Home Google Zo werkt de geavanceerde beveiliging van...

Zo werkt de geavanceerde beveiliging van Google

We leven in een wereld waarbij hackers steeds vindingrijker worden en iedereen steeds meer gevoelige informatie op het internet heeft bewaard. Goede beveiliging is ontzettend belangrijk in deze wereld. En voor bepaalde groepen is beveiliging nog net wat belangrijker dan de gemiddelde mens, de groepen die vaak het slachtoffer worden van hackers. Denk hierbij aan journalisten, grote bedrijven of activisten. Ook gaan zij vaker om met gevoelige informatie. Voor hen heeft Google nu het nieuwe programma Geavanceerde beveiliging, maar wat houdt dit in?

Wat is geavanceerde beveiliging?

Van tweestapsverificatie heb je vast wel gehoord. Hierbij is het account op twee manieren beveiligd, met bijvoorbeeld een wachtwoord en een toegangscode die je via de SMS ontvangt. Geavanceerde beveiliging is hier een variant op met twee verplichte beveiliging sleutels en nog meer beveiliging op Gmail en Drive. 

Ten eerste is het dus verplicht om tweestapsverificatie ingesteld te hebben wanneer je gebruik maakt van geavanceerde beveiliging. Hierbij heb je een wachtwoord en moet je een constant veranderende code invoeren die je enkel op een ander apparaat kunt vinden.

Hier bovenop moet je gebruik maken van beveiligingssleutels. Dit zijn apparaten die beveiligingscodes genereren. Je moet dus het fysieke apparaat in bezit hebben om de code te genereren, wat het voor hackers veel moeilijker maakt om in te breken. Google raadt aan om een USB-sleutel te nemen voor jouw laptop en een Bluetooth sleutel voor jouw telefoon. De USB-sleutel werkt trouwens ook met een Android telefoon alleen niet met een iPhone.

De extra beveiliging op Gmail, Drive en Google Foto’s berusten erop dat programma’s van derden geen toegang meer krijgen tot deze Google programma’s. Het idee hierachter is dat programma’s van derden een stuk kwetsbaarder zijn dan Google ’s eigen programma’s.

Als je het wachtwoord of de beveiligingssleutels kwijtraakt dan moet je meerdere dagen wachten voordat je weer gebruik mag maken van het account. Ook dit maakt jouw account minder kwetsbaar.

Als laatste verzorgt Google ook nog regelmatigere en intensievere scans op Malware. Bij twijfel zal je dus eerder een melding krijgen om de kans op Malware nog kleiner te maken dan hij normaal al is.

De beveiligingssleutels

Deze beveiligingssleutels moeten uiteraard wel worden aangeschaft en helaas zijn er in Nederland nog geen webshops waar je ze kunt kopen. Via Amazon.de heb je de beste kansen om voor een redelijk bezorgingstarief beveiligingssleutels aan te schaffen. Google raadt zelf enkele beveiligingssleutels aan zoals de Multipass FIDO Security key voor 21,99

Voordat je de geavanceerde beveiliging aan kunt zetten moet je eerst twee beveiligingssleutels registeren en daarvoor moet je deze dus eerst aanschaffen.

ePass Fido

Wat kun je als reguliere consument beter kiezen?

Zoals je wel opvalt komt er aardig wat kijken bij het gebruiken van geavanceerde beveiliging. Zodra je het inschakelt word je uitgelogd op alle apparaten en worden alle verbindingen verbroken. Het kost je wat tijd om dit allemaal weer in te stellen. Vooral bij een Android TV kan dit behoorlijk lastig zijn. Is het als reguliere consument dus wel nodig om voor deze mate van beveiliging te kiezen?

Lees: Wat is Google prompt?

Nee, als gewone consument is het voldoende om tweestapsverificatie met Google Prompt te gebruiken. Als je wilt kun je hier ook nog een beveiligingssleutel gebruiken als extra verificatie. Toch zal geavanceerde beveiliging je meer problemen dan plezier opleveren wanneer je niet te maken hebt met ontzettend gevoelige informatie.

Amber
Op de middelbare school ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om teksten te schrijven. Inmiddels schrijf ik als freelancer voor verschillende bedrijven. Onderwerpen waar ik graag over schrijf hebben te maken met social media, smartphones, gezondheid en fitness. Regelmatig schrijf ik een verhaal en publiceer ik op mijn eigen website.