Even een foto van een site of social media downloaden of kopiëren is vrij eenvoudig, maar mag het eigenlijk wel? Schend je daar geen auteursrechten, ook wel copyright genaamd, mee?

Als het voor privégebruik is, of voor in een werkstuk of presentatie op school, mag je een foto van internet afhalen en gebruiken. Als het voor publicatie op een site, zoals een blog of nieuwssite, is bedoeld moet er toestemming gevraagd worden bij de rechthebbende. De enige uitzondering daarop betreft het citaatrecht. Als een foto is gebruikt als citaat bij een tekst hoeft er geen toestemming gevraagd te worden. Er is sprake van een geldig citaat als een foto de tekst complementeert en niet puur en alleen illustratief is. Er staan overigens veel foto’s op internet die helemaal rechtenvrij gebruikt kunnen worden. Dergelijke gratis foto’s zijn te vinden op stockfotosites als Unsplash.com en Freeimages.com.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.