Bij een wifi netwerk instellen komt meer kijken dan je denkt. Het kan maar zo zijn, dat je internetverbinding traag is of je hebt maar een streepje ontvangst. Dit heeft meestal niks te maken met je provider, maar met de instellingen van je modem.

De meeste moderne routers, kunnen uitzenden op twee frequenties, namelijk 2.4 of 5 Ghz. Als je alle apparaten verbindt op de 5 Ghz verbinding dan heb je profijt van deze frequentie, want deze wordt veel minder gebruikt. In de meeste gevallen lukt dit niet en kun je het beste gebruik maken van het 2.4 Ghz netwerk.

Wat is het nadeel van 2.4 Ghz netwerk? 

Het nadeel van 2.4 Ghz netwerk is dat er veel apparaten op deze bandbreedte werken, zoals: draadloze muizen, magnetrons, bluetooth apparatuur, netwerk van de buren.  Binnen deze bandbreedte verbind je met je router op een bepaald kanaal.  Dit kan van 1 tot en met 11. Kanaal 1, 6 en 11 zijn de beste kanalen, omdat deze elkaar niet overlappen. Toch kan het handig zijn om een ander kanaal te proberen om je wifi verbinding optimaal in te stellen.

Hoe kun je achterhalen wel kanaal je moet instellen?

Maak gebruik van de gratis tool NetSpot. Hiermee krijg je een goed overzicht van alle draadloze netwerken in je omgeving. Na een uitgebreide scan kun je de volgende kenmerken zien: SSID, signaalsterkte, kanaalbreedte en soort beveiliging. Neem onderstaande stappen om het programa te downloaden en een scan van je omgeving te maken:

Bekijk welke kanalen worden gebruikt en probeer jouw netwerk in te stellen op een kanaal die 5 kanalen is verwijderd van het netwerk van je buren.

Draadloos netwerk optimaal instellen

In deze tool kun je ook kiezen voor survey-modus. Hiermee kun je bepalen wat de beste plek is voor je ruimte. Voor het beste resultaat heb je wel een plattegrond van je woning nodig.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.