Is je internet aan de trage kant? Dit kan een aantal oorzaken hebben en het hoeft lang niet altijd aan de provider te liggen. We leggen je uit wat je zelf kunt doen om het internet thuis te versnellen.

Meten is weten

Voordat je boos naar de helpdesk van je provider opbelt, doe je er goed aan om de daadwerkelijke internetsnelheid te meten.

Sommige providers hebben ook eigen pagina’s waarop je de internetsnelheid kunt testen. Tip: doe dit wel bedraad, dus met een netwerkkabel (Lan-kabel) direct aan het modem. Doe de test een aantal keer op een dag en kijk naar het gemiddelde, dan heb je een redelijk betrouwbare snelheidsmeting. Mocht deze lager zijn dan beloofd, dan kun je contact opnemen met je provider.

Met de app van Ookla test je heel eenvoudig je snelheid:

Internet snelheid testen

Trage wifi verbinding?

Negen van de tien snelheidsproblemen worden veroorzaakt door wifi storingen. Het in onmogelijk om hier alle oplossingen te omschrijven maar een aantal basistips kunnen we je wel geven.

Geef je wifi modem eens een andere plaats

Staat je wifi-modem in de meterkast en heb je een slechte ontvangst? Dat is niet zo vreemd want een meterkast is niet een van de beste plekken om een draadloos modem neer te hangen. De draadloze signalen worden te veel tegengehouden door de muren en elektrische leidingen en hierdoor krijg je een slechte verbinding. Dus uit de kast met dat ding! Staat hij niet in de meterkast maar op een andere plek, verplaats hem dan eens (van de muur weg en omhoog) en bekijk het effect met speciale Wifi scanner software (zie tip hieronder).

Gebruik Wifi Analyzer en verander van kanaal

Tegenwoordig heeft iedereen draadloos internet om nog maar niet te spreken van allerlei draadloze apparatuur zoals beveiligingscamera’s, babyfoons en dect telefoons die ook allemaal draadloos functioneren. En ze kunnen elkaar zeker storen. Wil je weten op welke kanalen de buren internetten? Gebruik dan ‘Wifi Analyzer’ op je smartphone.

Hiermee kun je alle draadloze netwerken in de omgeving in kaart brengen. En dat is erg handig want er is grote kans dat jouw netwerk dwars ligt met het netwerk van een van de buren. Je kunt je modem in dat geval instellen op een ander kanaal. Meestal is het probleem dan verholpen. Download de app hier voor Android.

Alle netwerken en gebruikte kanalen in een overzichtelijk schema:

Kanalen van wifi in kaart brengen met Wifi Analyzer

Gebruik een Repeater (range extender)

Krijg je niet overal in huis een goede verbinding en heb je al van alles geprobeerd, kijk dan eens naar een repeater, ook wel range extender genoemd. Hiermee kun je het draadloze signaal in je woning versterken. De range extender versterkt het signaal van je router. Ze zijn al te koop vanaf 70,00 euro. Verwacht er geen al te grote wonderen van maar met een dergelijk apparaat heb je in ieder geval wel overal in huis een stabiele internetverbinding.

Maak een internetverbinding via het stopcontact

Een andere mogelijkheid om overal in je huis internet te realiseren is internet via het stopcontact. Je hebt hiervoor een setje powerline adapters nodig. Dit zijn kleine apparaatjes die je gewoon in het stopcontact steekt. E?n adapter wordt aangesloten op de router. De andere kan overal in huis in het stopcontact worden geplugd. Via deze adapter heb je dan (bedraad of via wifi) toegang tot internet.

Ga zoveel mogelijk voor een bedrade oplossing

Geen verbinding is zo snel en stabiel als een bedrade verbinding. Daar kan geen powerline of range extender tegenop. Wil je een supersnelle en stabiele verbinding? Leg dan gewoon een goede kwaliteit CAT5 of CAT6 kabel. Succes verzekerd!

Je kunt ook de internet snelheid in Windows verhogen, kijk hier .

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.