BesturingssystemenTrage computer: oorzaken en oplossingen

Trage computer: oorzaken en oplossingen

Een trage computer is een veelvoorkomend probleem waar afhankelijk van het besturingssysteem veel oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. In dit artikel kun je lezen wat de meest voorkomende problemen zijn en hoe je deze zelf eenvoudig kunt oplossen.

Malware

Een van de meeste voorkomende problemen waar computergebruikers vroeg of laat mee te maken krijgen is malware. Malware is een verzamelnaam voor allerlei programma’s die zonder dat je het in de gaten hebt op de achtergrond actief zijn. Malware is een verzamelnaam voor adware, spyware, wormen en virussen.

Vaak krijg je malware op je computer wanneer je gratis software download (ad- en spyware) of illegale programma’s installeert (virussen/wormen). Deze kleine programmaatjes zijn constant actief en vragen veel processorkracht en geheugen van de computer. Daarnaast moet de harde schijf ook steeds harder gaan werken. Malware kun je vergelijken met bladluizen op een plant. In het begin merk je ze niet op maar na verloop van tijd wordt het een echte plaag. Malware kun je het beste met wortel en tak bestrijden. Met Malwarebytes bijvoorbeeld. Dit is een gratis programma dat je veilig naast je virusscanner kunt gebruiken.

Overbodige programma’s niet automatisch laten opstarten

Tegenwoordig wil allerlei software graag op de achtergrond actief blijven om jou van nut te kunnen zijn. Je kunt hierbij denken aan software voor je telefoon, routeplanners, fotoprogramma’s, agenda’s, etc. Je doet er goed aan om te kijken of het wel nodig is dat er zoveel software constant actief is. Vaak kun je ook in een programma aanvinken of het automatisch op moet starten met Windows of niet.

Kijk daarvoor in het betreffende programma bij ‘opties’ of ‘instellingen’. Meestal is het hier te vinden. Schakel zoveel mogelijk van die achtergrond programma’s uit. Je zult er versteld van staan hoeveel resources (systeembronnen) je hiermee kunt besparen.

Hoe kun je zien welke programma’s op de achtergrond draaien?

Wanneer je je laptop of pc opstart worden er allerlei programma’s op de achtergrond gestart. Je virusscanner bijvoorbeeld gaat scannen op nieuwe virussen of er wordt verbinding gemaakt met internet om te kijken of er nieuwe updates zijn, allerlei processen draaien op de achtergrond.

  • Ga op de taakbalk staan en klik rechtermuisknop.
  • Kies Taakbeheer starten (Dit kan ook met sneltoetsen: Ctrl+Shift+Esc)
  • Open het tabblad Processen
  • Klik op kolom Processor om te sorteren.
  • Bekijk welke processen veel processorkracht nodig heeft en probeer te achterhalen welke software het is.

Hieronder een voorbeeld van een afbeelding van Taakbeheer, waarbij het tabblad Processen is geopend:

Processen achtergrond windows

PC opschonen: schijfopruiming & schijfdefragmentatie

Windows maakt gebruik van grote en kleine bestanden die constant worden aangemaakt en verwijderd. Dit alles gebeurt op de achtergrond en als het goed is, merk je hier niets van. Totdat de computer traag gaat worden. Je merkt dan vaak dat de harde schijf actief is terwijl je op dat moment geen opdrachten aan de computer geeft. Het kan zijn dat de harde schijf ‘vervuild’ is geraakt met tijdelijke bestanden of dat deze gefragmenteerd is geraakt. De pc moet dan opgeschoond worden.

Een pc opschonen is geen moeilijke klus en er is prima software voorhanden om je hierbij te helpen. Het gratis ‘ Wise Disk cleaner ‘ of ‘ CCleaner ‘ zijn bijvoorbeeld uitermate handige tools. Je kunt ook de optie schijfopruiming van Windows zelf gebruiken. Datzelfde geldt ook voor schijfdefragmentatie. Vooral bij Windows Vista kan schijfdefragmentatie nogal eens helpen. Windows 7 en Windows 8 doen dit eigenlijk automatisch al zeer goed.

Meer geheugen toevoegen of een SSD

Hoe meer geheugen je hebt, des te minder hoeft de harde schijf het zware werk te doen. Maar wanneer je een trage computer hebt, hoeft dit niet perse aan te weinig geheugen te liggen. Tegenwoordig kun je de meeste snelheidswinst bereiken door het toevoegen van een SSD (Solid State Drive). Eigenlijk is een SSD niets anders dan een verzameling geheugenchips. Het bevat geen bewegende onderdelen, zoals een harde schijf, maar kan zich wel als een harde schijf gedragen, alleen veel sneller.

Wil je je computer een stuk sneller maken? Voeg dan een (kleine) SSD toe en zet hierop alleen het besturingssysteem. De overige programma’s zet je dan op de harde schijf. Een SSD van 250GB. is zeker al voldoende, maar groter kan natuurlijk ook.

Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week