PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn voor bankieren die nieuwe mogelijkheden moet bieden voor degene die dat willen, bovendien zou het concurrentie en innovatie stimuleren. Als consument heb je de keuze of je gebruik wilt maken van PSD2 bankieren, maar om een geïnformeerde keuze te maken moet je natuurlijk wel de voor en nadelen kennen van PSD2 bankieren. Hierom hebben wij deze voor jou op een rijtje gezet.

Wat is PSD2 bankieren?

De eerste vraag die we natuurlijk moeten beantwoorden is wat PSD2 bankieren nu precies inhoudt. PSD2 staat voor Payment Services Directive 2 en wanneer je dit aan hebt staan dan verplicht het jouw bank tot het delen van jouw bankgegevens met derde partijen die hier de vergunning voor hebben.

PSD2 heet zo omdat er al een PSD1 is, deze is richtlijn is aangenomen in 2007. Deze richtlijn maakte het makkelijker om geld over te maken naar SEPA landen en was het voor het eerst mogelijk voor niet-bancaire bedrijven om creditcards uit te geven en betaalservices te creëren.

Naast het feit dat derde partijen met jouw toestemming nu bij je bankgegevens mogen is een wijziging ook dat bedrijven geen toeslag meer mogen rekenen voor debitcard betalingen en creditcardbetalingen.

Ook is er geen eigen risico meer voor het verlies van een betaalinstrument.

En als laatste wordt tweestapsverificatie steeds meer voorkomend om de beveiliging te verbeteren.

De wijziging die natuurlijk het meeste invloed zal hebben is dat derde partijen nu eventueel bij jouw bankgegevens kunnen. Maar dit is enkel het geval wanneer jij toestemming geeft aan de bank en de derde partij hier een vergunning voor heeft. Bovendien moet de toestemming elke 90 dagen hernieuwd worden.

Meer weten over dit onderwerp?

De voordelen van PSD2 bankieren

Deze nieuwe manier van open banking heeft natuurlijk verschillende voordelen, anders was het niet aangenomen. Als eerste kan het delen van jouw bankgegevens met bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje erg handig zijn. Zo hoef je niet alle gegevens zelf in te voeren maar komen deze direct van jouw bank. Dit maakt het bijhouden van jouw financiën in een stap een stuk makkelijker.

Een ander voordeel is dat er waarschijnlijk veel nieuwe betalingsmogelijkheden bijkomen. Dit is bijvoorbeeld handig als je bij een webwinkel wilt shoppen waar ze geen IDEAL optie hebben en je hebt geen creditcard.

Dit voordeel klinkt misschien een beetje vaag, maar zal in de toekomst duidelijker worden. PSD2 bankieren biedt namelijk veel mogelijkheden voor banken en derde partijen om samen te werken. Hier kunnen dan bijvoorbeeld applicaties uit voortkomen. Ik heb hier nog geen voorbeeld van, want zo ver zijn we nog niet, maar in de toekomst zullen er zeker mooie dingen uit voortkomen.

De nadelen van PSD2 bankieren

Alles wat voordelen heeft, heeft natuurlijk ook nadelen, dus zo ook PSD2 bankieren. Als eerste is het delen van jouw bankgegevens natuurlijk handig, maar het is wel hele gevoelige informatie die je weggeeft. Hoe weet je zeker dat deze derde partij net zo voorzichtig omgaat met de informatie als de bank? Bovendien wordt het nog lastiger wanneer je bankgegevens deelt met een Buitenlands bedrijf, dan vallen ze niet onder de Nederlandse wetgeving en wordt het al helemaal moeilijk om grip te krijgen op wat er met jouw gegevens gebeurd.

Kortom, PSD2 bankieren biedt veel mooie en handige mogelijkheden, maar je moet je wel bedenken dat er risico’s aan zitten. Als je liever veilig bent dan zou ik je aanraden om er geen of heel voorzichtig gebruik van te maken. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk jouw keuze.

RTLZ Nieuws: PSD2 komt eraan. Dit gebeurt er met je bankgegevens:

Amber

Over de schrijver

Amber

Op de middelbare school ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om teksten te schrijven. Inmiddels schrijf ik als freelancer voor verschillende bedrijven. Onderwerpen waar ik graag over schrijf hebben te maken met social media, smartphones, gezondheid en fitness. Regelmatig schrijf ik een verhaal en publiceer ik op mijn eigen website.