Je herkent het misschien wel: de computer lijkt steeds trager te worden, je hebt last van vervelende pop-ups, de beveiliging van de computer wordt steeds uitgeschakeld of het systeem loopt om de haverklap vast. In een ander geval kan het zo zijn dat er persoonlijke gegevens van je gestolen zijn als inlog- of bankgegevens. Als je één van deze voorbeelden herkent, heb je waarschijnlijk malware op je computer. Je dient malware te verwijderen om schade ongedaan te maken en in de toekomst te voorkomen.

Wat is malware?

Malware is een samentrekking van de Engelse woorden malicious en software. Malicious betekent kwaadaardig of schadelijk. Malicious software kun je dan ook vertalen als kwaadaardige software die schadelijk voor de computer is. Malware is specifiek ontwikkeld om systemen te verstoren of toegang te verkrijgen tot persoonlijke gegevens. Er zijn verschillende soorten malware, waarvan het computervirus, de computerworm en het Trojaanse paard de bekendste varianten zijn. Tegenwoordig zijn er echter nog veel meer verschillende soorten! Met welk soort je ook te maken hebt: malware verwijderen is in alle gevallen wenselijk.

Waarom malware verwijderen?

Waarom malware verwijderen zo belangrijk is, heeft te maken met de gevaren en beperkingen die het je oplevert. Malware is dan ook niet alleen schadelijk voor de computer, maar kan in het ergste geval ook jouw privacy aantasten. Malware komt meestal ongemerkt binnen door verouderde software of via gratis software vanaf het internet. Ook het regelmatig downloaden van films, illegale software en muziek vormt een risico. Malware is een ongewenste indringer waar je het liefst snel vanaf wilt.

Doorloop de onderstaande stappen om malware te verwijderen

 1. Schade beperken

  Heb je het vermoeden dat je last hebt van malware? Dan wil je deze malware verwijderen. De eerste stap is het beperken van de schade door verbindingen met de buitenwereld af te sluiten. Dit kun je doen door het internet af te sluiten of de stekker van de modem eruit te trekken. Op deze manier ben je er zeker van dat er geen controle van buitenaf meer op jouw computer mogelijk is.

 2. Systeem laten scannen door virusscanner

  Malware verwijderen is pas mogelijk als je zeker weet dat er sprake is van malware en zo ja, van welke soort. De tweede stap in het proces is dan ook het scannen van de computer door een virusscanner. Hierdoor kan (een deel van) malware opgespoord en verwijderd worden. Aangezien je nooit zeker weet of malware ook jouw virusscanner heeft aangetast, is het aan te raden om een tweede scanner te gebruiken voor een second opinion. Zo is de kans een stuk groter dat het verwijderen van malware slaagt.

 3. Een malware scanner installeren

  Naast een goede virusscanner is het verstandig om ook een malware scanner op je computer te installeren. Virusscanners zijn niet altijd toereikend genoeg om malware goed op te sporen: dat vergt een bredere scanner. Veel beveiligingssoftware combineert het bestrijden van virussen en malware. Eigenlijk is malware de overkoepelende naam van kwaadaardige software en zijn virussen hier onderdeel van. Om de computer op te schonen is het van belang je op alle malware te richten.

  Een malware scanner is beter toegerust voor het opsporen van malware en kan malware direct verwijderen. Denk aan HitMan Pro, MalwareBytes, Norton, Kaspersky en Emsisoft.

Meer weten over dit onderwerp?

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.