PSD2 Bankieren: de voor- en nadelen

PSD2 is een nieuwe Europese richtlijn voor bankieren die nieuwe mogelijkheden moet bieden voor degene die dat willen, bovendien zou het concurrentie en innovatie stimuleren. Als consument heb je de keuze of je gebruik wilt maken van PSD2 bankieren, maar om een geïnformeerde keuze te maken moet je natuurlijk wel de voor en nadelen kennen van PSD2 bankieren. Hierom hebben wij deze voor jou op een rijtje gezet.

Wat is PSD2 bankieren?

De eerste vraag die we natuurlijk moeten beantwoorden is wat PSD2 bankieren nu precies inhoudt. PSD2 staat voor Payment Services Directive 2 en wanneer je dit aan hebt staan dan verplicht het jouw bank tot het delen van jouw bankgegevens met derde partijen die hier de vergunning voor hebben.

PSD2 heet zo omdat er al een PSD1 is, deze is richtlijn is aangenomen in 2007. Deze richtlijn maakte het makkelijker om geld over te maken naar SEPA landen en was het voor het eerst mogelijk voor niet-bancaire bedrijven om creditcards uit te geven en betaalservices te creëren.

Naast het feit dat derde partijen met jouw toestemming nu bij je bankgegevens mogen is een wijziging ook dat bedrijven geen toeslag meer mogen rekenen voor debitcard betalingen en creditcardbetalingen.

Ook is er geen eigen risico meer voor het verlies van een betaalinstrument.

En als laatste wordt tweestapsverificatie steeds meer voorkomend om de beveiliging te verbeteren.

De wijziging die natuurlijk het meeste invloed zal hebben is dat derde partijen nu eventueel bij jouw bankgegevens kunnen. Maar dit is enkel het geval wanneer jij toestemming geeft aan de bank en de derde partij hier een vergunning voor heeft. Bovendien moet de toestemming elke 90 dagen hernieuwd worden.

De voordelen van PSD2 bankieren

Deze nieuwe manier van open banking heeft natuurlijk verschillende voordelen, anders was het niet aangenomen. Als eerste kan het delen van jouw bankgegevens met bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje erg handig zijn. Zo hoef je niet alle gegevens zelf in te voeren maar komen deze direct van jouw bank. Dit maakt het bijhouden van jouw financiën in een stap een stuk makkelijker.

Een ander voordeel is dat er waarschijnlijk veel nieuwe betalingsmogelijkheden bijkomen. Dit is bijvoorbeeld handig als je bij een webwinkel wilt shoppen waar ze geen IDEAL optie hebben en je hebt geen creditcard.

Dit voordeel klinkt misschien een beetje vaag, maar zal in de toekomst duidelijker worden. PSD2 bankieren biedt namelijk veel mogelijkheden voor banken en derde partijen om samen te werken. Hier kunnen dan bijvoorbeeld applicaties uit voortkomen. Ik heb hier nog geen voorbeeld van, want zo ver zijn we nog niet, maar in de toekomst zullen er zeker mooie dingen uit voortkomen.

De nadelen van PSD2 bankieren

Alles wat voordelen heeft, heeft natuurlijk ook nadelen, dus zo ook PSD2 bankieren. Als eerste is het delen van jouw bankgegevens natuurlijk handig, maar het is wel hele gevoelige informatie die je weggeeft. Hoe weet je zeker dat deze derde partij net zo voorzichtig omgaat met de informatie als de bank? Bovendien wordt het nog lastiger wanneer je bankgegevens deelt met een Buitenlands bedrijf, dan vallen ze niet onder de Nederlandse wetgeving en wordt het al helemaal moeilijk om grip te krijgen op wat er met jouw gegevens gebeurd.

Kortom, PSD2 bankieren biedt veel mooie en handige mogelijkheden, maar je moet je wel bedenken dat er risico’s aan zitten. Als je liever veilig bent dan zou ik je aanraden om er geen of heel voorzichtig gebruik van te maken. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk jouw keuze.

RTLZ Nieuws: PSD2 komt eraan. Dit gebeurt er met je bankgegevens:

Laatste tips

Hard reset Samsung? Zo doe je dat!

Een hard reset voor je Samsung uitvoeren kan in enkele gevallen uitkomst bieden voor problemen. Het is bijvoorbeeld handig wanneer je smartphone...

Laptop voor school nodig? Hier moet je op letten!

Tijdens je studie en op school kun je niet meer zonder laptop. Aan het begin van elk studiejaar vliegen laptops dan ook...

Online een cv maken volg deze simpele stappen

Je bent op zoek naar een baan of bent aan het rondkijken naar een andere functie. Bij vrijwel iedere sollicitatie moet je...

Duplicate content: de sluipmoordenaar op je website

Je hebt grote hoeveelheden content op je website, maar de ranking op Google is belachelijk laag. Hoe kan dat? Er staat toch...

Computer opschonen – doorloop deze simpele stappen

Er komt een moment dat het nodig is op je computer op te schonen, want hij is traag. Hier heeft bijna iedere...

Ook interessant

Plaats een reactie

Please enter your comment!
Please enter your name here