Wanneer jij Windows 10 op jouw computer hebt dan weet je waarschijnlijk wel dat er sinds de release ontzettend veel updates zijn geweest, en dan te bedenken dat Windows 10 zelf al een update was. Deze maand nog was er een enorme update die de nodige heisa heeft veroorzaakt. Heb jij al problemen gehad met deze updates? Zo ja, dan kan dit overzicht misschien helpen. Ik heb even op een rijtje gezet waar de twee grotere updates voor dienen en welke problemen ze met zich mee hebben gebracht, zo ben jij in ieder geval op de hoogte.

Windows 10 April Update

Misschien weet je het nog en misschien niet, maar Windows 10 heeft afgelopen April een grote update gehad met verschillende nieuwe functies. Als eerste was er een nieuwe functie genaamd de Tijdlijn, deze functie houdt bij welke activiteiten jij de afgelopen 30 dagen hebt uitgevoerd op jouw Windows apparaten en apparaten met Cortana geïnstalleerd. Wel houdt het enkel bij wat je doet in Windows apps, jouw Google Chrome activiteit bijvoorbeeld niet. Ook Windows Edge is wat verbeterd, zo kun je nu formulieren automatisch laten invullen, zoals dat eerder al op Chrome kon. Wanneer je Cortana gebruikt dan is deze update ook handig, aangezien de interface compleet is vernieuwd en er veel meer mogelijk is. Ook heeft het nu twee tabs, eentje genaamd Vaardigheden waarin je Cortana bijvoorbeeld met Spotify kunt verbinden.

Hoe kan ik zien of ik de Windows 10 april update heb?

  • Klik met je rechtermuisknop op het Windows teken (linksonder)
  • Kies voor Systeem

Onder Windows-specificatie vind je de versie van je Windows 10, die je op je computer hebt geïnstalleerd. Als er versie 1803 staat heb je de meest recente versie op moment van schrijven (oktober 2018).

De grote update van oktober

Het begin van deze maand is er een nieuwe grote Windows update vrijgekomen, misschien heb je hem zelfs nog niet geïnstalleerd. De update heeft de nodige problemen met zich meegebracht toen hij voor het eerst uitkwam op 2 oktober, het was zo erg dat de update op 6 oktober weer is stilgelegd, en tot het heden nog niet beschikbaar is. Wanneer je update wel al beschikbaar hebt, maar je hebt hem nog niet geïnstalleerd, dan is er aan te raden om hiermee te wachten totdat de nieuwe versie van deze update beschikbaar is. Een paar gebruikers met veel ongeluk zijn na het installeren van deze update al hun bestanden kwijtgeraakt. Al hun documenten, foto’s, muziek en video’s waren verdwenen. Gelukkig is de update direct stopgezet toen dit bekend was, het zou je maar gebeuren. Het is dus zeer goed mogelijk dat je update nog niet hebt ontvangen, maar ik kan je wel al vertellen welke nieuwe functies deze update met zich mee gaat brengen.

Het klembord van Windows is compleet vernieuwd waardoor je nu de mogelijkheid om meerdere items erin te plakken en er weer uit te kopiëren, bovendien synchroniseert het klembord automatisch met al jouw andere Windows apparaten. Maximaal kunnen de items nu nog 4mb zijn, maar waarschijnlijk wordt dit in de toekomst uitgebreid. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zelf gebruik ik altijd het knipprogramma wanneer ik iets van een website moet hebben. Dit programma krijgt na jaren ook eindelijk een update waardoor er veel meer opties zijn, denk aan een digitaal liniaal en extra markeeropties. Als je Google gebruikt, dan weet je dat er een enorme connectie is tussen jouw telefoon en de computer. Met deze update moet dit met Windows ook mogelijk worden. Natuurlijk kon je wel al dingen synchroniseren maar deze functie wordt enorm uitgebreid. Zo kun je foto’s synchroniseren maar ook een sms sturen vanaf Windows 10. Wanneer jij graag een donkere weergave hebt op jouw computer dan is dat na deze update ook mogelijk op jouw Windows apparaat. Oftewel, jij kunt jouw weergave nog meer personaliseren. De allerlaatste nieuwe functie, of eigenlijk de aanpassing van een functie, is dat de zoekfunctie wordt verbeterd. Zo zullen de beste overeenkomsten zich rechts in het scherm tonen, in plaats van bovenaan.

Hieronder een video wat er nieuw is na de Windows 10 oktober update:

De kleinere Windows 10 updates

Naast deze twee grote updates zijn er over de maanden heen ook kleine updates uitgevoerd door Windows. Deze updates waren om bugs te repareren of voor beveiliging. Deze updates hebben ook fouten met zich meegebracht, maar tot het heden lijken al deze fouten te zijn opgelost in updates die hierna volgden. Heb jij de nieuwste update van Windows 10 al geïnstalleerd? En welke problemen heb jij nog ondervonden met een van de vele Windows 10 updates? Laat het weten

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.


Lees verder