AppsWat is Bancontact en hoe betaal je snel en veilig?

Wat is Bancontact en hoe betaal je snel en veilig?

Eerder schreven we al over de werking en veiligheid van betaalmethode SOFORT. Toch moeten we Bancontact niet over het hoofd zien. Ook deze betaalmogelijkheid steekt op webshops steeds vaker de kop op.

Wat is Bancontact?

Bancontact (voorheen: Mister Cash) is de grootste Belgische speler op het gebied van elektronische betalingen. Sinds 2018 is Bancontact gefuseerd met betalingssysteem Payconiq als Payconiq by Bancontact. Eigenlijk werkt Bancontact zoals we gewend zijn van internetbankieren bij onze bank. Waar je eerder nog een pas en kaartlezer nodig had, kan je tegenwoordig met slechts de mobiele applicatie aan de slag.

Door het scannen van een QR-code en het invoeren van je pincode bestel je supersnel je online pakketjes. En mocht je na de crisis weer eens op vakantie gaan bij onze zuiderburen dan kan je diezelfde app gebruiken om contactloos te betalen in verschillende supermarkten of sommige horecagelegenheden.

Man scant bancontact qr-codesticker op bar om twee bier te betalen

Bancontact: betrouwbaar of niet?

Het klinkt best spannend om zomaar je pincode in te voeren in een app die niet bij je eigen bank hoort. Toch is het betalen met Bancontact volstrekt veilig. Het zal je misschien verbazen maar de basis van dit bedrijf is in 1977 al gelegd door een samenwerking van de Generale Bank (nu onder de naam BNP Paribas Fortis de grootste bank in België), het Gemeentekrediet en de IBM. Vanaf 1990 hield men zich al bezig met elektronische betalingen. Er zit dus een stevige fundatie achter het betaalsysteem. Sterker nog: ING heeft een groot aandeel in Bancontact. Dit betekent dat je met een gerust hart online transacties kan uitvoeren.

Bejaarde vrouw scant bancontact qr-code van de mobiel van een jongere man om geld over te maken

Hoe betaal ik?

Dat ligt eraan hoe je winkelt! Als je shopt en betaalt met een toestel waarop ook de Payconiq by Bancontact is geïnstalleerd, volg je onderstaande stappen onder het eerste kopje. Doe je op je laptop of pc je aankopen en staat de app op je mobiel of tablet? Scroll dan net even verder. Download de app in de Playstore of in de App store.

1. App op zelfde toestel

 • Kies in de webshop voor ‘Bancontact’ of ‘Payconiq’ als betaalmethode.
 • Klik vervolgens op ‘Open de app’
 • Controleer in de app het bedrag en klik ‘Betalen’
 • Bevestig de betaling met de pincode (of vingerafdruk of gezicht)
 • Klaar!

2. App op ander toestel

 • Kies in de webshop voor ‘Bancontact’ of ‘Payconiq’ als betaalmethode
 • Er verschijnt automatisch een QR-code op het scherm
 • Open de applicatie op je mobiel of tablet
 • Scan de QR-code met het beginscherm
 • Bevestig de betaling met de pincode (of vingerafdruk of gezicht)
 • Klaar!
Dit is de 1 bij het artikel: wat is bancontact en hoe betaal je snel en veilig?.
Avatar of astrid
Astrid
Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.

Recente tips

Populair deze week