HardwareHoe werkt VoLTE- bellen?

Hoe werkt VoLTE- bellen?

VoLTE is de afkorting voor Voice over LTE en het wordt ook wel 4G- bellen genoemd. Je belt dus via het (snellere) 4G- netwerk. Deze techniek is sinds kort beschikbaar, maar nog niet voor iedereen.

Wat is VoLTE- bellen?

VoLTE bellen wil zeggen dat je met je smartphone belt via het 4G- netwerk. Dit netwerk is sneller dan het 2G-, of 3G- Netwerk. Het voordeel van VoLTE- bellen is dan ook dat je een betere en stabieler verbinding hebt. Daarbij heb je sneller verbinding met iemand en klinken de stemmen helderder. Dit laatste is trouwens alleen het geval als je gesprekspartner ook VoLTE heeft en ook bij dezelfde provider zit. VoLTE- bellen vanuit het buitenland is (nog) niet mogelijk.

Welke providers bieden VoLTE aan?

Als je wilt VoLTE- bellen ben je afhankelijk van twee zaken: of je provider ook VoLTE aanbiedt en of jouw telefoon hiervoor geschikt is. In Nederland zijn er vier providers die gebruik maken van het 4G- netwerk en waarbij je dus VoLTE kunt bellen: KPN, Tele2, Vodafone en T- Mobile. Nou is het niet direct gezegd dat als je bij één van deze aanbieders zit je ook VoLTE kunt bellen. Je hebt dan ook het juiste abonnement en de meest recent aanbiederinstellingen nodig.

Welke telefoons zijn geschikt voor VoLTE?

Ieder provider heeft op zijn site een lijst van telefoons staan die geschikt zijn om via de betreffende provider te bellen met VoLTE. Dit zijn meestal de telefoons uit het duurdere segment. Telefoons die bijvoorbeeld geschikt zijn om VoLTE te bellen, zijn de Samsung Galaxy S6 en de Iphone 6.

Hoe stel je VoLTE in?

Indien je het juiste abonnement en telefoon hebt, hoef je meestal niets in te stellen en kun je automatisch VoLTE- bellen. Het is niet nodig om VoLTE ook nog eens apart in te schakelen. Het is natuurlijk wel handig om te controleren of VoLTE daadwerkelijk actief is en om eventueel wijzigingen aan te brengen. In deze gevallen ga je als volgt te werk:

  • Open de app “instellingen”.
  • Ga naar “mobiel netwerk”.
  • Ga naar “mobiele data”.
  • Kies voor “schakel 4G in”.
  • Je kunt nu kiezen uit drie opties: “uit”, “gesprekken en data” en “data”.
  • Kies voor “gesprekken en data”
Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week