Skip to content Skip to footer

Google Formulieren: online formulieren maken

Google Formulieren kun je voor verschillende dingen gebruiken: een online enquête maken, e-mailadressen voor een nieuwsbrief verzamelen of online een enquête maken. Wanneer je online formulieren moet sturen dan is Google Formulieren je allerbeste vriend. Waarom dit het geval is en hoe je Google Formulieren het beste gebruikt zal ik dus in dit artikel bespreken. Zo zal jij nooit meer problemen hebben met online versturen van formulieren. Er bestaat natuurlijk ook andere software die je kunt gebruiken om online formulieren te sturen, maar er zijn enkele redenen waarom Google Formulieren toch echt de allerbeste is en deze heb ik op een rijtje gezet.

Waarom is Google formulieren zo goed?

Als eerste is Google formulieren 100% gratis en kun je toch een oneindig nummer formulieren aanmaken, dit in tegenstelling tot veel vormen van software die uiteindelijk geld gaan kosten. Met Google Formulieren is dit simpelweg niet het geval en kun je deze voor altijd gratis blijven gebruiken. Dit is natuurlijk enorm handig.

Hier komt nog bij dat je de formulieren die je maakt enorm makkelijk kunt delen met mensen die er ook bij moeten kunnen. Dit kan voor zowel het maken van de formulieren als het bekijken van de resultaten. Verschillende personen kunnen tegelijkertijd aan hetzelfde formulier werken en soms is dat gewoon nodig.

Google Formulieren staat het toe om verschillende soorten vragen te stellen binnen een formulier. Zo kun je meerkeuzevragen invoeren, open vragen maar ook een datum of een tijd laten invoeren. Ook heb je de mogelijkheid om bepaalde vragen verplicht te maken of een minimaal aantal karakter in te laten voeren zodat je zeker weet dat je goede antwoorden krijgt.

Dit programma is ook mobiel-vriendelijk, iets wat lang niet het geval is voor alle formulier apps. Hierdoor kunnen personen, die dit formulier moeten invullen het overal doen, wat natuurlijk superhandig is.

Een formulier kun je niet maken op je mobiel, maar gebruikers kunnen wel gegevens invullen, zoals hieronder:

Mobiel vriendelijk formulier maken

Als laatste moet ik nog vermelden dat de online applicatie van Google, voor hoe handig het in gebruik is, er ontzettend professioneel uitziet. Als je ooit een formulier hebt ingevuld, wat zeker een mogelijkheid is, dan heb je waarschijnlijk ontdekt hoe goed het eruitziet en dat terwijl je dit ook heel simpel zelf kan maken.

Hoe gebruik je Google Formulieren

Nu weet je waarom Google Formulieren zo handig is moet je natuurlijk ook weten hoe je het dan het beste kunt gebruiken.

Als eerste moet je natuurlijk gewoon naar de website waar je kunt beginnen met een leeg formulier of met een template wat al voor je klaar is gezet.

Wanneer je al een document of spreadsheet hebt waarin je wilt dat de data komt dan kun je er ook voor kiezen om vanuit dit document via Tools een nieuw formulier aan te maken. Zo zijn de twee automatisch gelinkt.

Hierna is het enorm simpel om een Google formulier te maken. Je kunt verschillende vragen aanmaken en de soort vragen hierbij selecteren. Zo heb je voor het weet een heel vragenformulier in elkaar gezet. Ook kun je de kleur van het formulier veranderen heb je hier natuurlijk de deelknop om jouw formulier met verschillende personen te delen zodat zij het vragenformulier ook daadwerkelijk kunnen invullen.

In deze korte video maken wij in een paar klikken een online poll:

De verschillende opties in Google Formulieren

Binnen het maken van Google Formulieren heb je veel verschillende opties, welke ik allemaal even kort zal toelichten. Zo weet je in ieder geval wat er allemaal mogelijk is.

Zoals ik al noemde heb je 9 verschillende soorten vragen en kun je hierbij zelfs foto’s of video’s voegen. Hier kun je ook een meerkeuze vraag meerdere opties geven of weer opties weggooien.De eerste soort vraag die je kan stellen is die met een kort antwoord. Hierbij hebben deelnemers een lijn om hun antwoord in te geven. Ideaal wanneer je een kort antwoord moet hebben. Wanneer je meer tekst wilt hebben dan kun je jouw deelnemers ook een paragraaf geven om hun antwoord in te voeren.

Een vraag stellen en een kort antwoord geven:

Vraag stellen en een mogelijkheid tot kort antwoord

De volgende optie is een meerkeuzevraag waarbij je één antwoord kunt kiezen of meerdere antwoorden. Dit kun je beide nodig hebben in vragenformulieren. Je kunt van een meerkeuzevraag ook een menu maken wanneer er veel verschillende opties zijn. Dit kan het dan een stuk overzichtelijker maken.

Een andere optie is een lineaire schaal waarop ze dus een nummer kunnen aangeven van 1 tot 10 of 1 tot 5, hoe goed ze iets vinden bijvoorbeeld. Ideaal als je bijvoorbeeld de mening van mensen over iets wilt hebben.

Geef Pctipvandedag.nl een cijfer:

Je kunt bovendien een meerkeuzekader maken. Hierbij kunnen deelnemers voor verschillende dingen dezelfde meerkeuzevraag beantwoorden. Het lijkt nu ingewikkeld, maar als je het uit probeert, wordt het best simpel.

Als laatste kun je ook nog om een specifieke datum of tijd vragen aan jouw deelnemers, wanneer je een evenement wilt plannen bijvoorbeeld.

Het maken van verschillende secties

Korte vragenformulieren kun je nu al zonder problemen maken, maar soms kan een lang formulier erg onoverzichtelijk maken. Hierdoor kan je ook secties maken binnen jouw formulier. Rechts in de toolbar kun je verschillende secties maken en je kunt ook vragen verslepen tussen verschillende secties.

Wanneer je verschillende secties hebt kun je deelnemers na het geven van bepaalde antwoorden ook naar een andere deel van het formulier sturen. Dit kun je bij de instellingen van elke vraag of sectie aanpassen. Hierdoor hoeven bepaalde deelnemers geen vragen in te vullen die voor hen niet relevant zijn.

Maak er een quiz van

Je kunt van jouw formulier ook een quiz of toets maken, vanaf de instellingen kun je deze modus zoeken. Hiervoor moet je bij elke vraag het juiste antwoord selecteren en hoeveel punten aan elk antwoord worden toegekend.

Het design

Alleen het design van Google Formulieren is niet denderend, wel kun je de kleur selecteren en een thema waarmee je het plaatje aan de bovenkant van het formulier kiest. Toch kun je hier verder nog niet veel aan veranderen.

Sla de resultaten op in een spreadsheet

Je weet al dat je jouw formulier kunt koppelen aan een spreadsheet, en nu zal ik uitleggen hoe je de resultaten hier dan goed in verwerkt.

De resultaten vanuit het vragenformulier worden automatisch opgeslagen, om ze in een spreadsheet te krijgen moet je de bestemming van de resultaten bij instellingen aanklikken en hier een spreadsheet selecteren. Binnen dit spreadsheet kun je formules gebruiken om data te verwerken en kun je er zelfs figuren van maken

Deel jouw formulier

Je kunt jouw formulieren natuurlijk delen met anderen om hier feedback op te krijgen, dit gaat op exact dezelfde manier als hoe je een Google Docs zou delen, je hoeft alleen zijn email adres maar te hebben.

Als je het met deelnemers wilt delen dan moet je niet vergeten om te kiezen hoe mensen kunnen antwoorden. Of ze moeten inloggen met hun Googleaccount en maar één keer kunnen antwoorden? Of dat iedereen met de link de vragen kan beantwoorden.

De link kun je met iedereen delen maar je kunt ook een speciale link krijgen voor op sociale media, en je kunt Google Formulieren jouw formulier ook naar mensen laten e-maillen. Hoe je dit het liefst doet is aan jou.

Als je het formulier offline wilt delen dan is het zelfs mogelijk om hem in een offline-vriendelijk format te printen en uit te delen.

Rechtsboven kun je kiezen voor Facebook, Twitter of Google+:

Google formulieren delen op social media

Google Formulieren Add-ons

Deze basisfuncties zijn al redelijk wat, maar met verschillende add-ons kun je hier nog veel meer mee doen. In het add-ons menu kun je er ontzettend veel vinden, dus daar moet je zeker eens doorheen kijken, maar een paar voorbeelden heb ik hier voor je:

Choice Eliminator 2: Ideaal wanneer personen een volgorde moet selecteren, wanneer je eentje hebt geselecteerd dan kun je die niet meer de selecteren.

FormLimiter: Deze add-on zorgt ervoor dat personen een formulier niet meerdere keren kunnen invullen zonder dat ze hoeven in te loggen.

G(Math): Staat je toe om formules en grafieken toe te voegen in jouw formulieren.

Zoals je ziet, is er veel mogelijk, dus ik ga je niet langer ophouden, zodat jij nu de tijd hebt om alle functies van Google Formulieren te ontdekken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.