Home Hardware Waarom een wifi versterker en hoe...

Waarom een wifi versterker en hoe installeer je hem?

Een wifisignaal is de communicatie tussen een zender en ontvanger. Die communicatie verloopt via radiogolven. Hoe verder de zender en ontvanger zich van elkaar bevinden, hoe lastiger het wordt om een sterk signaal te behouden in de communicatie. Daardoor kan het gebeuren dat je op een andere verdieping in huis een minder goed wifisignaal hebt, dan wanneer je in de ruimte bent waar het modem staat. Ook wordt het lastiger wanneer meerdere draadloze netwerken in de buurt actief zijn. Dan kunnen de radiogolven door elkaar lopen, waardoor het signaal minder sterk en effectief is.

Tips om het wifisignaal te versterken

Het versterken van het wifisignaal kan in veel gevallen kosteloos. Zo kun je het modem bijvoorbeeld dichterbij je laptop, computer of ander apparaat plaatsen. Ook kun je ervoor zorgen dat er minder obstakels tussen de zender en ontvanger staan. En wist je dat de meterkast een ongunstige plek is om een modem te plaatsen? Je kunt het wifisignaal overigens meten dankzij Netstumbler, een gratis Windows programma. Deze kun je op je laptop of smartphone downloaden om te zien waar het signaal goed is en waar het juist wegvalt. Zo kun je testen welke plaats het meest geschikt is voor je modem.

Lees: Internetsnelheid verhogen in Windows

Nog een handige én gratis manier…

Heb je al eens geprobeerd om de frequentie of het kanaal van je wifi aan te passen? Voor 2,4 GHz wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om wifikanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Hierbij heb je de minste kans op storingen in het bereik. Apparatuur die in Amerika ontworpen is, heeft meestal een lager zendvermogen. Dat komt doordat de muren in Nederland van beton of steen zijn en in Amerika zijn de huizen gebouwd van minder stevig materiaal. Daardoor komen de radiogolven bij ons minder goed door de muren. Ook ligt het maximale zendvermogen in andere landen lager dan bij ons en de fabrikant houdt daar rekening mee bij het ontwikkelen van de apparatuur.

Hoe werkt een wifi versterker of wifi repeater?

Meestal wordt een wifi versterker gebruikt om het wifisignaal te versterken. Dat komt doordat het een makkelijke en relatief goedkope oplossing is. Je kunt hem namelijk simpelweg installeren op een plek in huis waar je niet genoeg bereik hebt. Vervolgens wordt het signaal daar opgepikt en versterkt, waardoor je weer fijn kunt internetten. De snelheid van de wifi wordt wel minder, omdat een wifi versterker niet tegelijkertijd kan ontvangen én zenden. En let op: hoe meer apparaten er verbonden zijn met de versterker, des te langzamer de wifi wordt.

Hieronder wifi versterker van TP-Link.

Wifi repeater van TP-Link

De voor- en nadelen van een wifi versterker

Door een wifi versterker te plaatsen vergroot je het bereik van je wifiverbinding. Daardoor kun je op meerdere plekken in huis internetten en de verbinding op die plekken sneller en stabieler maken. Het is daarnaast een goedkope oplossing én het is gemakkelijk om een wifi versterker te installeren. Het is niet altijd de beste oplossing om een wifi versterker aan te schaffen. Dat komt doordat er een radio in een wifi versterker zit en die kan niet tegelijkertijd ontvangen en zenden. Daardoor kun je internetverbinding juist langzamer of minder stabiel worden. Ook passen niet alle wifi versterkers op alle routers. Let daarom goed op of je de juiste wifi versterker koopt.

Zo kun je een wifiversterker installeren

Het is vrij eenvoudig: stop de wifiversterker in een stopcontact in de buurt van je laptop of computer. Verbind hem met jecomputer door de bijgeleverde kabel. Vul 192.168.10.1 in je browser in, wat je bij de instellingen van je router brengt. Voer daar ‘admin’ als gebruikersnaam en wachtwoord in en volg de instellingen die nodig zijn om de wifi versterker aan je netwerk toe te voegen. Klik op Wireless Set Up wizard, daarna op Wireless Repeater en dan op Repeater Setting. Kies het netwerk dat je gaat gebruiken, vul het wachtwoord in en reboot je wifi versterker. Gelukt!

Lees: Router beveiligen met MAC-adres

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.