Hoe vaak wij niet de vraag krijgen: Wat is een goeie laptop? Vraag aan honderd automonteurs wat een goede auto is. Krijg je de beste auto als antwoord? Nee je krijgt als antwoord waar de automonteur het beste gevoel bij heeft. Tuurlijk is er verschil tussen de duurste BMW en een Fiat Panda, maar allebei brengen ze je van a naar b.

Zo werkt het met een laptop precies zo, elke laptop die je koopt bij bijvoorbeeld de Mediamarkt, kun je op internetten, Facebooken, foto’s bewerken en spelletjes spelen. De gemiddelde gebruiker wil ook niet meer. Zware video’s renderen of de mooiste grafische games spelen doen maar weinig gebruikers. Wij zijn van mening dat de gemiddelde gebruiker met iedere laptop uit de voeten kan die bij de Mediamarkt staat opgesteld.

Waar moet je volgens ons op letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop:

Besturingssysteem

Er zijn op dit moment drie gangbare besturingssystemen en wel: Windows, Apple OS, Linux en Chrome OS. Windows is tot nu toe nog de grootste en voor de meeste gebruikers het bekendste systeem. Ben je een Windows gebruiker dan is overstappen behoorlijk wennen.

Apple OS is natuurlijk van Apple en behoorlijk prijzig. Besluit je over te stappen op Apple, dan moet je wennen aan het systeem. Eigenlijk zijn alle gangbare programma’s ook op Apple te krijgen of goeie alternatieven.

Een Macbook Air heeft een mooi design, maar is prijzig:

Een Linux computer is niet te koop, helaas. Dan zou een laptop een stuk goedkoper zijn, omdat je geen licentie voor Windows hoeft te betalen. Je moet een Windows laptop kopen en Linux er overheen zetten.

Chrome OS is van Google. Het voordeel is dat de laptops goedkoop zijn. Het nadeel is dat je verplicht bent om alle producten van Google te gebruiken, zoals Google Drive, Chrome browser en Google docs. Je kunt geen software installeren van derden.

Vormgeving en formaat

Ga naar de Mediamarkt of BCC om te kijken naar een laptop. Welke vind je mooi? Ga je vaak op reis of gebruik je de laptop voor je studie neem dan een kleine laptop. Weet je zeker dat hij altijd op de keukentafel staat neem een laptop met een groter scherm. Bekijk het scherm. Wordt het beeld mooi weergegeven, vergelijk met andere laptops. Tik even op een laptop, tikt de laptop lekker? Heeft de laptop een webcam? Dit is handig als je met je kleinkinderen in Australië wilt Skypen? Kortom bekijk de laptop in het echt, heeft hij alle noodzakelijke functies.

Service

Dit is moeilijk te bepalen, maar probeer te achterhalen: Welk merk geeft goede service binnen de garantie? Welk merk geeft de meeste garantie? Wordt de laptop thuis opgehaald als er wat mee mankeert etc etc. Vraag om je heen naar ervaringen.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.