Malware

Lang niet iedereen weet wat malware inhoudt, laat staan wat de gevaren zijn voor bij jou op de computer. Malware is een verzamelnaam voor elk type kwaadaardige software die ontworpen is om een computer, dienst of netwerk te beschadigen of te exploiteren. Criminelen gebruiken het meestal om gegevens te extraheren die ze kunnen gebruiken om geld te verdienen, uiteraard ten koste van de slachtoffers.

Malware is een samentrekking van de Engelse woorden malicious en software. Malicious betekent kwaadaardig of schadelijk. Malicious software kun je dan ook vertalen als kwaadaardige software die schadelijk voor de computer is. Malware is specifiek ontwikkeld om systemen te verstoren of toegang te verkrijgen tot persoonlijke gegevens.

Er zijn verschillende soorten malware, waarvan het computervirus, de computerworm en het Trojaanse paard de bekendste varianten zijn. Tegenwoordig zijn er echter nog veel meer verschillende soorten! Met welk soort je ook te maken hebt: malware verwijderen is in alle gevallen wenselijk.

De meest voorkomende soorten malware gaan we nu met je bespreken.

Een standaard computervirus

Een computervirus is wat je eigenlijk altijd in het nieuws ziet staan als het aankomt op malware en virussen. Gelukkig zijn de meeste malwareprogramma’s geen virussen. Een computervirus wijzigt andere legitieme hostbestanden (of wijst daarnaar) zodanig dat wanneer het bestand van een slachtoffer wordt uitgevoerd, het virus ook wordt geopend. Dit kan ervoor zorgen dat je computer helemaal onbruikbaar wordt en dat je al jouw persoonlijke bestanden kwijt bent. Van alle soorten malware is het computervirus echt het ergste.

Een computerworm

De computerwormen bestaan al langer dan computervirussen. Deze malware is ontstaan vanaf het begin van het mainframe. E-mail heeft ervoor gezorgd dat deze vorm van malware echt groot is geworden. Eén persoon kan een e-mail met een worm openen  die vervolgens ook alle computer binnen de rest van het bedrijf weet te infecteren. Hoewel het lastig is om wormen te herkennen zijn er sommige goede programma’s die je toch in staat stellen om dit te doen. Dit maakt het mogelijk om de geïnfecteerde bestanden zo snel mogelijk naar voren te halen.

Een ransomware programma

Waarschijnlijk heb je hier wel eens van gehoord. Ransomware programma’s zijn vervelende programma’s die je gegevens versleutelen en die jouw computer als het ware als gijzelaar vasthouden in afwachting van het betalen van een bepaald bedrag. Dit wordt vaak gedaan met behulp van cryptovaluta nu het voor de autoriteiten nagenoeg onmogelijk is om de betalingen in kaart te brengen. Ransomware komt niet vaak voor bij particulieren maar wordt vaak gebruikt om geld afhandig te maken van ziekenhuizen en universiteiten.

Een Adware programma

Heb je geluk dan is het enige malwareprogramma waar je last van hebt Adware. Dit is een vorm van malware die jou als gebruiker blootstelt aan ongewenste reclame. Een veelvoorkomend Adware programma kan de browser van een gebruiker omleiden naar webpagina’s die op andere productpromoties lijken. Het gaat hier vaak om aanbiedingen voor een antivirus software. Klik je op deze aanbieding dan worden de problemen alleen maar erger.

Een Spyware programma

Spyware wordt meestal gebruikt door mensen die de computeractiviteiten van anderen willen controleren. Echter kunnen ook criminelen gebruik maken van Spyware om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot wachtwoorden of tot belangrijke financiële gegevens. Adware en spywareprogramma’s zijn meestal het gemakkelijkst te verwijderen omdat ze niet zo erg verstopt zijn als de reguliere computervirussen.

Hoe kun je malware verwijderen?

Waarom malware verwijderen zo belangrijk is, heeft te maken met de gevaren en beperkingen die het je oplevert. Malware is dan ook niet alleen schadelijk voor de computer, maar kan in het ergste geval ook jouw privacy aantasten. Malware komt meestal ongemerkt binnen door verouderde software of via gratis software vanaf het internet. Ook het regelmatig downloaden van films, illegale software en muziek vormt een risico. Malware is een ongewenste indringer waar je het liefst snel vanaf wilt.

Doorloop de onderstaande stappen om malware te verwijderen.

Schade beperken

Heb je het vermoeden dat je last hebt van malware? Dan wil je deze malware verwijderen. De eerste stap is het beperken van de schade door verbindingen met de buitenwereld af te sluiten. Dit kun je doen door het internet af te sluiten of de stekker van de modem eruit te trekken. Op deze manier ben je er zeker van dat er geen controle van buitenaf meer op jouw computer mogelijk is.

Systeem laten scannen door virusscanner

Malware verwijderen is pas mogelijk als je zeker weet dat er sprake is van malware en zo ja, van welke soort. De tweede stap in het proces is dan ook het scannen van de computer door een virusscanner. Hierdoor kan (een deel van) malware opgespoord en verwijderd worden. Aangezien je nooit zeker weet of malware ook jouw virusscanner heeft aangetast, is het aan te raden om een tweede scanner te gebruiken voor een second opinion. Zo is de kans een stuk groter dat het verwijderen van malware slaagt.

Een malware scanner installeren

Naast een goede virusscanner is het verstandig om ook een malware scanner op je computer te installeren. Virusscanners zijn niet altijd toereikend genoeg om malware goed op te sporen: dat vergt een bredere scanner. Veel beveiligingssoftware combineert het bestrijden van virussen en malware. Eigenlijk is malware de overkoepelende naam van kwaadaardige software en zijn virussen hier onderdeel van. Om de computer op te schonen is het van belang je op alle malware te richten.Een malware scanner is beter toegerust voor het opsporen van malware en kan malware direct verwijderen. Denk aan HitMan Pro, MalwareBytes, Norton, Kaspersky en Emsisoft.

Gerelateerd

Hoe kan ik malware herkennen?

Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met malware op de computer. Dit komt voornamelijk door het feit dat mensen onveilige bestanden openen of...

Malwarebytes gratis – scan regelmatig je pc op malware

Malware is kwaadwillende software die niet alleen je privacy in gevaar kan brengen, maar die ook je computer onnodig vertraagt. Het feit dat je...

Herken en voorkom malware op je Android smartphone

Een smartphone van Android is over het algemeen erg veilig. Toch kan het gebeuren dat je met malware op jouw Android smartphone te maken...