Internet Internetsnelheid testen

Internetsnelheid testen

Levert je internetprovider de snelheden die je werden beloofd? Is er een manier om hier zelf achter te komen? Of moet je de provider op zijn woord geloven? Het antwoord op deze drie vragen is respectievelijk: “we zullen zien”, “jazeker” en “absoluut niet”. Er zijn veel gratis en online programma’s, waarmee je de internetsnelheid kunt testen.

Internet snelheid testen

Wat is Ookla?

Ookla is een gratis online programma dat je internetsnelheid test. Het kan best zijn dat je internet snelheid even iets minder is, omdat er iemand flink aan het downloaden is. Het kan echter ook zijn dat er een kabel niet goed werkt of de kabel tussen een splitter en de router te lang is. Daarom kan het geen kwaad om af en toe even je internet snelheid te controleren. Ookla is een programma die dat online voor je doet. Ookla is tevens te downloaden als app, waarmee je ook de mobiele internetsnelheid van je smartphone kunt testen.

Hoe werkt Ookla?

Het programma Ookla meet de tijd die nodig is om gegevens over te dragen van je computer naar de externe server van de provider. Zodra je op de site klikt, bepaalt Ookla je locatie en zoekt een lokale snelste server op die in de test gebruikt wordt. Je hebt, als je dat nodig vindt, de mogelijkheid om van lokale server te wisselen. Om het programma te starten, is het enige dat je hoeft te doen op de knop ‘GA’ te klikken. Het hele proces duurt minder dan een minuut en je kunt het volgen door middel van een virtuele snelheidsmeter.

Na de test

Als de test voltooid is, geeft Ookla de upload- en downloadsnelheden van je verbinding weer. Deze worden gemeten in megabytes per seconde (Mbps). Je kunt de test een paar keer uitvoeren door opnieuw op de knop “GA” te klikken. Zo kun je dus nagaan of er op bepaalde momenten meer of minder internetsnelheid aanwezig is. Onder het kopje ‘instellingen’ kun je de metingen eventueel wijzigen (bijvoorbeeld geen mega-, maar kilobytes per seconde). Onder het kopje ‘geschiedenis’ kun je de schommelingen in de datasnelheid van iedere test aflezen.

Hieronder een screenshot van een test met de iPhone app:

Internetsnelheid meten op de iphone

Interpretatie van de score

Zodra je de test een paar keer hebt uitgevoerd, wil je natuurlijk weten of je internetsnelheid een beetje in de buurt komt van wat de provider belooft. Onder de naam van je provider en je ip- adres vind je aantal sterren. Aan de snelheidsscore wordt een waarde toegekend door middel van een ster. Hoe meer sterren er blauw zijn gekleurd, hoe dichter je snelheid in de buurt van beloofde snelheid komt. Aan de sterren wordt door Ookla de volgende betekenis gegeven:

  • Een ster: absoluut niet blij
  • Twee sterren: niet blij
  • Drie sterren: neutraal
  • Vier sterren: blij
  • Vijf sterren: zeer blij

Je mag er dus vanuit gaan dat je minstens vier sterren moet scoren om de beloofde snelheid ook daadwerkelijk te ontvangen.

Hoe kom je tot een goede conclusie?

Het beste is om de snelheidstest uit te voeren als er zo min mogelijk internetverkeer via de verbinding verloopt. Dit om de meting zo zuiver mogelijk te houden. Realiseer je ook dat een traag of niet correct geconfigureerd Wifi- netwerk zorgt voor lage snelheden. Heb je dus erg lage Wifi- snelheden, koppel je computer dan even via een netwerkkabel aan de router. Mocht de snelheid ook na het uitsluiten van interne oorzaken erg laag blijven dan is het tijd om contact op te nemen met je internetprovider.

Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week