Geen categorieDe updates van Windows 10 - een overzicht

De updates van Windows 10 – een overzicht

Wanneer jij Windows 10 op jouw computer hebt dan weet je waarschijnlijk wel dat er sinds de release ontzettend veel updates zijn geweest en dan te bedenken dat Windows 10 zelf al een update was. Microsoft heeft veel te bewijzen met de nieuwste Windows Update van 10 mei 2019.  Veel recente Windows-updates zijn niet zo soepel verlopen als gepland. Wij hebben een aantal van de meest recente updates op een rijtje gezet met daarnaast de problemen die erbij kwamen kijken.

Welke Windows versie heb ik nu?

Handig om te weten is welke versie van Windows je nu gebruikt. Met onderstaande stappen kun je dit controleren.

  • Klik met je rechtermuisknop op het Windows teken (links onder)
  • Kies voor Systeem
Windows versie controleren

In dit scherm krijg je belangrijke informatie over je computer te zien, de apparaatspecificaties: apparaatnaam, processor,geinstalleerd RAM-geheugen, apparaat-id, product-id, type systeem en pen en aanraken.

Onder Windows-specificatie vind je de editie, installatiedatum, build van besturingssysteem en versie van je Windows, die je op je computer hebt geïnstalleerd.

Hieronder vind je de versies die door Microsoft zijn uitgebracht.

Windows 10 – 2019 mei update (versie 1903)

De nieuwste update van Windows 10 is de update van mei 2019, versie 1903. Deze update heeft wél een stabiele start gehad voor gebruikers. De Windows 10 mei 2019-update brengt een nieuw Light-bureaubladthema. Het maakt niet alleen de taakbalk en het Start-menu lichter, maar er zijn ook nieuwe pictogrammen gemaakt die beter bij het nieuwe thema passen. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om met de kleuren te spelen en het te personaliseren. Sommige van deze verbeteringen hebben te maken met bruikbaarheid. Er is nu namelijk een beter startmenu. Normaal gesproken ziet het startmenu er vrij chaotisch uit. Voortaan zal je de meest recente apps en documenten zien. Je kunt ook sneller de standaard groepen tegels losmaken als je liever een simpel startmenu wil.

Bij Persoonlijke Instellingen, kun je bij Kies uw kleur licht invullen.

Thema licht in windows 10

Windows Sandbox is een nieuwe functie die beschikbaar is. Sandbox is ontworpen om niet-vertrouwde apps uit te voeren in een geïsoleerde omgeving. Hierin kan je bijvoorbeeld software in testen om te kijken op het schadelijk is en je pc gevaar loopt als je ’t download. Nog een nieuwe toevoeging is de functie om opslag te reserveren. Je kan dus altijd je apparaat updaten, gezien Microsoft met deze geweldige oplossing is gekomen. Een deel van je systeemopslag wordt namelijk opzij gelegd voor updates. Wanneer er een nieuwe update beschikbaar is, zal Windows de gereserveerde opslag verwijderen, zodat je update geïnstalleerd kan worden.

Windows biedt nu de mogelijkheid om te bepalen wanneer je de meest recente update wil ontvangen. Als je er nog niet klaar voor bent kan je ervoor kiezen om de update op een later moment te installeren. Als gebruikers grote updates te lang tegenhouden dat hun Windows 10-versie niet meer wordt ondersteund, zal Windows die update alsnog automatisch uitvoeren.

Updates kun je nu uitstellen en onderbreken.

Updates onderbreken in windows 10

Met de Update van mei 2019 wordt Cortana gescheiden van de Windows-zoekfunctie. Als je nu op haar pictogram klikt, zal de virtuele assistent meteen luisteren. Als je geen gebruik van Cortana maakt, kun je haar volledig van je pc verwijderen.

Windows 10 – 2018 oktober update (versie 1809)

In oktober is er een nieuwe grote Windows update vrijgekomen. De update heeft de nodige problemen met zich meegebracht toen hij voor het eerst uitkwam op 2 oktober. Het was zo erg dat de update op 6 oktober weer is stilgelegd. Een paar gebruikers met veel ongeluk zijn na het installeren van deze update al hun bestanden kwijtgeraakt. Al hun documenten, foto’s, muziek en video’s waren verdwenen. Gelukkig is de update direct stopgezet toen dit bekend was, het zou je maar gebeuren. Het is dus zeer goed mogelijk dat je de update nog niet hebt ontvangen, maar ik kan je wel al vertellen welke nieuwe functies deze update met zich meebrengt.

Het klembord van Windows is compleet vernieuwd waardoor je nu de mogelijkheid hebt om meerdere items erin te plakken en er weer uit te kopiëren, bovendien synchroniseert het klembord automatisch met al jouw andere Windows apparaten. Maximaal kunnen de items nu nog 4mb zijn, maar waarschijnlijk wordt dit in de toekomst uitgebreid. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zelf gebruik ik altijd het knipprogramma wanneer ik iets van een website moet hebben.

Je kunt ook makkelijk gegevens met je telefoon synchroniseren.

Klembord gegevens synchroniseren

Dit programma krijgt na jaren ook eindelijk een update waardoor er veel meer opties zijn, denk aan een digitaal liniaal en extra markeeropties. Als je Google gebruikt, dan weet je dat er een enorme connectie is tussen jouw telefoon en de computer. Met deze update moet dit met Windows ook mogelijk worden. Natuurlijk kon je wel al dingen synchroniseren maar deze functie wordt enorm uitgebreid. Zo kun je foto’s synchroniseren maar ook een sms sturen vanaf Windows 10. Wanneer jij graag een donkere weergave hebt op jouw computer dan is dat na deze update ook mogelijk op jouw Windows apparaat. Oftewel, jij kunt jouw weergave nog meer personaliseren. De allerlaatste nieuwe functie  of eigenlijk de aanpassing van een functie, is dat de zoekfunctie wordt verbeterd. Zo zullen de beste overeenkomsten zich rechts in het scherm tonen, in plaats van bovenaan.

Hieronder een video wat er nieuw is na de Windows 10 oktober update:

Windows 10 – 2018 april update (versie 1803)

Misschien weet je het nog en misschien niet, maar Windows 10 heeft in April een grote update gehad met verschillende nieuwe functies. Als eerste was er een nieuwe functie genaamd de Tijdlijn, deze functie houdt bij welke activiteiten jij de afgelopen 30 dagen hebt uitgevoerd op jouw Windows apparaten en apparaten met Cortana geïnstalleerd. Wel houdt het enkel bij wat je doet in Windows-apps, jouw Google Chrome activiteit valt hier dus niet onder. Ook Windows Edge is wat verbeterd, zo kun je nu formulieren automatisch laten invullen, zoals dat eerder al op Chrome kon. Wanneer je Cortana gebruikt dan is deze update ook handig, aangezien de interface compleet is vernieuwd en er veel meer mogelijk is. Ook heeft het nu twee tabs, eentje genaamd Vaardigheden waarin je Cortana bijvoorbeeld met Spotify kunt verbinden.

Martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week