Grote bestanden versturen: zo doe je dat

Home Internet Grote bestanden versturen: zo doe je...

Misschien ben je wel eens tegen het volgende scenario aangelopen: je hebt prachtige vakantiefoto’s die je graag naar je familie wil sturen. Je pakt ze in in een zip-bestandje en klikt op de paperclip in je mailprogramma. Plots verschijnt een foutmelding: het bestand is te groot om als bijlage verzonden te worden. Of je nu een bulk foto’s, een film of andere grote bestanden wil versturen: in e-mailprogramma’s gaat dat vaak niet. Met onderstaande 3 opties kun je wél grote bestanden versturen.

WeTransfer

WeTransfer is misschien de bekendste site om grote bestanden mee te versturen. Je hoeft geen account aan te maken en kunt simpelweg het bestand naar keuze uploaden. Vervolgens voeg je jouw e-mailadres en dat van de ontvanger in, en voilà, zodra je bestand geüpload is, kan het verstuurd worden. Een nadeel van WeTransfer is dat de site een maximum van 2GB hanteert. Dat betekent dat je een lange film bijvoorbeeld al niet door kunt sturen, daarvoor moet je betalen. Schaf je de Pro versie aan, dan kun je tot 20 GB versturen in één keer. Daarnaast kun je zelf bepalen wanneer je WeTransfers verlopen. Bij de gratis versie wordt het bestand na het downloaden van de ontvanger verwijderd.

Smash

Smash is een vergelijkbare site. Alleen heeft Smash geen datalimiet ingesteld. Dat betekent dat je met Smash makkelijk grote bestanden versturen kunt. Het nadeel van de gratis versie is dat dit eventjes kan duren. Bij Smash wordt je bestand namelijk in een wachtrij geplaatst zodra het geüpload is. De betalende klanten van Smash krijgen voorrang met het verzenden van hun bestanden. Jouw bestand schuift vervolgens steeds een plekje op in de wachtrij. Je kunt dit proces echter gewoon in een tabblad door laten lopen terwijl je zelf met iets anders bezig bent. Zit er echter spoed achter: dan weet je dus bij Smash dat je op tijd moet beginnen met verzenden. Een ander voordeel van Smash is dat de geüploade bestanden tot 14 dagen beschikbaar blijven.

Google Drive

Moeten er meerdere bestanden voor een langere periode beschikbaar blijven? Dan kun je de grote bestanden ook in Google Drive plaatsen. Je kunt vanuit Google Drive éénmalig bestanden delen door het linkje van het betreffende bestand te delen. Maar je kunt er ook voor kiezen om hele (project)mappen aan te maken en hier de bestanden in te plaatsen. Google Drive kun je toevoegen in Windows Verkenner. Vervolgens kun je toegang verlenen aan iedereen voor wie dat nodig is. Ook kun je per bestand aangeven of anderen buiten jezelf veranderingen mogen aanbrengen in de bestanden.

Stefanie
Technologie is er om ons leven makkelijker te maken. Ik haal er veel plezier uit om voor alles een app te vinden die taken vereenvoudigt of me juist ergens aan helpt herinneren. Zo gebruik ik ook talloze apps om mijn werk als freelancer in goede banen te leiden!