WIl je niet gehackt worden? Maak deze 12 fouten niet

Stel dat je een hacker bent. Wat is voor jou dan het ideale slachtoffer? Welke slechte gewoonten heeft deze gebruiker als het gaat om beveiligen van zijn computer? Hier zijn er twaalf.

Geen updates toepassen

Als je een kwetsbare computer of smartphone wilt, installeer dan geen updates. Het is waar dat updates ook kunnen zorgen voor nieuwe beveiligingslekken, maar een computer voorzien van de nieuwste updates is altijd veiliger dan een computer die deze niet heeft.

Gebruikersaccounts uitschakelen

Gebruikersaccounts waarschuwen gebruikers wanneer ze wijzigingen aanbrengen in hun Windows-instellingen. Het gaat vooral om zaken waarvoor beheerdersbevoegdheden nodig zijn. Als je deze functie uitschakelt, zijn hackers heel blij met je.

Dubbelklik op alle links

Een overhaaste Google- zoekopdracht gecombineerd met klikken op de eerste downloadkoppeling die wordt weergegeven, is een andere slechte gewoonte. In negen van de tien gevallen klik je op spyware- advertentie of word je bestookt met malware.

LEES OOK
Tips om spam te voorkomenJe wordt gek van spam! Dit kun je er aan doen…
 
Niets is vervelender dan je e-mail te openen na het weekend en te zien dat je 40 nieuwe berichten hebt, maar het is allemaal spam. Of het nu kortingsbonnen voor de Etos zijn, of nieuwe pillen voor een langere erectie. Had ik nou maar niet dat ene monster aangevraagd... Alle gekheid op een stokje, spam is vervelend...Lees verder

Piraterij, gekraakte programma’s en keygens

Als je een beetje zoekt op internet kom je al snel illegale versies van bijvoorbeeld Windows of Adobe Creative Suite tegen. Deze downloaden is natuurlijk goedkoper dan ervoor betalen. Alleen jammer dat negentig procent van deze bestanden vol zit met malware…

Klikken op shortlinks

De opkomst van sociale netwerken als Facebook en Twitter heeft er tevens voor gezorgd dat er een flinke toename kwam van zogenaamde ‘shortlinks’. Dit zijn links met namen als: goo.gl, bit.ly en Tiny URL. Met shortlinks kun je snel naar een site, maar het zegt niets over de inhoud van een site.

Maak gebruik van open wifi- netwerken

Open en onbeveiligde netwerken of netwerken die het verouderde WEP- coderingsprotocol gebruiken, zijn voor hackers ideaal om in jouw computer te komen. Zelfs de nieuwere WPA- codering is kwetsbaar als je gemakkelijk te raden wachtwoorden gebruikt.

Gebruik nog gewoon Windows XP

Windows XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Dit betekent: geen updates en dus een heel groot risico op infectie van je computer. Windows XP kent veel beveiligingslekken die in nieuwere Windows- versies wel zijn opgelost.

Gebruik altijd hetzelfde wachtwoord

Als internetcriminelen achter je wachtwoord komen, kunnen ze bij alle sites waarvoor je dat wachtwoord gebruikt. Gebruik dus verschillende wachtwoorden voor verschillende sites. Leer de wachtwoorden van sites met extreem gevoelige informatie uit je hoofd en bedenk vooral sterke wachtwoorden.

Maak geen gebruik van anti- virus software

Waarom zou je gebruik maken van anti- virus software? Windows heeft toch een firewall? Helaas, zelfs als je een hele brave surfer bent op internet en uitsluitend veilige sites bezoekt, loop je nog een risico op infecties. Doe jezelf een plezier en installeer goede antivirussoftware. Er zijn uitstekende, gratis of betaalde, opties.

Surfen op een beheerdersaccount

Veel soorten malware kunnen niet worden uitgevoerd wanneer een regulier account wordt gebruikt in plaats van een beheerdersaccount. Een zorgeloze internetter die op het web surft met een beheerdersaccount kan een goudmijn zijn voor hackers.

Behoud oudere versies van applicaties.

Vergeet niet dat, zelfs als je al de nieuwste Java, Flash of PDF Reader gebruikt, sommige oudere versies zichzelf niet automatisch bijwerken. Ook worden oude versies niet altijd verwijderd wanneer een nieuwe versie is geïnstalleerd. Net als bij niet bijgewerkte software kan een oude versie van een app ervoor zorgen dat er ingebroken wordt op je computer.

Overal programma’s downloaden

Het is zo verleidelijk: je ziet een leuk programma en je klikt op de downloadlink. Je kunt beter eerst nagaan of je van een betrouwbare site downloadt. Is dit niet het geval? Ga er dan maar vanuit dat je behalve dat leuke programma een heleboel malware binnenhaalt.

LEES OOK
4 handige gratis tools4 gratis handige tools
 
Het is niet zo dat gratis software per definitie niet goed is. Sterker: freeware kan best nog beter zijn dan software waar je voor moet betalen. We zetten 4 handige freewareprogramma’s op een rijtje…Lees verder

 

Deel dit artikel:


Ook interessant