Tegenwoordig doe je alles online: je verzekeringen, je bankzaken, je ziekenfonds nota’s declareren, alles gaat via internet en al je gegevens worden ergens in de digitale wereld bewaard. En net zoals in de fysieke wereld zijn er criminelen die grof geld verdienen met het handelen in gestolen waar, namelijk digitale gegevens. Helemaal voorkomen dat cybercriminelen informatie stelen is bijna onmogelijk maar je kunt het ze wel verdomd lastig maken. We leggen je uit hoe dit te doen.

“Maar ik ben toch helemaal geen interessant doelwit voor hackers?

Denk nooit dat jouw gegevens niet interessant zullen zijn voor cybercriminelen. Jouw gegevens zijn zelfs veel geld waard op de zwarte markt en op andere schimmige uithoeken van het internet. Die markten floreren omdat veel mensen onderschatten hoe makkelijk het is om aan digitale informatie te komen en hoe slecht veel computersystemen zijn beveiligd.

Gebruik sterke wachtwoorden

Veel gegevens worden gestolen omdat mensen zwakke wachtwoorden gebruiken zoals: 123loveyou, mypassword, test1234, wachtwoordje2000, qwerty, pipootje, enz. Cybercriminelen gebruiken geautomatiseerde software waarmee ze letterlijk honderdduizenden combinaties per minuut kunnen uitproberen. Grote kans dat jouw wachtwoord binnen een paar minuten gekraakt is.

Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik niet op iedere site of voor ieder account hetzelfde wachtwoord. Misschien is één wachtwoord wel handig maar als er dan één account gehackt wordt, dan heeft men ook direct toegang tot al je andere accounts. Schrijf al je wachtwoorden gewoon ouderwets in een schriftje, dat is het veiligst. Je kunt ook een gratis wachtwoord manager gebruiken, zoals Keepass of Lastpass.

Bescherm je Google account met 2 factor authenticatie

Heb je een goed sterk wachtwoord voor je Gmail account? Dan ben je al goed op weg, wil je extra zekerheid, stel dan 2 factor authenticatie in. Dit houdt in dat als je vanaf een onbekende computer wil inloggen op je account je niet alleen je wachtwoord moet ingeven maar ook een veiligheidscode. Je kunt de extra veiligheidscode op je smartphone ontvangen, via SMS bijvoorbeeld. Dit is een zeer goede extra beveiliging die het hackers bijzonder lastig maakt om je account te kapen. Je vindt hier meer informatie om: Google account strenger te beveiligen .

Laat Google je waarschuwen

Je kunt Google je laten waarschuwen via een SMS op je telefoon als je wachtwoord van je Google account gewijzigd wordt of als er andere ongeregeldheden worden gedetecteerd, kijk bij de beveiligingsinstellingen van Google: ‘beveiliging, telefonische meldingen verzenden’.

Klik nooit zomaar op links

Klik niet op links in mailtjes die je niet vertrouwt, en vul zeker nooit persoonlijke informatie in via dat soort links. Vertrouw je het niet? Weg met die mail!

Houd je computer up to date

Maak er een goede gewoonte van om je virusscanner up to date te houden en installeer altijd alle updates voor je besturingssysteem.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.