Home Chrome Google Groom of Google Chrome 🙂

Google Groom of Google Chrome 🙂

Nederlandse gebruikers van het internet zijn nog weleens geneigd om Google Groom te schrijven in plaats van Google Chrome:). Hoewel dit een begrijpelijke vergissing is, wordt het programma toch echt als Google Chrome geschreven. Het is een snelle en krachtige webbrowser. Tegenwoordig is het de meest gebruikte browser in Nederland en in grote delen van de rest van de wereld.

De oorsprong van de naam Chrome

De herkomst van de naam Chrome is niet helemaal duidelijk. Er zijn meerdere theorieën. Een daarvan is dat een belangrijke ontwikkelaars van het programma een enorme fan van snelle, klassieke auto’s was. Die waren vaak voorzien van chroom, oftewel chrome. Omdat de nieuwe browser van Google tijdens de beginfase van de ontwikkeling nog geen naam had, werd Chrome toen maar door het hele team als naam geadopteerd.

Een tweede theorie slaat terug op een van de motto’s van Google. Ze hadden toen als doel om “content not chrome” te maken. Chrome was destijds een benaming voor alles wat met de gebruikersinterface te maken had. Dat zijn zaken zoals toolbars, buttons en menu’s. Google wilde en gestroomlijnde, heldere browser maken zonder al te veel afleidingen. Wat dat betreft is de benaming “Chrome” dus een beetje een grapje. Want het doel was juist om zo min mogelijk chrome in het programma te bouwen. 

Google Chrome
Google Chrome werkt ook op iedere smartphone

De enorme invloed van Google

Google is inmiddels een gigantisch bedrijf en marktleider op het gebied van verschillende internetdiensten. Zo is Google Search verreweg de grootste zoekmachine. Wereldwijd zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 90 % van alle zoekopdrachten. Samen is dat bijna 5,5 miljard opdrachten per dag. Google Chrome is wereldwijd voor ongeveer 71% van de internetgebruikers de standaard browser. De merknaam is inmiddels zo groot geworden dat Google het ook voor andere producten is gaan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Chromecast, Chromebook en Chrome OS.

Lees: 16 handige Google Chrome tips

Andere internetdiensten die onder Google vallen

Google is de eigenaar van veel services op het internet. Voor het verwerken van gegevens kun je bijvoorbeeld denken aan Google Docs en Google Slides. Gmail wordt door veel mensen gebruikt voor e-mail en met Google Calendar kun je heldere planningen maken. Google Maps, Google Earth en Google Street View worden dagelijks door miljoenen mensen benut. Een steeds grotere groep mensen kan zich geen leven meer voorstellen zonder YouTube, dat ook in het bezit van Google is. Google Android is het grootste mobile operating system van de wereld.

Daarnaast is Google een toonaangevende speler binnen de ontwikkeling van smart homes dankzij Google Home. Dit is slechts een greep uit de enorme hoeveelheid producten die onder Google vallen. De lijst van diensten en programma’s van het bedrijf is bijna eindeloos.

Oprichting en de snelle groei van Google

Zoals ieder bedrijf is ook Google klein begonnen. Bovendien is dat nog helemaal niet zo lang geleden. In 1998 is Google officieel opgericht door twee PhD studenten van de Stanford University in California. Dat waren Larry Page en Sergey Brin. Het idee om een betere zoekmachine te bouwen ontstond in 1996. Daarbij was het doel om meer gegevens te gebruiken om websites te ranken op basis van ingevoerde zoektermen. Dat bleek al vrij snel een uitstekend idee. Google was in staat om veel accuratere zoekresultaten weer te geven dan andere zoekmachines. Dit was het begin van het enorme succes van Google.

Hieronder een grappige weergave hoe Google is ontstaan, weergegeven door De Ideale Wereld:

De voordelen van Google Chrome

Als je de meest succesvolle zoekmachine van de wereld hebt gebouwd, dan is het tijd voor een eigen browser. In 2008 lanceerde Google daarom Chrome. Deze browser bleek ook al snel ontzettend populair. Dat komt onder meer door de hogere snelheid. Chrome is in staat om zowel zoekresultaten als websites sneller weer te geven dan concurrerende browsers. Daarbovenop is de gebruikersinterface erg compact en gestroomlijnd. Door het cross-platform principe van Google wordt data van verschillende devices van dezelfde user gecombineerd. Door hetzelfde Google account te gebruiken worden je voorkeuren en zoekgeschiedenis van je smartphone en pc gecombineerd. Tel daar de hoge veiligheid bij op, en je hebt de perfecte browser.

Hieronder een grafiek van Statcounter van het marktaandeel van Google Chrome. De voordelen komen duidelijk terug in de grafiek 🙂

Grafiek meest gebruikte browsers
Jurjen
De kwaliteit van ons leven wordt beter door gebruik te maken van nieuwe technologische producten en applicaties. Ik schrijf graag heldere teksten over hoe we daar het beste van kunnen profiteren.