Tegenwoordig is een wifi netwerk thuis niet meer weg te denken. We willen immers het liefst dat alle gezinsleden overal in huis toegang tot het internet kunnen hebben. Met een draadloos access point / hotspot, kun je kun je dit vrij eenvoudig realiseren.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat onbevoegden ook zomaar gebruik van je internet verbinding kunnen maken. Een handig programma om te controleren welke gebruikers er zich op je netwerk bevinden is het gratis Wireless Network Watcher.

  • Download het gratis programma hier (Installatie is niet nodig)
  • Pak het zip bestand uit en start WNetWatcher.exe

De software gaat dan direct het (wifi)netwerk of hotspot scannen en toont je welke gebruikers en apparatuur er aangesloten zijn. Onbevoegden kun je er in theorie uithalen door te kijken naar het MAC adres en datum/tijd van verbinding.

Helemaal waterdicht is dit helaas niet want een MAC adres kan ook gemaskeerd of gekloond zijn maar zelfs als dit zo is, dan kan deze ‘scanner’ van pas komen. Mocht je bijvoorbeeld ineens een bekend MAC adres zien (van een laptop bijvoorbeeld) terwijl deze helemaal niet aan staat, dan weet je zeker dat er iets niet klopt en dat je de beveiliging moet gaan aanscherpen.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.