Home Hardware Dit zijn de verschillen tussen USB-A, USB-C, Thunderbolt en Lightning

Dit zijn de verschillen tussen USB-A, USB-C, Thunderbolt en Lightning

Met alle nieuwe kabelnamen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het lijkt alsof er elk jaar weer een nieuwe kabel is met een andere aansluiting. Soms past de kabel zelfs niet meer bij je apparaat! We leggen simpel de verschillen uit zodat alles duidelijk voor je is.

Wat is USB?

USB staat voor Universal Serial Bus. Met een USB-kabel kan je verschillende apparaten met elkaar verbinden, bijvoorbeeld je harde schijf met je computer. Ook kan je er veel apparaten zoals mobieltjes en tablets mee opladen. De A, B of C maar ook ‘micro’ en ‘mini’ staan voor het type poort. Een USB-kabel zorgt voor gegevensoverdracht en elk USB-type doet dat met een andere maximale snelheid. Die snelheid wordt gemeten in bits per seconde (bps). Misschien ken je de letters Mb – soms Mpbs – en kB wel. Zo staan deze voor megabit en kilobit per seconde. Wij houden het in ons artikel simpel en gaan niet in op alle cijfertjes en bits.

Verschillen tussen USB-A en USB-C

USB-A

Dit is misschien wel het bekendste type poort: een rechthoekige poort met een witte of blauwe kant erin. Je ziet ze veel bij USB-sticks of muisaansluitingen. USB-A staat ook wel bekend als USB3.0, maar kent eigenlijk nog twee varianten. Naast de 3.0 had je het eerdere 2.0 en het nieuwere 3.1. Hoe hoger het getal, hoe sneller de data-overdracht (of stroomvoorziening). Er bestaat ook een USB-B maar die zie je vrijwel alleen bij printers en is minder relevant in het dagelijks leven.

USB-C

De kans is groot dat je deze tegenwoordig ook wel voorbij hebt zien komen. Deze poort met afgeronde hoeken is ‘de nieuwe standaard’ voor aansluitingen en het opladen van je apparaten. USB-C is namelijk een stuk sneller dan de andere USB-types. Ook heeft deze kabel in tegenstelling tot USB-A en USB-B geen boven- of onderkant en dat is wel zo makkelijk. Ook hier geldt weer: hoe hoger het getal, hoe hoger de datasnelheid. Inmiddels hebben we generatie (‘gen.’) 1, 2 en Thunderbolt 3 (zie hieronder).

Let op: het verschilt per USBC-poort wat je ermee kan doen. Soms kan hij opladen, gegevensoverdracht ondersteunen en kan je er een beeldscherm mee aansluiten. De kans is echter aanwezig dat de USBC-kabel maar één van de functies kan uitvoeren. Je moet daarom goed de verpakkingen lezen en indien mogelijk de handleiding.

Thunderbolt

Dit is een variant van USB-C. Je herkent ze vaak aan het bliksemschichtje op de kabel. Zoals hierboven beschreven bestaat de kans dat jouw USBC slechts één mogelijkheid biedt. Thunderbolt is de crème de la crème en is een alleskunner. Met deze USB-kabel zit je helemaal goed want er is niets dat hij niet kan. Denk aan: opladen, gegevensoverdracht (bijvoorbeeld met je harde schijf), ondersteuning van 4K UltraHD-schermen en video-output van HDMI, DVI, DisplayPort en VGA.

Verschil USB en Lightning

Lightning is door Apple ontwikkeld en is dus enkel voor Apple-apparaten geschikt. Het is dan ook niet echt een USB-kabel. Wel lijkt hij er een beetje op. Met Lightning-kabel laad je Apple-apparaten op of je sluit deze aan op de computer. Ondanks dat het geen USB-kabel is, heb je wel veel met USB te maken. Op de nieuwste Apple apparaten zitten namelijk geen USB-poorten meer maar enkel Lightning-poorten. Dus hoe combineer je dat met de USB-apparaten die je nog hebt? Er zijn inmiddels aardig wat USB-to-lightning-kabels op de markt dus dit hoeft gelukkig geen probleem meer te zijn. Met een USB-C-to-Lightning kan je zelfs je iPhone of iPad snelladen.

Let op: check altijd even of je echt een Lightning-kabel te pakken hebt en niet een USB. Ze lijken zoals gezegd best op elkaar.
Nieuws: Apple ligt momenteel (2021) in de clinch met de Europese Commissie die een wetsvoorstel heeft klaarliggen om USB-C een verplichting te maken als standaard voor het opladen van apparaten.

Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.
Mobiele versie afsluiten