Veilig internetbankieren: houd je aan deze regels!

Nederland is samen met Finland een van de landen waar het meeste gebruik wordt gemaakt van internetbankieren. Volgens het CBS, deed 79% van de bevolking (tussen 16 en 75 jaar) bankieren via internet. Dit gegeven weten internetcriminelen ook, dus ze hebben een behoorlijk vijver om uit te vissen. Vanaf 1 januari 2014 hebben de Consumentenbond en De Nederlandse Vereniging van Banken regels opgesteld, waar je als particulier aan moet voldoen om bij fraude geld uitgekeerd te krijgen.

Iedere bank had zijn eigen regels, waardoor je door het bomen het bos niet meer zag. Nu moet je je aan vijf veiligheidsvoorschriften houden, die voor elke bank het zelfde is. Wat moet je als gebruiker doen om te voldoen aan deze regels. Wij zetten de stappen op een rij, zodat jij veilig internet bankiert en aan de veiligheidsvoorschriften voldoet:

Regel 1: Beveiligingscode niet geven aan derden

Fraudeurs zullen op alle mogelijke manieren proberen je beveiligingscode te achterhalen, dit kan door middel van phising mail, telefoon of software. Het is heel simpel, geef de beveiligingscode aan niemand. Banken bellen niet en mailen niet om dit soort gegevens. Wees op je hoedeI

Regel 2: Leen je bankpas niet uit

Tegenwoordig bestaat er allerlei apparatuur om bankpassen te kopiëren. Vertrouw niemand en leen je pas nooit uit.

Regel 3: Apparatuur voorzien van actuele beveiligingssoftware

Er wordt geëist dat je actuele beveiligingssoftware op je pc hebt. Een onderdeel hiervan is een goeie anti-virus scanner. Je hoeft nu niet meteen dure beveiligingssoftware aan te gaan aanschaffen. Je kunt ook gebruik maken van een gratis anti-virus software. Naast goede software om je pc te beveiligen moet je er ook voor zorgen, dat Windows up to date is en andere software die je gebruikt, zoals je internet browser.

Regel 4: Controleer je afschriften

Een eis is dat je regelmatig minimaal een keer in de twee weken je afschriften controleert. Tegenwoordig heeft iedere bank een app, waar je je uitgaven ieder moment kunt checken. Doe dit ook! Daarnaast kun je er voor kiezen om digitaal je bankafschriften te krijgen. De bankafschriften staan dan online en kun je downloaden, wanneer je bent ingelogd. Download deze afschriften en bewaar deze op je computer, want na verloop van tijd kun je er niet meer bij.

Regel 5: Meld incidenten direct

Uiteraard moet je meteen melden bij je bank, wanneer je bestolen bent. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Krijg je verdachte mailtjes of telefoontjes of merk je andere rare zaken op je pc of smartphone. Meld dit aan de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk is de landelijke vraagbaak voor fraudemeldingen van particulieren en bedrijven.

 

Deel dit artikel:

Andere bekeken ook: