Eindelijk is het zover, Windows 10 is gereed en wordt nu in fases aan gebruikers wereldwijd aangeboden. Ben je al in het bezit van Windows en er al mee aan het experimenteren, dan moet je zeker even verder lezen, want we geven je een aantal tips waarmee je het besturingssysteem wat meer naar je hand kunt zetten.

Het startmenu aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren

Het vertrouwde startmenu uit Windows 7 is op veler verzoek weer terug gekomen in Windows 10, zij het in een gemoderniseerde versie. Wanneer je het startmenu oproept krijg je aan de linkerkant van het menu de programma’s te zien en rechts bevinden zich de apps, waarvan sommige met live informatie zoals het weer, de tijd of de aandelenkoersen.

Je kunt het menu vrij eenvoudig aan je persoonlijke voorkeuren aanpassen. Gelukkig maar, want sommige van die bewegende icoontjes kunnen soms wel wat hyperactief overkomen. Met een simpele klik met de rechtermuisknop kun je zo’n interactieve ‘tegel’ snel losmaken van het startmenu of van grootte doen veranderen.

Het nieuwe startmenu in Windows 10 zal voor veel mensen een verademing zijn. Zowel voor Windows 8 gebruikers als voor Windows 7 liefhebbers. Het is gestructureerd weergegeven en alle functies van het besturingssysteem zijn eindelijk weer binnen handbereik.

Het Startmenu in W10 kun je makkelijk aanpassen:

Handmatige updates instellen

In Windows 10 (home versie) kun je niet standaard meer kiezen welke updates je wel of niet installeert. Uit oogpunt van veiligheid neemt Microsoft hier het heft in handen en installeert Windows 10 alle updates automatisch.

Updates zullen ook niet meer standaard één keer per maand geïnstalleerd worden (op patch dinsdag). Een update kan op ieder moment worden uitgevoerd, wanneer Microsoft dit uit stabiliteits- over veiligheidsoverwegingen nodig acht. Toch kun je nog kiezen voor het manueel updaten van Windows. Je doet dit als volgt:

  • Klik in het startmenu op settings (tandwiel icoon)
  • Klik op update en beveiliging
  • Kies voor Windows update
  • Klik op geavanceerde opties

Je kunt nu kiezen of de updates automatisch of manueel geïnstalleerd moeten worden. Je hebt op deze manier iets meer controle over het updateproces.

Uitgebreide zoekfunctie

Windows 10 heeft een vrij uitgebreide zoekfunctie waarmee je niet alleen naar bestanden op je computer kunt zoeken maar ook naar informatie op het internet. Om dit te doen klik je eenvoudig op het vergrootglas icoon op de taakbalk.

Hieronder een screenshot van de nieuwe zoekfunctie op taakbalk in Windows:

Je zult tijdens het zoeken ook de laatste trends zien die de geïntegreerde zoekmachine Bing voor je naar boven tovert. Dit is niet altijd even interessant omdat je waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de zoekresultaten dan in de laatste trends maar gelukkig leert Windows wel wat je interessant vindt zodat je niet continu geconfronteerd wordt met onnodige informatie. Over het algemeen werkt de nieuwe zoekfunctie in Windows 10 erg prettig.

Bestandsmenu en geïntegreerde OneDrive

Windows 10 heeft een vrij uitgebreide zoekfunctie waarmee In Windows 10 heeft de vertrouwde Windows verkenner een behoorlijke upgrade ondergaan. Een van de zaken waar je rekening mee moet houden is dat Microsoft zijn eigen cloudservice ‘onedrive’ heeft geïntegreerd in de verkenner. Je kunt deze herkennen aan het wolk-icoontje. Wanneer je inlogt met Windows 10 op je Live account dan beschik je automatisch over 5 gigabyte aan gratis cloud opslagruimte.

Deze gratis clouddienst die Microsoft integreert in de verkenner is natuurlijk erg handig maar je moet je wel realiseren dat alle bestanden die je naar de cloud sleept niet op je eigen computer bewaard worden maar op de servers van Microsoft. Een handige functionaliteit dus maar je moet wel even opletten waar je je bestanden naartoe verplaatst.

Werk en privé gescheiden houden met virtuele bureaubladen

Virtuele bureaubladen zijn erg handig wanneer je werk en privé gescheiden wil houden. Stel dat je bijvoorbeeld voor je werk vooral Excel, Word en een aantal bestanden mappen nodig hebt, dan kun je hiervoor een apart bureaublad aanmaken waarop alleen de belangrijkste functies staan. Alle overbodige apps en informatie die je voor privédoeleinden gebruikt, en die je alleen maar afleiden van je werk, kun je op het aparte werkblad gewoon achterwege laten.

Er is ook een verbeterde multitask weergave zodat je effectiever tussen applicaties kunt switchen. Het is overigens wel even wennen aan deze nieuwe functies want het werkt nog niet allemaal niet bijzonder intuïtief maar het loont zeker de moeite om er mee te experimenteren, zeker wanneer je vaak met Windows werkt.

Je kunt makkelijk switchen tussen de verschillende virtuele bureaubladen:

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.