Eind september presenteerde Apple zijn nieuwste vlaggenschip, de iPhone X. De verwachtingen van de langverwachte nieuwste versie van de populaire smartphone waren hooggespannen. Het bedrijf moest en zou In het Amerikaanse Cupertino werd de nieuwste iPhone aan het publiek gepresenteerd.

iPhone X review

Sinds de dood van visionair Steve Jobs wordt Apple verweten minder innovatief en vernieuwend te zijn. Er is minder lef, wordt minder geëxperimenteerd en de groei is uit het bedrijf. De introductie van de nieuwe iPhone werd als een essentieel moment gezien voor de toekomst Apple. Het bedrijf moest en zou met zijn product een nieuwe revolutie teweegbrengen om zijn status als innovatieve marktleider te behouden.

En natuurlijk waren er de geruchten en de roddels. Waar er voorheen rond Apple een sluier van mysterie hing lekken veel van de specificaties over nieuwe producten al voor de presentatie uit. Zo was het al snel duidelijk dat het nieuwe toestel over een groot scherm zou beschikken.

Minder rand, meer scherm

Op het verlanglijstje van de liefhebbers stond onder andere een scherm zonder randen, de zogenaamde ‘bezels’. Hoe smaller de randen van een scherm zijn, hoe groter het scherm en de ervaring van de gebruiker is. Bovendien is dit de eerste iPhone waar Apple geen gebruik maakt van LCD technologie voor het scherm, maar van OLED. Deze techniek zorgt voor helderdere schermen met een hogere resolutie en een betere kleurweergave. De kleuren spatten van het scherm en alle apps komen beter tot hun recht. Het is dan ook een feest om naar het scherm van de iPhone X te kijken.

Het credo van Apple is ‘form follows function’, en dat zie je dan ook zeker in de nieuwe iPhone X terug. Er wordt gebruik gemaakt van de beste materialen en over elke vierkante millimeter is nauwkeurig nagedacht. Qua bouwkwaliteit en look en feel is dit zonder twijfel de beste smartphone die er vandaag de dag op de markt is.

Een gevolg van deze smalle randen en het grote scherm is dat er geen plek meer is voor een thuisknop. Op het volume en het vergrendelen van het scherm na zijn er geen knoppen meer op de iPhone X. De volledige bediening werkt met het scherm. Ontgrendelen, terug gaan naar het hoofdscherm en wisselen tussen verschillende apps gebeurt met bewegingen onderin het scherm. Zo ga je naar het thuisscherm terug door van onder naar boven te vegen.

Van vingerafdruk naar gezichtsprofiel

Waar er voorheen een vingerafdrukscanner in de thuisknop gebouwd werd wordt er nu gebruik gemaakt van gezichtsherkenning om de iPhone te beveiligen en ontgrendelen. Zodra je de smartphone oppakt wordt je gezicht op dertigduizend punten met infrarood gescand. Met een grote nauwkeurigheid wordt het gezicht gescand, Apple claimt dat de kans dat iemand anders je telefoon kan ontgrendelen één in een miljoen is. De gezichtsherkenning werkt heel intuïtief, snel en gemakkelijk. Zelfs in het donker, met of zonder baard en met een zonnebril op wordt

Waar ontgrendelen en beveiligen van je smartphone vooral een technische verbetering is zet Apple de gezichtsherkenning ook voor andere doeleinden in. Animoji’s zijn geanimeerde emoji’s die precies zo bewegen en praten zoals jij doet. Zo kun je ingesproken boodschappen versturen die door een bewegende roze eenhoorn worden uitgebeeld. De nieuwe functie zorgt voor hilarische situaties en is een unieke toepassing in het huidige smartphone landschap.

De gezichtsherkenning past in de trend van augmented reality, waar Apple sinds de introductie van iOS 11 vol op inzet. Het bedrijf wil het grootste augmented reality-platform ter wereld worden en zet de iPhone X daarin voorop. Met de AR kit kunnen ontwikkelaars aan de slag om hun eigen apps te bouwen met geïntegreerde augmented reality. Zo is het mogelijk om virtueel objecten te meten met een meetlint op de iPhone, worden games in de echte wereld geprojecteerd en komen sterrenbeelden tot leven als je je iPhone op de nachtelijke hemel richt. Ondanks dat augmented reality nog in de kinderschoenen staat zijn de vooruitzichten van deze techniek groot.

De camera is voor Apple’s vlaggenschip van groot belang. Elke nieuwe versie beschikt over grote nieuwe verbeteringen aan de lens, beeldsensor en stabilisator. De dubbele camera zagen we voor het eerst op de iPhone 7 Plus, en is nu ook in de iPhone X ingebouwd. De tweede lens heeft een andere focuslengte waardoor er beter ingezoomd en met groter detail gefotografeerd kan worden. Daarnaast maakt de tweede lens de portretmodus mogelijk. Deze modus vervaagd de achtergrond waardoor personen in de voorgrond beter uit de verf komen.

Op de demo van Apple werkte de gezichtsherkenning niet:

Snel, sneller, snelst

Maar er is niet alleen aan het oppervlakte gesleuteld. Ondanks dat het veel mensen niet uitmaakt wat er onder de motorkap gebeurd is dit het hart en het brein van de smartphone. De nieuwe system on a chip (SOC) is de Apple A11 Bionic chip die de prestaties van de iPhone X naar een heel nieuw niveau duwen. De A11 heeft zes processorkernen en maakt voor het eerst gebruik van een door Apple ontwikkelde graphics processing unit (GPU).

Op een belangrijk vlak laat de technologiesector het massaal afweten. De ontwikkeling van accu’s met een grotere capaciteit die smartphones voor langere tijd van energie kan voorzien staat al jaren stil. De iPhone X zou het gemiddeld twee uur langer uithouden dan de iPhone 7, maar brengt niet de zo gewilde verbetering op het gebied van accu’s. De ontwikkeling van een accu die een smartphone voor meerdere dagen draaiende kan houden is de volgende nieuwe uitdaging voor de technologiesector.

Bekijk het verschil met de snelheid van de iPhone X en Samsung Galaxy Note 8:

Technologie met een prijskaartje

Helaas komt deze pracht en praal wel met een prijs. De iPhone X is van 64GB is voor 1159 euro te koop, de versie met 256GB opslag voor 1329 euro. De prijs is Apple op veel kritiek komen te staan. Ondanks dat is de smartphone een van de belangrijkste gebruiksvoorwerpen van de moderne mens. De iPhone X is vooral een smartphone voor de liefhebber die veel waarde hecht aan nieuwe techniek en het beste van het beste in zijn broekzak wil hebben. Wie niet zit te wachten op nieuwe technologische snufjes zoals gezichtsherkenning en een groot scherm kan nog altijd terecht bij de iPhone 8. Deze iPhone bouwt voort op de iPhone 7 en biedt onder andere een betere camera en snellere hardware voor een schappelijke prijs.

Het is beter om de iPhone X niet te laten vallen. Volgens verschillende media zou de kans dat het scherm breekt als de iPhone valt bijna 100% zijn. Door de complexiteit van smartphone kost het ruim 300 euro kosten om een nieuw scherm in te bouwen. De overvloed aan nieuwe technieken op een steeds kleiner en dunner oppervlakte maken het repareren van de smartphone een prijzig en tijdrovend klusje. Dit kan ervoor zorgen dat je smartphone al na één keer laten vallen total loss kan worden verklaard.

Met de iPhone X slaat Apple een nieuwe weg in en laat het zien dat het nog altijd voorop loopt in technologische ontwikkeling en innovatie. Het grote scherm en de gezichtsherkenning zijn toonaangevende vernieuwingen die de smartphone sector naar een hoger niveau brengen. De iPhone X is dan ook ondanks het prijskaartje de beste smartphone van dit moment.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.