Wifi- wachtwoorden delen?

De instelling Wifi Sense in Windows 10 is bedoeld om je Wifi- code te kunnen delen. Als er bijvoorbeeld bekenden op bezoek komen, hoef je ze niet je je wachtwoord te geven, maar zijn ze automatisch ingelogd (als ze tenminste een contact van jou zijn in je Outlook- account). Dit houdt in dat niet alleen jouw bekenden het wachtwoord hebben, maar Microsoft ook. Je kunt dit tegengaan door naar “instellingen” te gaan (via “start” of via het “actiecentrum”) en vervolgens op “netwerk en internet” te klikken. Bij de lijst van wifi- netwerken bij staat onderaan de optie “Wifi- instellingen beheren”. Door hier op te klikken, kom je de optie “Verbinding maken met netwerken die gedeeld worden door mijn contactpersonen” tegen. Als je deze functie uit zet, komen de wachtwoorden niet meer bij Microsoft terecht.

Deel dit artikel:

Andere bekeken ook: