BesturingssystemenWindowsSnap Lay-outs gebruiken in Windows 11 voor productiviteit

Snap Lay-outs gebruiken in Windows 11 voor productiviteit

Gebruik je weleens meerdere schermen naast of onder elkaar tijdens je werkzaamheden of studie? Je kunt  bijvoorbeeld links een hoorcollege bekijken in je Chrome (of een andere browser) en rechts  ondertussen aantekeningen maken in Word. Daarnaast zou je de rechterkant ook kunnen splitsen in tweeën. Bijvoorbeeld bovenin Word en onderin Whatsapp, zodat je tegelijkertijd kunt chatten met vrienden of familie. Erg veel mogelijkheden dus! Vandaag gaan we met je kijken hoe je dit instelt.

Wat zijn de vereisten?

Snap lay-outs
Snap Lay-Outs: je kunt meerdere vensters naast of onder elkaar plaatsen.

Hiervoor heb je allereerst Windows 11 nodig. Heb je deze versie van Windows nog niet geïnstalleerd? Kijk dan eens hier hoe je Windows 11 kunt installeren op jouw computer. Is je computer niet geschikt voor Windows 11? Dan kun je van een soortgelijke functie gebruiken maken in Windows 10 door op je toetsenbord Windows + links in te toetsen om een venster links te plaatsen. Open een ander programma en toets Windows + rechts in om het venster daarvan rechts te plaatsen. Met Windows + onder of boven kan je ze onder en boven plaatsen. Maar genoeg over Windows 10, laten we gaan kijken naar hoe het werkt in Windows 11.

Hoe stel ik het in?

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Klik rechtsboven op ‘Instellingen’.
 • Het menu opent, klik nu in de linker kolom op ‘Systeem’.
 • Klik nu in de rechter kolom in het midden op ‘Multitasking’.
 • De eerste optie ‘Vensters uitlijnen’ staat standaard op ‘Aan’. Staat die op ‘Uit’? Klik dan op het grijze bolletje naast het woord ‘Uit’ om deze op aan te zetten.
 • Klik nu op het pijltje naar onder achter het woord ‘Aan’.
 • Alle opties die nu verschijnen, zouden moeten zijn aangevinkt. Het belangrijkste is dat ‘Uitgelijnde indelingen weergeven wanneer ik over de knop Maximaliseren van een venster ga’ aangevinkt is.
 • Ga nu met je muis op de knop Maximaliseren staan en laat ‘m daar even rusten. Er verschijnt nu een menu onder de knop waarmee je kunt bepalen hoeveel vensters je wilt en in welke volgorde. Selecteer een optie door met je muis erop te staan tot het vakje blauw wordt en klik erop.
Snap vensters instellingen
Heb je meer of minder opties dan in het voorbeeld? Dat kan kloppen, de hoeveelheid opties is afhankelijk van je schermgrootte.

Ik vind dit niet interessant

Vind je het onoverzichtelijk om meerdere vensters naast elkaar te gebruiken? Of heb je een te klein scherm om er op een fijne manier gebruik van te kunnen maken? In dat geval kunnen we de optie beter uitzetten. Dit doe je als volgt:

 • Klik op Start of druk op de Windows-toets op je toetsenbord.
 • Klik rechtsboven op ‘Instellingen’.
 • Het menu opent, klik nu in de linker kolom op ‘Systeem’.
 • Klik nu in de rechter kolom in het midden op ‘Multitasking’.
 • De eerste optie ‘Vensters Uitlijnen’ staat nog op ‘Aan’. Klik op het woord ‘Aan’ of het bolletje om het uit te zetten.
Avatar of rutger
Rutger
Al van jongs af aan ben ik geinteresseerd in alles wat met technologie te maken heeft, vooral computers en gamen. Ik vind het leuk om op een simpele manier zaken uit te leggen en erover te schrijven.

Recente tips

Populair deze week