Wat is usb-c?

Antwoord:

Usb staat voor universele seriële bus en is door Intel in 1996 geintroduceerd. Usb vervangt de langzamere parallelle en seriële poorten. Het is de standaard geworden om randapparatuur aan te sluiten op je computer. De snelheid van usb ligt aanzienlijk hoger dat de oudere aansluitingen. Een bijkomend voordeel is dat usb ook de aangesloten apparatuur kan voorzien van stroom. Vanaf 1996 zijn er meerdere upgrades geweest van het protocol. Het belangrijkste van iedere nieuwe versie was de snelheid van doorvoeren.

Usb-c is de laatste versie van de usb technologie. In vergelijking met usb 3.0 is de gegevens overdracht twee keer zo snel. Dat wil zeggen dat je een overdrachtsnelheid kunt halen van 10 Gbit/s. Dit is een groot voordeel, maar dat is het niet alleen. Usb-c zorg ervoor dat je nu alle apparatuur met een aansluiting kunt koppelen aan je laptop of desktop. Je kunt bijvoorbeeld een monitor aansluiten via usb-c en hoeft de monitor niet apart nog van stroom te voorzien. De poort kan namelijk 100 watt vermogen leveren. De meeste nieuwe laptops worden opgeladen met een usb-c aansluiting. 

Hieronder een usb-c stekker. Het voordeel van deze stekker is dat hij op twee manieren aangesloten kan worden. Je hoeft dus niet meer te kijken wat de onder en bovenkant is, zoals bij de oude aansluiting.

Hieronder een verloopkabel van usb-a naar usb-c (rechts):

Verloopkabel usb-a naar usb-c

 

Deel dit artikel: