Als je op dit moment een desktop of een laptop koopt met Windows is de kans groot dat deze is uitgerust met een 64-bits versie van Windows. Het verschil tussen 64-bits en 32-bits is dat een Windows 64-bits versie sneller het geheugen (RAM geheugen) kan raadplegen dan een 32-bits versie.

Als je meer geheugen beschikbaar hebt in het interne geheugen (RAM) hoeft de harde schijf minder te schakelen tussen de verschillende processen. Hierdoor werken programma’s sneller. Hoe kun je zien of je een 32-bits Windows of 64-bits Windows hebt?

  • Klik met je rechtermuisknop op Windows teken linksonder
  • Kies voor Systeem
  • Onder Type systeem vind je of je 32 of 64-bits Windows versie hebt

Steeds meer software is ook beschikbaar in de 64-bits variant. Bij het downloaden hiervan kun je kiezen welke versie je wilt installeren. Als de software al op je computer staat, kun je als volgt controleren of het 32-bits of 64-bits software is:

  • Open Windows verkenner (Windows toets + E)
  • Ga naar de partitie (meestal C:) waar de program files staan

Bij een 64-bits systeem zie je een map Program Files en een map Program Files (x86). In de map met (x86) staat de software die op 32-bits werkt en in map Program files staan de 64-bits programma’s.

Zie hieronder een 64-bit Windows besturingssysteem:

32-bits of 64-bits WindowsDe map Program Files voor 64-bit software en Program Files (x86) voor 32-bit programma’s

32 bit of 64 bit programma?

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.