Home Hardware Thuiswerken met snel en stabiel internet?...

Thuiswerken met snel en stabiel internet? Het kan!

Via wifi met het internet verbonden zijn is niet alleen handig, maar tegenwoordig ook wel een vereiste. Je mag dan ook best verwachten dat je in je hele woning over een stabiele en betrouwbare verbinding kunt beschikken. Helaas is dat soms nog wel een probleem. Zeker als je met je laptop of smartphone een aardig eind van de draadloze modem of router verwijderd bent. Gelukkig is daar een oplossing voor. Want met een wifi mesh systeem kun je er eenvoudig voor zorgen dat je in je hele woning een sterke verbinding via wifi hebt.

Wifi mesh systemen zijn makkelijk te installeren

Je hoeft gelukkig geen techneut te zijn om een wifi mesh systeem te installeren. Het is een stuk eenvoudiger dan het versterken van je draadloze verbinding met een router. De eenvoud is ook direct de belangrijkste reden dat mesh systemen de laatste jaren zo populair zijn geworden. Maar ze hebben nog een stuk meer voordelen.

Wifi mesh systemen zien er aantrekkelijker uit

De installatie van een extra router is een heel gedoe. Je moet eigenlijk een geheel nieuw subnetwerk opzetten. Daarnaast zul je kabels moeten trekken van je modem naar de router. De meeste mensen verstoppen hun router in de kast. Dat is logisch, want met alle kabels en antennes zien ze er niet heel fraai uit. Helaas zorgt dat er wel direct voor dat de signaalsterkte achteruit gaat. Een wifi mesh systeem werkt met veel kleinere apparaten. Die worden nodes genoemd. Over het algemeen zien die er een stuk aantrekkelijker uit dan de enigszins vreemde kastjes van een router.

Wifi mesh systeem van TP-Link
Mesh wifi systemen van TP–Link

Je laptop of telefoon maakt automatisch een connectie met een mesh node

Met een extra router zul je met je device toegang moeten krijgen tot een een ander subnetwerk. Dat houdt voor veel mensen in dat ze op verschillende kamers in hun woning op een andere router in moeten loggen. Met een wifi mesh systeem is dat een probleem van de verleden tijd. Je zet namelijk niet een geheel nieuwe subnetwerk op. In plaats daarvan zijn het signaalversterkers die gewoon de verbinding met het hoofdnetwerk versterken. Je kunt dus gewoon door je hele huis lopen en niet op een ander router in hoeven te loggen.

Lees: oude wifi-netwerk verwijderen

Het managen van je thuisnetwerk is eenvoudig met wifi mesh nodes

De installatie van een wifi mesh systeem is dus een stuk eenvoudiger dan de installatie van een router. Hetzelfde kan gezegd worden over het managen van je netwerk. Dat blijft exact zo eenvoudig als het was voordat je het mesh systeem installeerde. Ingewikkelde instellingen zijn namelijk allemaal buiten het zicht van de gebruiker. Het wifi mesh systeem neemt automatisch de instellingen van je modem over. Als deze goed functioneert, dan zal je nieuwe wifi mesh systeem dat ook doen. Daarbovenop zijn mesh routers een stuk moderner dan traditionele routers. En daar komen voordelen bij kijken. Ze zijn bijvoorbeeld voorzien van een aparte applicatie voor je smartphone. Daarmee wordt het nog makkelijker om inzicht te krijgen in je thuisnetwerk en zo nodig instellingen aan te passen.

TP-Link Mesh app
De wifi-punten overzichtelijk op een rij.

Je netwerk is beter beveiligd

Vergeleken met een extra router of een signaalversterker zijn wifi mesh nodes een stuk veiliger. Routers zijn namelijk vaak een zwak punt. Dat komt omdat gebruikers alles handmatig in moeten stellen. Omdat de meest mensen geen experts zijn op het gebied van internetveiligheid, kan dit leiden tot een voor hackers eenvoudig binnen te dringen netwerk. Met wifi mesh nodes heb je dat probleem niet. Deze vertegenwoordigen namelijk niet een extra acces point met een eigen security. Bovendien worden ze automatisch voorzien van updates. Hierdoor blijft de veiligheid van jouw netwerk altijd up-to-date.

Anti-virus scanner ingebouwd
Wifi mesh systeem van TP-Link heeft ingebouwde anti-virus

Mesh netwerken functioneren sneller dan versterkers

Standaard versterkers communiceren alleen met je modem of hoofdrouter. Meerdere wifi versterkers zullen nooit met elkaar communiceren. Dat kan leiden op een tragere verbinding omdat er steeds in stappen gewacht moet worden op de in serie geschakelde devices. Mesh nodes zijn stukken flexibeler. Ze kunnen met elkaar communiceren en samenwerken om een zo sterk en snel mogelijk signaal door te sturen.

Er zitten ook een aantal nadelen aan mesh systemen verbonden

Voor een grote groep mensen zijn wifi mesh nodes het antwoord op een zwakke signaalsterkte in gedeeltes van hun huis of bedrijf. Ze leiden bovendien tot veel minder problemen dan meerdere, geschakelde routers. Het gebruiksgemak zal voor veel mensen de doorslag geven om voor mesh nodes te kiezen. Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je overstapt naar een wifi mesh systeem.

Lees: internet sneller maken

Een wifi mesh systeem kan vrij prijzig zijn

Een compleet wifi mesh systeem kost al vrij snel meer dan 300,- euro. De kosten liggen dus een stuk hoger dan een standaard router. Een versterker kun je soms zelfs al voor een paar tientjes op de kop tikken. Voor dat extra geld krijg je wel veel terug. Helemaal qua gebruiksgemak steekt een wifi mesh systeem met kop en schouders boven de alternatieven uit.

Je hebt minder controle over je eigen netwerk

Met een wifi mesh systeem gaat veel automatisch. Dat zal voor veel mensen een voordeel zijn. Zeker als je niet veel verstand hebt van het opzetten van een netwerk. Als je wel graag zelf alles instelt dan zijn mesh nodes voor jou minder geschikt. Je verliest namelijk ook een stukje controle als je meer aan software overlaat. De gemiddelde consument zal hier echter weinig belang bij hebben. Zij willen gewoon een stabiele en snelle internetverbinding door hun hele woning. Het zelf instellen van verschillende routers is voor veel mensen een bron van frustratie.

Jurjen
De kwaliteit van ons leven wordt beter door gebruik te maken van nieuwe technologische producten en applicaties. Ik schrijf graag heldere teksten over hoe we daar het beste van kunnen profiteren.