Home Internet Razendsnelle ontwikkeling: Internet der dingen

Razendsnelle ontwikkeling: Internet der dingen

The internet of things, oftewel: het internet der dingen. Het is een kreet die je veel hoort. Maar wat bedoelt men nu eigenlijk met die term? We leggen het je uit.

The internet of things

Met the internet of things bedoelt men een internet dat niet alleen gekoppeld is aan computers maar ook aan allerlei apparaten en objecten zoals smartphones, horloges, slimme thermostaten, hartbewakingsapparatuur, camera’s, televisies, koelkasten en ga zo maar door. En al die apparaten kunnen via internet met elkaar óf met jou communiceren.

We hebben toch al een internet of things?

Ja, dat klopt. De ontwikkelingen zijn als sinds de jaren negentig gaande maar de laatste jaren sterk in een stroomversnelling gekomen. Het is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Denk maar aan de slimme thermostaat in je huis of de televisie die aan het internet is gekoppeld. Of de bewakingscamera waarmee je vanaf je vakantieadres potentiële inbrekers met je smartphone in de gaten kunt houden. Daarnaast zijn er ontelbaar veel apparaten aan internet gekoppeld, zoals: de kassa in de supermarkt, geldautomaten, kerncentrales, sluizen, stoplichten.

Het is al de normaalste zaak van de wereld om de temperatuur van je huis via je smartphone te inregelen, zo ook de Nest:

Thermosstaat via internet

Wat zijn de voordelen?

Door systemen via internet aan elkaar te koppelen kun je overal waar je bent informatie uitwisselen. Neem bijvoorbeeld een camera, die verbonden is met internet. Deze kan je van allerlei nuttige informatie voorzien, bijvoorbeeld een melding geven als er een inbreker in huis is. Door apparaten aan internet te koppelen gaat er een wereld van mogelijkheden open.

Gevaren van the internet of things

Een van de gevaren van the internet of things heeft voormalig NSA medewerker Edward Snowden gedemonstreerd: privacy schending. Snowden heeft super geheime documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA gelekt waaruit duidelijk is geworden dat de NSA in staat is om op grote schaal nagenoeg alles en iedereen af te luisteren, en dit ook daadwerkelijk doet! Dit alles onder het mom: terrorismebestrijding. Een nobel streven maar hebben we dan helemaal geen privacy meer?

Hackers, spionage en cyberoorlog

Al die apparaten die op internet zijn aangesloten zijn via internet te bereiken. Natuurlijk niet zonder de juiste machtigingen, wachtwoorden en andere beveiligingsmaatregelen maar geef een hacker (of een groep hackers) genoeg tijd en ze weten overal binnen te komen. Onlangs hebben ze een astronomische som geld van één miljard euro! bij banken wereldwijd gestolen. Denk verder ook aan economische spionage, de inbraak bij chipfabrikant ASML bijvoorbeeld, vermoedelijk gedaan door Chinese hackers. Of terroristen die belangrijk infrastructuren willen plat leggen. Allemaal risico’s die horen bij het internet der dingen. Neem je maatregelen om hackers geen kans te geven om te hacken.

Toekomst met steeds meer machines?

Een ander gevaar aan het internet der dingen, is dat al die apparaten steeds meer de plek in gaan nemen van mensen. Dat zie je nu al als je aangifte wil gaan doen bij de politie of wanneer je iets via de bank wil regelen. Dat kan tegenwoordig via een cameraverbinding via internet. Banken hebben al veel vestigingen gesloten, datzelfde geldt ook voor de tijden dat politiekantoren bemand zijn. Verzorgingshuizen gaan ook steeds verder over op domotica systemen. Dat scheelt weer een hoop personeel. Maar zijn we hier allemaal wel bij gebaat? Zijn het niet gewoon verkapte manieren van bezuiniging?

Zo snel schijnt het aantal apparaten verbonden met internet te groeien:

Devices verbonden met internet

Conclusie

The internet of things is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Het biedt een hoop mogelijkheden en kan ons veel bieden. Tevens kan het onze manier van leven ingrijpend veranderen, zowel positief als negatief. We zullen een manier moeten vinden om met nieuwe ontwikkelingen om te gaan. Net zoals we dan al eeuwen doen.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.