Home Windows Hoe maak je Windows 10 sneller?...

Hoe maak je Windows 10 sneller? 6 handige tips

Windows is nog altijd een populair besturingssysteem voor een desktop. Maar dit populaire systeem kent wel enkele probleempjes. Zo kent dit besturingssysteem heel wat programma’s die eigenlijk niet gebruikt worden, maar die wel op de achtergrond blijven draaien. Dit alles leidt tot een systeem met gebreken, niet zo raar dat je op internet zoveel artikelen ziet staan met de befaamde titel “Hoe maak je Windows 10 sneller”. Wij gaan je vandaag eindelijk antwoord geven op deze veel gestelde vraag.

Zet Cortana uit

De meeste mensen houden er niet van als bedrijven zomaar diensten op je computer installeren. Eén van de diensten is Cortona, deze wordt door vrijwel niemand gebruikt. Gelukkig biedt Windows 10 je de optie om deze dienst uit te schakelen, op die manier draait hij niet meer standaard op de achtergrond. Je moet het alleen wel een beetje via een omweg doen, na de laatste update is het namelijk niet mee zo eenvoudig als het aanvinken van het vakje uitschakelen. Je kunt het nog steeds doen door de registervermeldingen te bewerken. Maar, voordat je dit doet, raden wij je aan eerst een back-up te maken. Mocht je tegen een bepaald probleem aanlopen dan kun je altijd terug naar het volgende back-uppunt.

Cortana uitschakelen

 1. Regedit openen
  Om Cortana uit te schakelen moet je een aanpassing doen in het register van Windows. Het register kun je openen door regedit te tikken in het zoekveld van Windows, wat linksonder zit. Vervolgens open je de Register-editor.

  Register-editor openen
 2. Navigeer naar de juiste reeks

  In het register navigeer je naar de volgende reeks HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Policies\Microsoft\Windows\. Hier moeten we een nieuwe map aanmaken. Klik met je rechtermuisknop op Windows, kies voor Sleutel en geef deze de naam Windows Search.

  Windows Search sleutel aanmaken
 3. DWORD (32-bits) waarde aanmaken

  Zojuist heb je Windows Search aangemaakt. Open deze map en aan de rechterkant klik je in het witte gedeelte op je rechtermuisknop en kies je voor Nieuw – DWORD (32-bits)-waarde. Vervolgens vul je de naam AllowCortona in.

  DWORD waarde aanmaken
 4. De computer opnieuw opstarten

  Je kunt Regedit nu afsluiten door naar bestand te gaan en te kiezen voor Afsluiten. De instelling gaat pas werken als je de computer opnieuw hebt opgestart.

Schakel native Indexing uit

Nadat je Cortana hebt uitgeschakeld is het tijd om door te gaan naar de Windows Search. Het is gewoon niet echt een goed programma, daarnaast zorgt dit programma ervoor dat je pc erg langzaam wordt. Dit programma zoekt naar e-mails en indexeert al je bestanden. Dit verbruikt enorm veel energie, hierdoor word je pc erg langzaam. Om dit programma uit te zetten moet je de gegevens van de indexeringslijst verwijderen. Ga naar de Windows Search knop en zoek naar de Indexeringsopties. In het menu Indexeringsopties is het van belang dat alle items verwijderd worden. Klik hiervoor op de knop “Wijzigen”. Verwijder nu in het menu Geïndexeerde Locaties Wijzigen het vinkje bij alle geselecteerde locaties.

Als je de mappen niet kunt vinden moet je even klikken op “Alle locaties weergeven”, vanuit hier wordt je vervolgens doorverwezen. Zodra je alles hebt uitgeschakeld klik je op OK om de wijzigingen op te slaan. Sluit het venster en klaar is kees. Tenminste dat zou je zeggen. Alleen draait het programma nog steeds op de achtergrond. Om ook dit stop te zetten moet je naar Services.msc. Tik Services.msc in het zoekveld en open deze. Vervolgens ga je naar Windows Search. Klik met de rechtermuisknop op Window Search en klik op Eigenschappen. Selecteer in het venster Opstarttype het vakje “Uitgeschakeld” aan. Heb je dit gedaan dan ben je eindelijk van Windows Search af.

Zet batterijbesparing uit

Windows laat het systeem automatisch draaien met een lichte batterijbesparingsmodus bij een laptop uiteraard, zonder dat je dit echt doorhebt. Als je het systeem op de hoogste stand qua prestaties zet, zal de batterij iets sneller leeg raken. Maar tegelijkertijd zal jouw desktop een stuk sneller worden dan voorheen. Een snelle manier om de batterijprestaties te verbeteren is door het volgende te doen: klik op het batterijpictogram rechtsonder in de taakbalk. Er verschijnt een menu voor het optimaliseren van de batterij, waarin de standaardmodus is ingesteld voor betere prestaties. Sleep de schuifregelaar naar uiterst rechts om hem in te stellen op de modus Best Performance.

Analyseer Opstart Impact

De meeste Windows systemen hebben veel tijd nodig om op te starten. De factor die hier de grootste impact op  heef is het opstarten van de achtergrondprogramma’s. Wij raden je aan om de opstart-impact te controleren en de apps met een hoogste impact uit te schakelen. Om dat te doen opent je de Taakbeheerfunctie. Je kunt met de rechtermuisknop op de taakbalk klikken en op “Taakbeheer” klikken. Als alternatief kunt u ook op Ctrl + Shift + Esc drukken om Taakbeheer te activeren. Navigeer in de Taakbeheer naar het tabblad Opstarten. In het tabblad Opstarten zie je alle opstartprogramma’s staan met de bijbehorende “Opstartimpact”. Wanneer de opstartimpact erg groot is dan verbruikt dit programma verbruikt erg veel energie bij het opstarten. Om deze programma’s uit te schakelen klik en selecteer je het programma, vervolgens druk je op de knop Uitschakelen die rechts onder aan het beeld verschijnt. Dit scheelt al een hele hoop!

Ga voor de Best Performance Mode

Als jouw pc echt te traag is dan zou je kunnen overwegen om over te schakelen op de Best Performance Mode. Dit zal echter wel het aantal animaties en grafische opties van het apparaat verminderen. Om deze modus aan te zetten ga je naar het Startmenu en typ je “Prestaties”. Je ziet een kopje staan met de naam “De weergave van prestaties en Windows aanpassen”, klik hier op. Selecteer nu in het venster Prestatieopties “Aanpassen voor de beste prestaties”. Nadat je de optie Aanpassen voor beste prestaties hebt geselecteerd, zie je dat de animaties zullen worden uitgeschakeld op de pc. Klik op de OK knop om de wijzigingen op te slaan. Zodra je de Best Performance Mode hebt ingeschakeld zal alles er iets minder mooi uitzien. De pictogrammen zijn wat minder mooi en de pagina’s taakbalk ziet er wat minder aantrekkelijk uit. Dit is de prijs die je zult moeten betalen voor maximale snelheid.

Stop met de OneDrive Sync

Microsoft heeft OneDrive Sync toegevoegd in Windows 10 om automatisch een back-up van je gegevens te maken. Nadeel is alleen dat hij dit zo vaak doet dat jouw pc erg langzaam kan worden. Om hem uit te zetten klik je op het OneDrive icoon rechtsonder in de taakbalk. In het OneDrive menu, klik je op de Meer knop rechtsonder in het menu. Klik in het uitgebreide menu op Instellingen. Ga in het Microsoft OneDrive instellingenmenu naar het tabblad Account. In de OneDrive Storage sectie, zie je een linkje met de titel “Ontkoppel deze PC”. Klik hierop en klik vervolgen op de Ok-knop om de wijzigingen op te slaan. Door dit uit te schakelen en door te kiezen voor een alternatief als Google Drive zal je veel sneller aan het werk kunnen op jouw pc.

Dit waren enkele van de meest eenvoudige manieren om de prestaties van Windows 10 aanzienlijk te verbeteren. Door deze tips zal je nooit meer lopen vloeken achter je scherm, er is namelijk niets zo vervelend als een langzame pc of laptop! Wil je meer tips klik dan op onderstaande knop:

Meer tips Windows 10 sneller maken
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.