Home Windows Hoe schakel ik Cortona uit?

Hoe schakel ik Cortona uit?

De meeste mensen houden er niet van als bedrijven zomaar diensten op je computer installeren. Eén van de diensten is Cortona, deze wordt door vrijwel niemand gebruikt. Gelukkig biedt Windows 10 je de optie om deze dienst uit te schakelen, op die manier draait hij niet meer standaard op de achtergrond. Je moet het alleen wel een beetje via een omweg doen, na de laatste update is het namelijk niet mee zo eenvoudig als het aanvinken van het vakje uitschakelen. Je kunt het nog steeds doen door de registervermeldingen te bewerken. Maar, voordat je dit doet, raden wij je aan eerst een back-up te maken. Mocht je tegen een bepaald probleem aanlopen dan kun je altijd terug naar het volgende back-uppunt.

Cortona uitschakelen in Windows

 1. Regedit openen

  Om Cortana uit te schakelen moet je een aanpassing doen in het register van Windows. Het register kun je openen door regedit te tikken in het zoekveld van Windows, wat linksonder zit. Vervolgens open je de Register-editor.
  Register-editor openen

 2. Navigeer naar de juiste reeks

  In het register navigeer je naar de volgende reeks HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Policies\Microsoft\Windows\. Hier moeten we een nieuwe map aanmaken. Klik met je rechtermuisknop op Windows, kies voor Sleutel en geef deze de naam Windows Search.
  Windows Search sleutel aanmaken

 3. DWORD (32-bits) waarde aanmaken

  Zojuist heb je Windows Search aangemaakt. Open deze map en aan de rechterkant klik je in het witte gedeelte op je rechtermuisknop en kies je voor Nieuw – DWORD (32-bits)-waarde. Vervolgens vul je de naam AllowCortona in.

  DWORD waarde aanmaken

 4. De computer opnieuw opstarten

  Je kunt Regedit nu afsluiten door naar bestand te gaan en te kiezen voor Afsluiten. De instelling gaat pas werken als je de computer opnieuw hebt opgestart.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.