Met het hulpprogramma Checkdisk kun je een schijfstation op fouten controleren en deze waar mogelijk verhelpen. Je hoeft geen software van derde te installeren om je harde schijf te testen op errors. Windows heeft zelf een hulpprogramma om je harde schijf te controleren op fouten. Je wilt niet dat je je gegevens verliest. Daarom is het goed om je harde schijf af en toe te controleren. Zo check je je harde schijf in Windows op fouten:

  • Open de Verkenner (Windows toets + E)
  • Rechtsklik op de schijfletter van de schijf die je wilt controleren
  • Kies de optie Eigenschappen
  • Klik op het tabblad Extra en klik Controleren

Een schijf kan niet worden gecontroleerd als deze in gebruik is. Het kan zijn dat je de computer eerst opnieuw moet opstarten alvorens de controle wordt uitgevoerd. Volg de aanwijzingen op het scherm. Het is verstandig tijdens de werking van Checkdisk de computer niet te gebruiken. Laat het programma rustig zijn werk doen!

Windows controleert je schijf ook op de achtergrond. Het kan dus zijn dat je onderstaande melding krijgt:

Schijf op fouten controleren

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.