Home Apps Succes: met deze ideale apps houd je je goede voornemens wél vol...

Succes: met deze ideale apps houd je je goede voornemens wél vol [2021]

Nou, 2020 zit er (bijna) op. We zijn er collectief klaar mee en blij dat we het volgende jaar in kunnen gaan. Helaas wel mét een harde lockdown. Positief puntje: het einde van het jaar markeert ook weer allerlei goede voornemens. Soms gaat het goed, maar vaker ga je toch de mist in. Maar dit keer wil en kan je ze wél volhouden. En dat doe je in 2021 het beste met deze apps.

Meer sporten & bewegen (afvallen)

Hij staat ieder jaar weer op menig lijstje: meer sporten en bewegen (soms: afvallen). Wil je meer bewegen in je dagelijkse routine door te fietsen, wandelen, zwemmen, rolstoelrijden en meer? Kijk dan niet verder dan SamenGezond. Spaar punten door te bewegen en ruil deze in voor kortingsbonnen, producten of vouchers. Dat motiveert tenminste! Maar dan ben je er nog lang niet. Met SamenGezond kan namelijk zo-veel meer. Lees hier ons stuk over alle functies en mogelijkheden.

Thuis een goede work-outsessie doen? Neem dan eens een kijkje bij de HIIT app Workout van Down Dog. Hier kan je per lichaamsgroep je niveau aangeven en waarop je per sessie de focus wil hebben liggen. Nooit twee keer dezelfde oefeningen. Voor ons een van de betere apps. Down Dog komt terug bij ons goede voornemen om meer yoga te doen of vaker te mediteren!

SamenGezond: iPhone | Android (gratis)
Workout: iPhone | Android (gratis na een proefperiode maar 33% korting als je die afsluit via de website)

Gezonder eten

Een gezond eetpatroon is belangrijk en daarom staat dit voornemen vrijwel ieder jaar weer bovenaan. MyFitnessPal is dé ideale app om een dieetdagboek mee bij te houden. Zoek een product op, noteer de hoeveelheid en zie in één oogopslag hoeveel voedingsstoffen je binnen hebt gekregen. Denk hierbij aan koolhydraten, eiwitten, proteïnes en vezels, maar ook aan zout, kilocalorieën en bepaalde vitamines. Ook kun je aangeven hoeveel water je hebt gedronken, doelen stellen of hulp krijgen van de community op het forum.

Hoewel het mogelijk is je fitnessroutine in te voeren, straalt de app naar onze mening echt op voedingsgebied. Werkt ook via de website.

iPhone | Android
Kosten: gratis (biedt in-app aankopen)

Stoppen met roken of vaping

Een klassieker tussen de goede voornemens, maar gelukkig ook genoeg apps om je te ondersteunen bij het stopproces. Een favoriet onder de stoppers is Kwit. De app laat zien hoeveel geld je hebt bespaard door niet te roken, welke gezondheidseffecten zijn opgetreden sinds je niet meer rookt en wat je valkuilen zijn. Track je vooruitgang per dag, beheer je nicotinevervangers, ontgrendel prestaties en behaal steeds hogere niveaus. Vape je? Check dan hoeveel nicotine je hebt opgenomen (of niet meer opneemt).

Wil je extra controle door je vrienden? Laat ze tegen je wedden met Flamy. De app biedt voor de rest ongeveer hetzelfde als Kwit, maar ook spelletjes als afleiding. QuitNow! heeft ook nog een hele community van stoppers om zich heen. Zo kan je je ervaring delen en steun vinden bij gelijkgestemden.

Kosten: allen gratis (bieden in-app aankopen)
Kwit: iPhone | Android
Flamy: iPhone | Android
QuitNow!: iPhone | Android

Flamy & quitnow!

Minder alcohol drinken

Het Trimbos-insituut heeft hiervoor Maxx in het leven geroepen en biedt ondersteuning bij het zelf minderen of stoppen. Bepaal je doel, houd het logboek bij en ontvang motiverende berichten. Train daarnaast met moeilijke situaties of terugvallen en krijg een herinnering van je gekozen aanpak. Doe oefeningen, tests en ontvang tips. Zie je het helemaal niet meer zitten? Neem dan een kijkje bij ‘Hou vol, omdat…’ voor wat extra motivatie.

Kosten: gratis
iPhone | Android

Beginnen met yoga en/of mediteren

Er is hier maar één antwoord mogelijk: Down Dog. Down Dog is een serie van steengoede apps op het gebied van yoga, meditatie en algehele zen. Hun yoga-app, het gelijknamige Down Dog, is compleet te personaliseren. Kies je muziek (of geen), stem, soort yoga, duur van de yoga en op welk lichaamsgebied de focus moet liggen (of ga voor flexibiliteit). Kies je eigen niveau; ook geschikt voor beginners. Vrijwel alles is mogelijk en dus ideaal voor de goede voornemens.

Meditatie: Fan van hun yoga-app? Ze hebben sinds kort ook meditatieapp ‘Meditation for Calm Headspace’. Deze is nog gratis tot juli 2021. Je herkent de Down-Dogserie aan de blauwe icoontjes met het witte hondje. Werkt ook via website. Eventuele andere opties voor meditatie zijn MyLife, Calm en InsightTimer (met beroemdheden).

DD Yoga: iPhone | Android
DD Meditatie: iPhone | Android
Kosten: gratis maar na proefperiode betaald (krijg 33% korting als je via hun website betaalt i.p.v. in-app)

Schulden afbetalen

Toen Ronald zelf een schuld had van 20.000 euro zag hij dat veel jongeren, maar ook andere leeftijdsgroepen, weinig overzicht hebben in hun financiële situatie. Daarom bedacht hij de Schuldwisser. De app werkt als een coach en houdt je inkomsten, uitgaven en schulden bij. Krijg bijvoorbeeld pushberichten met de vraag of je al geld opzij hebt gezet deze maand en of je je schulden al hebt betaald.

iPhone | Android
Kosten: eenmalig €6,99

Geld: sparen of er beter mee omgaan

Misschien heb je geen schulden maar kan je wel wat netter met je geld omgaan. Kijk dan niet verder dan je Buddy. Een simpele app die je een budget laat stellen per categorie en laat zien wat je waar aan uitgeeft. Uitgaves, inkomsten en spaargeld: je hebt het in één overzicht. Helaas alleen beschikbaar voor iOs. Een alternatief is GRIP van ABN AMRO.
Vind je het geen probleem om alles in het Engels bij te houden? Dan mag je Mint en You Need A Budget (YNAB) niet overslaan! YNAB kijkt vooruit en focust vooral op prioriteiten leren stellen. Mint automatiseert en categoriseert automatisch elke transactie en stelt een budget op aan de hand van jouw bestedingspatroon. Het geheel is duidelijk en visueel aantrekkelijk met grafieken over jouw financiële situatie.


Buddy: iPhone (gratis, biedt in-app aankopen)
GRIP: iPhone | Android (gratis)
Mint: iPhone | Android (gratis)
YNAB: iPhone | Android (gratis, biedt in-app aankopen)

Meer tijd met familie en vrienden

Door de coronacrisis zit veel visite en écht fysiek contact er maar beperkt in. Toch betekent dit niet dat je het niet op een andere manier gezellig met elkaar kunt hebben. Installeer Draw Something op je telefoon en raad wat bijvoorbeeld je kleinkind of neefje heeft getekend. Je kan tegen meerdere mensen tegelijk spelen. Ook het simpele maar toch zó leuke Uno heeft een app! Het werkt precies hetzelfde als in het echt en je kan spraakberichten sturen. Roep bijvoorbeeld ‘Uno!’ als je op winst staat. Ook een hersenkraker mag niet ontbreken met het klassieke Trivia Crack: quizvragen over uiteenlopende onderwerpen.

Behoefte aan iets ‘actievers’? Speel dan Tennis Clash of Cluedo. Beiden zijn multi-player games, en dus met meerdere personen te spelen. Bij de eerste tennis je in een toernooi tegen elkaar en verdien je trofeeën, edelstenen, munten of schatkisten. De tweede is het bekende moordmysteriespel. Geen vrienden of familie die mee wil spelen? Geen probleem. Als je wil kan je je laten koppelen aan een willekeurige Cluedo-fan.

Draw Something: iPhone | Android (gratis, biedt in-app aankopen)
Uno: iPhone | Android (gratis, biedt in-app aankopen)
Trivia Crack: iPhone | Android (gratis, biedt in-app aankopen)
Tennis Clash: iPhone | Android (gratis, biedt in-app aankopen)
Cluedo: iPhone | Android (kosten: 4,49 euro voor iOs en 2,29 euro voor Android)

Duurzamer leven

Een duurzaam leven omvat veel facetten, en dus ook verschillende soorten digitale hulpjes. Met onderstaande apps heb je geen excuus meer; tijd om voor groen te gaan! Voor jouw gemak onderverdeeld in twee groepen want ook goede voornemens gaan stapje voor stapje.

1. Minimale inzet, groot resultaat

Ecosia is een zoekmachine waarmee jouw zoekopdrachten zorgen voor geplante bomen in bijvoorbeeld Burkina Faso. Hoe? Jouw zoekvaardigheden genereren advertentie-inkomsten en deze worden gebruikt voor het planten van groen.
Treeclicks heeft dezelfde achterliggende gedachte: deze gratis app heeft een partnerprogramma met onder meer Amazon, Ikea en Albert Heijn. Winkel je online via de Treeclicks-app bij een van de 40.000 aangesloten winkels? Dan worden er met behulp van advertentie-inkomsten bomen geplant (het kost jou niks extra!)

Voor een prikkie de kliekjes van restaurants kopen? Too Good To Go regelt het voor je. Goed voor je portemonnee én voorkomt voedselverspilling. Wat wil je nog meer?

Ecosia (gratis): iPhone | Android
Treeclicks (gratis): iPhone | Android
TGTG (gratis): iPhone | Android

2. Snelle en simpele duurzaamheidschecks

Wist je dat gebroken theeglazen niet in de glasbak horen? Wij niet! De Afvalscheidingswijzer help je bij dit soort recycleproblemen. Handig en simpel!
Questionmark geeft aan hoe duurzaam een product is als jij de barcode van een product scant. Ook de VISwijzer doet precies wat je verwacht: checken of jouw vis wel ‘100% goed’ is. De app beoordeelt vissen en schaal- en schelpdieren die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid en classificeert ze op vier niveaus.
EerlijkWinkelen: de naam zegt het al. In één oogopslag zie je waar de duurzame winkels in jouw stad zitten verstopt. De app loopt soms wat achter de feiten aan wat betreft (winkel)updates, maar dat mag de pret niet drukken.

Teflon in jouw cosmetica?! Zeker wel. Beat the microbead checkt of er schadelijk microplastic (kleiner dan 5 millimeter) in jouw verzorgingsproducten zit. De van oorsprong Nederlandse app is inmiddels in verschillende talen beschikbaar, gedemonstreerd in Jinek en een van de populairste apps in de App Store.

Afvalscheidingswijzer (gratis): iPhone | Android
The Questionmark (gratis): iPhone | Android
VISwijzer (gratis): iPhone | Android
EerlijkWinkelen (gratis): iPhone | Android
Beat the microbead (gratis): iPhone | Android

Download een van de bovenstaande apps en voel je klaar voor je goede voornemens. Zelf maken wij ook al gebruik van onze eigen tips (Down Dog! Treeclicks!). Succes!

Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.
Exit mobile version