Wachtwoorden vormen de eerste verdedigingslinie als het gaat om het beschermen van gegevens op je computer. Wachtwoorden voorkomen bijvoorbeeld dat internetcriminelen je bankrekening plunderen of dat je kinderen je Facebook- account overnemen. Probleem is dat we tegenwoordig voor heel veel websites wachtwoorden moeten gebruiken. Dat vinden we vervelend en omslachtig en daarom kiezen we meestal voor hetzelfde (gemakkelijk te onthouden) wachtwoord. En zo beginnen de problemen…;

Het risico van altijd hetzelfde wachtwoord gebruiken

Stel je Facebook- account wordt gehackt. Internetcriminelen kun nu je e-mailadres zien en proberen het wachtwoord van je Facebook- account op je e-mail uit. Aangezien je daarvoor hetzelfde wachtwoord gebruikt, kunnen ze nu bij je e-mail. Nu de boeven jouw e-mail gegevens hebben, kunnen ze ook via ‘wachtwoord vergeten’ je andere wachtwoorden achterhalen. Lukt deze methode niet dan zijn er altijd nog andere manieren om achter jouw wachtwoorden te komen. Vooral als je een wachtwoord hebt met een voorspelbaar algoritme of een veel voorkomende naam. Zo gemakkelijk gaat dat dus.

Sterke en zwakke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord heeft twee belangrijke eigenschappen: de lengte en de complexiteit. In het algemeen mag je ervan uit gaan dat hoe langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het te achterhalen is. Wachtwoorden die je snel zult vergeten, zijn: simpele woorden, namen, data of simpel te typen tekst. Favoriete sportteams, plaatsen, geboortedata en woorden als ‘qwerty’ worden veel gebruikt, maar dat zijn nu juist de meest zwakke wachtwoorden.

Waar moet sterk wachtwoord aan voldoen?

 • Een sterk wachtwoord bevat minstens vijftien karakters.
 • Een sterk wachtwoord bestaat uit: hoofdletters, kleine letters, getallen, leestekens en speciale tekens.
 • Gebruik nooit een hoofdletter of een speciaal teken als eerste karakter.
 • Vermijd veel voorkomende woorden, straattaal of moeilijke woorden uit een woordenboek.
 • Gebruik nooit (een deel van) je naam of e-mailadres.
 • Gebruik zeer sterke wachtwoorden voor websites waar gevoelige informatie op staat.
 • Verwijs in een wachtwoord niet naar iets wat typisch bij jou hoort. Bijvoorbeeld de naam van je huisdier, je bijnaam, je favoriete band of je favoriete sportclub.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Een simpele manier om een goed wachtwoord te maken dat je niet snel zal vergeten:

 • Bedenk een zin die je gemakkelijk kunt onthouden.
 • Neem van deze zin iedere eerste letter en wijzig sommige letters in hoofdletters.
 • Probeer de rest van de woorden om te zetten in cijfers en leestekens of voeg deze toe.
 • Voorbeeldzin: Ik wacht iedere dag op een trein!
 • Het wachtwoord wordt: iW8iD@gO1t!

Er zijn diverse websites te vinden waarmee je kunt controleren hoe sterk je zelfgemaakte wachtwoord is.

Is het verstandig om een wachtwoord op te schrijven?

Aangezien je voor heel veel websites verschillende wachtwoorden nodig hebt, is het vrij logische dat je deze op den duur zult vergeten. Je zult ze dus toch moeten opschrijven. Het enige risico dat je loopt, is dat de wachtwoorden gestolen worden bij een (fysieke) inbraak. Het advies is om wachtwoorden van websites met extreem gevoelige informatie (bankgegevens en dergelijke) wel te onthouden en andere wachtwoorden op te schrijven.

Wachtwoorden niet opschrijven, ook niet zo 🙂

Schrijf geen wachtwoorden op

Wachtwoordmanagers

Er zijn diverse apps te downloaden, waarmee je al je wachtwoorden kunt bewaren. De wachtwoordmanager wordt dan zelf weer beveiligd door een supersterk (zelfbedacht) wachtwoord. Op deze manier hoef je maar één wachtwoord te onthouden om bij al je wachtwoorden te komen. Zolang je in staat bent om dat ene supersterke wachtwoord te onthouden, is het geen enkel probleem om gebruik te maken van een wachtwoord manager. Als je dat niet lukt, zit er niks anders op dan dat supersterke wachtwoord op te schrijven en goed te bewaren.

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.