InternetGoogleWat weet Google van mij?

Wat weet Google van mij?

Je hebt het niet in de gaten, maar Google weet meer dan je denkt. Alle activiteiten die je doet op een merk van Google, zoals: Google Maps, YouTube, Google Search worden bewaard. Wij lopen samen de stappen met je door om te bekijken welke gegevens Google van je heeft.

Hoe komt Google aan al mijn gegevens?

Google biedt ontzettend veel services aan. Voor als je het vergeten bent, denk aan Google Chrome, Google Maps, Youtube, Android en zo zijn er nog veel meer services en diensten. De kans is groot dat je er dagelijks gebruik van maakt. Wanneer jij gebruik maakt van een van de services van Google slaan ze jouw gegevens en informatie eenvoudig op. De gegevens worden door Google voor lange tijd opgeslagen. Jij maakt gebruik van de diensten en zij verzamelen jouw gegevens; dat is de deal.

Wat weet Google van mij?

Alles draait tegenwoordig om data. In deze tijd is data ontzettend kostbaar voor veel bedrijven. Je kent het wel: je hebt nieuwe schoenen opgezocht op een website en opeens zie je overal advertenties terugkomen. Niet alleen gegevensregistratie is voor Google belangrijk, maar ook locatiegegevens zijn essentieel voor het bedrijf. Zo kan Google de gegevens gebruiken om verkeerssituaties op wegen te bepalen. Nu vraag je je misschien af: waar kan ik al mijn verzamelde gegevens bekijken?

Verzamelde gegevens inzien

Je kunt je eigen gegevens bekijken als je wil weten welke gegevens er worden bijgehouden. Mijn Google-activiteit is een plek waar je jouw activiteiten kunt bekijken en beheren. Denk aan je zoekopdrachten, websites die je bezocht hebt en filmpjes die je bekeken hebt. Hoe bekijk je jouw activiteiten:

  • Ga naar uw je Google-account pagina.
  • Klik op Gegevens en personalisatie.
  • Scrol naar beneden en klik in het venster van Activiteit en tijdlijn op Mijn activiteit. Je kan nu door al je recente activiteiten scrollen. Daarnaast kan je ook filteren op datum en product om je zoekactie te specificeren.

Lees ook: Zo werkt de geavanceerde beveiliging van Google

Hoe je kunt voorkomen dat Google je gegevens verzamelt

Dit is eigenlijk bijna onmogelijk. Als je dit echt zou willen, moet je geen gebruik meer maken van services en diensten die door Google aangeboden worden. Je kan dan geen Android-toestel hebben. Eventueel wel een iPhone en dan de Firefox-browser gebruiken, in plaats van Google.

Dit is meteen een extreme stap om Google uit te sluiten. Je kan in veel gevallen er ook voor kiezen om Google geen gegevens te laten opslaan. Je kunt via deze pagina een privacy check uitvoeren. Je kan daar bepaalde functionaliteiten beheren.

Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week