Home Google Tien YouTube- tips voor iedereen

Tien YouTube- tips voor iedereen

YouTube is zonder twijfel één van de meest populaire video websites ter wereld. Iedere dag wordt deze site door miljoenen gebruikers bezocht. Ben jij toevallig ook verslaafd aan YouTube en kijk je er minstens iedere dag op? Dan heb je vast iets aan deze tips, waarmee het kijken naar YouTube nog leuker en interessanter wordt.

Zoek en vind een specifiek kanaal op YouTube

Het overkomt je vast wel eens dat je een specifiek kanaal wilt vinden op YouTube, maar dat dat niet lukt. Welke woorden je ook in het zoekvak typt, steeds komen er weer de verkeerde zoekresultaten boven. Maar hoe kun je nu wel dat ene kanaal vinden waar je naar op zoek bent? Het antwoord is heel simpel: typ achter de zoekterm een komma en dan het woord “kanaal”, of als dat niet lukt “channel”. Geheid dat het door jouw gezochte kanaal bovenaan staat.

Vind een volledige film

Behalve gewone filmpjes staat er ook een fors aantal complete films op YouTube. Om die te vinden is alleen maar de naam van de film invoeren vaak niet voldoende. Dan komen er meestal ook trailers, of korte stukjes uit de film bij de zoekresultaten te staan en zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Door achter de naam van de film het woordje “film” of “movie” te typen, zal de volledige film bovenaan in de zoekresultaten komen te staan.

Filmpjes van betere kwaliteit vinden

YouTube legt zijn gebruikers geen beperkingen op als het gaat om de kwaliteit van de filmpjes die op de site geplaatst worden. Dat levert in de praktijk nog wel eens video’s op die het aanzien nauwelijks waard zijn. Wil je direct een filmpje zien in bijvoorbeeld HD, 4K of 2K? Dat kan op de volgende manier: typ achter je zoekterm een komma en daarachter HD, of 4K, of 2K. De video’s van deze kwaliteit zullen nu automatisch bovenaan in de lijst van zoekresultaten komen te staan.

3D- filmpjes vinden in YouTube

Ondanks dat 3D- filmpjes niet mateloos populair zijn, is YouTube er in ruime mate van voorzien. Stel dat je toch graag een 3D- video wilt zien dan kun je achter de zoekterm een komma en dan “3D” typen. Die video’s in 3D van de door jou ingegeven zoekterm zullen nu bovenaan in de lijst van zoekresultaten komen te staan.

Het vinden van een afspeellijst

Ben je op zoek naar een afspeellijst waarin vele video’s van je favoriete artiest, band of muziekgenre staan? Ook dit is in YouTube eenvoudig te vinden. Typ achter de zoekterm een komma en het woord “afspeellijst” of “playlist”. Alle afspeellijsten die in YouTube staan van de betreffende muzikant, of muziekgenre zijn nu te vinden in de zoekresultaten.

Video’s van bepaalde lengte vinden

Ben je op zoek naar een video van een paar minuten, of juist van een paar uur? Je kunt in YouTube ook filmpjes zoeken op lengte. Het enige wat je hoeft te doen is achter de zoekterm een bepaalde lengte te typen. Stel dat je een tekenfilm wilt zien van een uur, typ dan: “tekenfilm, 1 uur”. Je kunt ook wat algemenere termen gebruiken als “kort”, of “lang”.

Specificeer je zoekterm

Als je heel specifiek iets zoekt op YouTube kun je je zoekterm specificeren. De kans dat je direct bij de video uitkomt waar je naar op zoek bent, is dan een stuk groter. Die doe je door je zoekterm of een woord van de zoekterm tussen aanhalingstekens te zetten. Dit is vooral handig als je iets algemeens zoekt.

Een zoekwoord eruit lichten

Stel je bent op zoek naar Afrikaanse muziek uit 2017. Je kunt dan in de zoekterm voor het jaartal 2017 een plusteken (+) zetten. In dit geval zal YouTube uitsluitend de filmpjes laten zien die in 2017 gemaakt zijn. Uiteraard kun je dit voor alle zoektermen uitvoeren.

Een zoekwoord niet laten zien

Om even bij het vorige voorbeeld te blijven: stel je bent op zoek naar Afrikaanse muziek, maar je wilt juist geen muziek uit het jaar 2017. In dat geval zet je het minteken (-) voor het jaartal 2017. YouTube zal nu alle filmpjes met Afrikaanse muziek laten zien, maar niet die uit het jaar 2017. Ook hier geldt natuurlijk dat dit voor alle soorten zoektermen kun toepassen.

Zoektermen combineren

Wat zo mooi is aan alle zoektermen in YouTube is dat je zo ook kunt combineren. Stel je zoekt een kort 3D- filmpje van Afrikaanse muziek, maar niet uit 2013. Door alle zoektermen te combineren zal YouTube alleen deze video’s in de zoekresultaten zetten.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.