Hoe word je onzichtbaar in Google?

Sinds kort is zoekmachinegigant Google door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie verplicht om persoonsgegevens en privacygevoelige informatie op verzoek te verwijderen. Het gaat dan om BSN nummers, creditcardnummers of bijvoorbeeld een foto van een handtekening. Maar hoe voorkom je nu eigenlijk dat je uberhaupt in de zoekresultaten terecht komt? Hoe word je onzichtbaar in Google?

Verwijderingsverzoek Google

Indien je wil dat Google jouw persoonlijke gegevens verwijdert uit de zoekresultaten dan kun je dit doen via een webformulier dat Google speciaal voor Europeanen online heeft gezet: Formulier om gegevens te wissen uit Google.

Pas op met het publiceren van je gegevens

Je moet er vanuit gaan dat alles wat je publiceert op internet door Google geindexeerd kan worden. Geef dus niet zomaar je volledige naam en adresgegevens op forums en social network sites. Dat geldt natuurlijk ook voor je e-mailadres. Gebruik alleen een voornaam en bijvoorbeeld een speciaal e-mailadres dat je hebt aangemaakt (gmail, yahoo). Je kunt ook een wegwerp e-mail adres nemen.

Pas je privacyinstellingen op Facebook aan

Kijk bij de instellingen van je Facebookprofiel bij 'Privacy' en stel daar in dat zoekmachines geen link naar je tijdlijn mogen plaatsen (vinkje weghalen.) Dit scheelt weer een aantal 'hits' (met mogelijk privacy gevoelige foto's) wanneer mensen op jouw naam Googelen.

Pas op met bestandsnamen van foto's

Wanneer je een foto publiceert, let er dan op dat de bestandsnaam niet jouw naam bevat. Google indexeert namelijk ook bestandsnamen.

Neem contact op met een webmaster

Staan jou gegevens op een bepaalde website en wil je dat niet? Doe dan een verzoek aan de webmaster van de site en vraag of je gegevens mogen worden verwijderd. Weet je niet wie de webmaster is? Zoek dan de domeinnaam van de site op. Voor Nederlandse domeinnamen (.NL) kun je dit eenvoudig doen bij Stichting Internet Domein Registratie.

Deel dit artikel:


Ook interessant