Stel je voor: je bent op een bepaalde website en je wilt een bepaald stukje tekst gebruiken om naar iemand toe te sturen. Je zou in dit geval de tekst kunnen overschrijven, maar het is sneller en veel handiger om gebruik te maken van het Knipprogramma in Windows. Met dit programma knip je als het ware het een stukje uit een schermafbeelding: je maakt een schermopname. Daarbij kun je het uitgeknipte stukje ook nog bewerken.

Het Knipprogramma openen

Het Knipprogramma is in alle laatst verschenen versies van Windows aanwezig en is geheel gratis.

Windows 7

  • Ga naar Start
  • Open Alle Programma’s,‘Bureau- accessoires’
  • Klik op Knipprogramma

Windows 8.1

  • Open de Charmbalk (muis naar rechter benedenhoek en vervolgens omhoog)
  • Type in de zoekbalk: Knipprogramma
  • Klik op het programma om te openen

Windows 10

  • Ga naar Start, vervolgens Alle Apps
  • Open Accessoires
  • Kies voor Knipprogramma

Beginnen met knippen

Stel je hebt een bepaalde website geopend en je wilt hier een stukje uit knippen. Zodra je het Knipprogramma geopend hebt, verschijnt er een overzichtsvenster. Dit overzichtsvenster bestaat uit vier onderdelen, te weten: Nieuw, Vertragen, Annuleren en Opties. Je begint met knippen door de functie ‘Nieuw’ aan te klikken. Het beeldscherm zal nu mat worden en het pijltje van de muis verandert in een kruis. Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, kun je nu een bepaald stukje van het scherm selecteren (bijvoorbeeld een tekst, of een afbeelding).

Hieronder hebben we ons logo geknipt in Windows 10:

Knipprogramma in Windows

Knipvormen

Standaard is het programma ingesteld op een rechthoekige vorm, dus het stukje dat je selecteert, wordt rechthoekig. Er zijn echter ook andere vormen mogelijk. Als je kiest voor ‘vrije vorm’ kun je met de muis zelf een vorm tekenen. Het is wel een vereiste dat het begin- en het eindpunt weer samenkomen. Als je voor een venster knipsel kiest, maakt het Knipprogramma een schermopname van het venster dat op dat moment geopend is. Als laatste kun je kiezen voor het vastleggen van het volledig scherm. Alles wat er op dat moment op het beeldscherm te zien is, wordt vastgelegd. Ook deze vormen zijn allemaal weer te bewerken.

Uitgeknipt… en dan?

Het stukje van het scherm dat je geselecteerd hebt, opent zich in een nieuw venster. Nu kun je het geselecteerde stukje bewerken. Dit doe je via het onderdeel ‘Opties’. Er is zijn veel mogelijkheden: je kunt er bijvoorbeeld in tekenen, iets omcirkelen, markeren of onderstrepen. Vervolgens kun je het geselecteerde stukje opslaan. Dit doe je via het bestandsmenu, of via het icoontje van de diskette.

Het is ook mogelijk om het uitgeknipte en bewaarde stukje naar iemand te mailen. Dit kan ook middels het overzichtsvenster. Let op: er moet wel een mailprogramma op je computer staan. In het overzichtsvenster kun je een envelopje aanklikken. Nu is het een kwestie van het e- mailadres van de ontvanger invullen en de mail te versturen. Het uitgeknipte en bewaarde stukje gaat automatisch als bijlage mee.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.