Home Hardware Tips: laptop kopen

Tips: laptop kopen

Hoe vaak wij niet de vraag krijgen: Wat is een goeie laptop? Vraag aan honderd automonteurs wat een goede auto is. Krijg je de beste auto als antwoord? Nee je krijgt als antwoord waar de automonteur het beste gevoel bij heeft. Tuurlijk is er verschil tussen de duurste BMW en een Fiat Panda, maar ze brengen je allebei van a naar b. Precies zo werkt het met een laptop, elke laptop die je koopt bij bijvoorbeeld de Mediamarkt, kun je op internetten, Facebooken, foto’s bewerken en spelletjes spelen. De gemiddelde gebruiker wil ook niet meer. Zware video’s renderen of de mooiste grafische games spelen. Waar moet je volgens ons op letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop.

Besturingssysteem

Er zijn op dit moment vier gangbare besturingssystemen en wel: Windows, Apple OS, Linux en Chrome OS. Windows is tot nu toe nog de grootste en voor de meeste gebruikers het bekendste systeem. Ben je een Windows gebruiker dan is overstappen behoorlijk wennen. Een voordeel van een Windows besturingssysteem is dat er veel software voor te vinden is. Niet alleen bij gaming, maar over het algemeen is er voor Windows veel meer software gemaakt dan voor alle andere besturingssystemen op de markt. Met Microsoft’s besturingssysteem krijg je veel meer flexibiliteit in prijs, hardware en software. Je kan een Windows laptop vanaf ongeveer 200 euro scoren.

Apple OS is natuurlijk van Apple en behoorlijk prijzig. Besluit je over te stappen op Apple, dan moet je wennen aan het systeem. Eigenlijk zijn alle gangbare programma’s ook op Apple te krijgen, maar er zijn ook goede alternatieven. MacBooks hebben een uitstekende hardware een lange batterijduur, geweldige hardware en is ontworpen voor intensief gebruik. Je moet wel bereid zijn om een bedrag boven de 1000 euro te betalen. Je zal namelijk geen gloednieuwe Macbook voor 200 tot 800 euro vinden.

Macbook met Apple OS

Een Linux computer is niet te koop, helaas. Linux is gratis te downloaden en te installeren zonder registratie en licentiecodes. Linux is flexibeler dan bijvoorbeeld Windows. Het besturingssysteem werkt over het algemeen snel. In sommige opzichten wordt het systeem als ingewikkeld ervaren. Linux ziet er namelijk anders uit voor de gemiddelde gebruiker. Voor een techneut kan dit een plus zijn, maar voor zakelijk gebruik niet. De meeste mensen zijn namelijk gewend aan een standaard systeem waar alles bij zit wat je nodig hebt.

Chrome OS is van Google. Het voordeel is dat de laptops goedkoop zijn. Het nadeel is dat je verplicht bent om alle producten van Google te gebruiken, zoals Google Drive, Chrome browser en Google docs. Je kunt geen software installeren van derden. Chromebooks hebben een accu met een lange levensduur, is erg licht en hij start ontzettend snel op. Daarnaast is ‘ie ook nog eens vrij goedkoop. Je kan makkelijk een Chromebook rond de 300 euro scoren

Vormgeving en formaat van laptop

Als het om laptops gaat is het formaat ontzettend belangrijk. Grootte is niet zoals het RAM of ROM van een laptop, je kunt het later niet upgraden. Dus kies verstandig. Afhankelijk waar je de laptop voor gaat gebruiken bijvoorbeeld een gaming laptop, moet je zorgen dat je er een kiest die bij jou past. Ga je vaak op reis of gebruik je de laptop voor je studie neem dan een kleine laptop. Weet je zeker dat hij altijd op de keukentafel staat neem een laptop met een groter scherm. Bekijk het scherm goed. Wordt het beeld mooi weergegeven, vergelijk ‘m met andere laptops. Sommige laptops bieden nu ook 4K-resoluties. De laptops met hoogwaardige beeldschermen zijn meestal duur. Daarnaast zijn ze het echt waard voor diegenen die het nodig hebben, zoals vormgevers.

Laptops zijn meestal ingedeeld in categorieën op basis van de diagonale grootte van hun schermen, in inches. Houd er rekening mee dat kleinere 13.3-inch laptops vaak niet dezelfde high-end specificaties hebben als hun tegenhangers van 15,6-inch. Een laptop met een groot scherm is handig voor werk en gamen, maar zal veel groter en zwaarder zijn dan een 13-inch model.

Grootte van scherm bepalen bij een laptop


Tik even op een laptop, tikt ‘ie lekker? Als je het toetsenbord niet zelf kunt uitproberen, raden we je aan om enkele recensies te lezen om te zien of er grote problemen zijn. Hetzelfde geldt voor een touchpad. Dit is een van de belangrijkste manieren waarop je met jouw laptop communiceert, dus het moet goed werken. Veel touchpads reageren niet nauwkeurig op bewegingen van je vinger, of hebben knopjes die niet fijn klikken.

Niet alle laptops bevatten de poorten waarvan je afhankelijk bent. Als je een USB-A of een SD-kaartlezer nodig hebt, zorg er dan voor dat de gekozen laptop die specifieke poorten heeft. Indien je laptop die poorten niet heeft kun je altijd een adapter kopen. Een grote laptop heeft meestal meer aansluitingen dan een kleine laptop. Kortom bekijk de laptop in het echt, heeft hij alle noodzakelijke functies.

Levensduur van batterij

Deze keuze moet samen met de grootte en het gewicht van een laptop en prioriteit zijn als je van plan bent om met jouw laptop te reizen. Het is immers niet altijd mogelijk om een zitplaats te hebben in de buurt van een stopcontact. Kleine, lichte laptops bieden over het algemeen een langere levensduur. Vaak is het zo dat hoe krachtiger de laptop, hoe sneller de batterij leegloopt.

RAM en opslagruimte

RAM is belangrijk omdat je hiermee tegelijkertijd met meer informatie kunt werken. Maar hoeveel heb je nodig? 4 GB RAM is een goede basis voor als je voornamelijk een beetje op het web surft, e-mail controleert en netflix bekijkt. Als je foto’s en video’s wil editen of gamer bent raden wij je aan om een laptop te nemen met minimaal 16 GB RAM. Ben jij iemand die naast het gamen ook nog eens andere andere software hebt openstaan? Dan adviseren wij je minimaal 32 GB aan RAM.

Het is ook slim om na te denken over hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Daarvoor heb je bij de aanschaf van een laptop keuze tussen 2 types harde schijven namelijk een HDD of SSD. Een HDD is een stuk goedkoper dan een SSD. Daarnaast kun je voor een relatief klein bedrag veel geheugen meekrijgen. Een SSD kost een stuk meer geld, maar heeft andere voordelen. Hij is namelijk duurzamer en hij verbruikt minder energie dan een HDD. Daarnaast heeft een SSD een snelle opstarttijd. Het is natuurlijk ook mogelijk om een laptop te kopen die over een HDD en een SSD beschikt. Je hebt dan een combinatie van een laptop die systemen en programma’s snel opstart met een grote opslagcapaciteit.

Processor

De keuze van de processor is iets lastiger. Je zou minimaal aan een Intel Core i3-processor moeten denken. Je hebt genoeg aan een i3-processor als je alleen wil internetten. Een Core i5-chip kan intensievere taken uitvoeren, zoals beeldbewerking. Laptops met Core i7-chips zijn duur maar supersnel, dus die is ook het overwegen waard als je een laptop met de beste prestaties wil.

Lees: Windows 10 sneller maken in 10 stappen

Service

Dit is moeilijk te bepalen, maar probeer te achterhalen: Welk merk geeft goede service binnen de garantie? Welk merk geeft de meeste garantie? Wordt de laptop thuis opgehaald als er wat mee mankeert etc etc. Vraag om je heen naar ervaringen. Lees recenties en wees realistisch.

Kiara
Technologie gaat veel dieper dan alleen de telefoontjes in onze handen. En is tegenwoordig bijna onvermijdelijk geworden. Als schrijfster vind ik het ontzettend gaaf om mij hierin te verdiepen. Het uitvogelen van de nieuwste applicaties, smartphones en functies zijn voor mij dus altijd wel een leuke bezigheid.